2010. április 13., kedd

Áprilisi ehető vadnövényünk: a medvehagyma


Itt terem a Bakonyban, és van belőle a Mecsekben is, de az ország más területein is, ahogy hallom. Ami viszont meglepett, hogy a helybeliek nem ismerik ezt a sokoldalú növénykét. Vasárnap elmentünk gyűjteni, van egy könnyen, még esőben is jól megközelíthető medvehagymás Bakonynána és Olaszfalu között, ott jártunk. Szedtünk egy csomó levelet és vettünk fel pár tövet hagymástól, hogy betelepítsük a kertünkbe, legyen mindig kéznél.

Virágzás előtt kell begyűjteni. Megterem bükkösökben, hegyi patakok közelében, erdőktől rabolt kertekben, rendesen olyan nagy mennyiségben, hogy az egész tájék fokhagymaszagot kap tőle. Levele hasonlít a gyöngyvirághoz, de nem téveszthető össze vele, mert ha a medvehagyma levelét megdörzsöljük, fokhagymaillatot áraszt, ami igen jellegzetes. A fiatal leveleket salátának, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk levesekben és főzelékekben, de mi nagyon szeretjük vajas pirítóshoz, csak úgy nyersen, magában. Vagy zsíroskenyérhez.

Néhány recept Terebesstől:

Medvehagymaleves.: 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 lvíz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.

Medvehagyma-főzelék: a leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

Medvehagymamártás: Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.

Medvehagyma-saláta I. Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.

Medvehagyma-saláta II. Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.

Medvehagymás zakuszka: március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb. 500 g-nyi mennyiséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk, karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket, gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük. Tehéntúrót terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük, borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.

Medvehagymás szendvics: mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.

Medvehagyma kapri módra: zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.

Medvehagymás pizza: 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.

A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.

Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is, amelyeknek az ízét egyébként petrezselyemmel javítanánk. A medvehagyma leveleiből salátát (és főzeléket is) készíthetünk. Nagyobb mennyiségben fogyasztva csípős ízt ad, amikor főzeléket csinálunk belőle, keverjünk hozzá csalán leveleket. A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel.

A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Érzékeny gyomrú egyének a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként. A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg. A medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. Az idős korban oly gyakori tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer. A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be.

A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen dicsérte ezt a növényt: "Az egész testet megtisztítja, kihajt a belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez".

5 megjegyzés:

  1. jaaaj elszúrtam... olyan nehéz elküldeni a hozzászólást.. Lécci nem akarod leegyszerűsíteni legalább csak itt a bio gasztro részlegen?

    Bálmost is olvastam ám, de oda abszolút nem sikerült megjegyzést írni, visszadobálta a blogger:-( Úgy látszik ma bénázós napom volt:)

    Medvehagymás poszt szuper-átfogó, a bogyók felhasználása totál új a számomra:)

    Gondolom most kerteztek folyamatosan, mi is megcsináltuk Újhelyben a veteményeseket (a helyüket) a hegyen.A többit már nagyapa is bírja.. Kutyuska remélem javulgat, vagy meggyógyult.
    Szia!

    VálaszTörlés
  2. Fagyasztóba, esetleg olajjal üvegbe nem spájzoltál be belőle?:)

    VálaszTörlés
  3. Mire gondolsz, hogy egyszerűsítsem le? Egyébként gyengélkedik a blogspot, nehezen tudtam megjeleníteni a posztot is.

    Nincs időm most blogolni, olyan sok esős nap volt mostanában, hogy lassan elkések a tavaszi munkákkal. Kertezünk reggeltől estig, ápolgatjuk az állatkáimat, a cica is beteg. A kutyust kétszer is megműtötték, készülök majd írni arról, hogy vesztettem el a bizalmamat az orvosokban, kivéve egyet.

    A medvehagymát megpároltam, összekevertem olajjal és a mélyhűtőbe tettem belőle jó sokat. Csütörtökön szedünk még. Egy üveggel eltettem próbaképp, az is sós-olajos, de nekem ezzel bajom lesz, mert a sót szinte teljesen mellőzöm az étrendünkből, megszoktuk és szeretjük bármiféle ételnek a saját ízét.

    Főztem medvehagyma főzeléket, nagyon finom, próbáld ki:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem simán el lehet rakni só nélkül is olívában.. meglátjuk, én megpróbálom.Ha megromlik, bebuktam.. (szándékommal ellentétben pénzért vettem, piacon, mert bolondokháza volt a választások miatt, semmire nem volt időm.. Főzeléket kipróbálom, meg azzal kacérkodom, hogy tölteni kellene valamit a levélbe. Eső itt is esik, csordogál az iroda előtti csatornából, egyfolytában pisilnem kell tőle.. Szegény kutyula.. Puszilom a vizes orrát.

    (láttam a Cézárt fényképen:-( anyós lefotózta nekem. Simon fiam azonnal érte akart menni, én csak magamban bőgtem)
    Pedig jól van, ott üldögél a kajla fülével a küszöbön...

    Egyszerűsítés: arra gondoltam, hogy ne kelljen bejelentkezni a kommenteléshez. Úgyis odaírja mindenki a nevét alulra, egy bio-gasztron meg csak nem lesznek buggyant hozzászólók..(ha engem nem számítasz bele:D )

    VálaszTörlés
  5. Megváltoztattam a beállítást, talán így most jó lesz. Dorka, még mindig elhozhatjátok onnan a kutyusotokat, nem késő. Jól elvan a német juhász lakásban is, húgoméknál is úgy volt. Szeretet, napi két séta és persze egy kis kaja, elég is:) Őt a gazda érdekli, a család, nem pedig a hely, a tér. Jó a kert, persze, de csak ha ott van a falkája is.Érző lélek, sosem fogja kiheverni, hogy elhagytátok.

    Senkinek nem könnyű az élete, munka gyerekek, és sok helyen még állatok is. De ha vállaltuk, csinálni kell. Meglepődnél, milyen egyszerűen meg lehet oldani mindent kutyával is. A séta meg munka után igencsak jólesik. Tapasztalatból mondom, nekem hat évig volt lakásban kutyám.

    Te kis buggyant;)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...