2010. május 27., csütörtök

A róka és a favágó


A róka a vadászok elől menekült, és megpillantott egy favágót. Elkezdett könyörögni neki, hogy rejtse el. A favágó azt a tanácsot adta, hogy menjen be a kunyhójába és bújjon el. Nemsokára odaérkeztek a vadászok és megkérdezték a favágót, nem látott-e arra futni egy rókát. Fennhangon azt mondta, hogy nem, kezével azonban intett, jelezve, hová bújt el. A vadászok azonban nem értették meg az integetését, és elhitték szavait.

Mikor a róka észrevette, hogy elmentek, kijött a kunyhójából és szótlanul távozott. A favágó pirongatni kezdte, hogy noha az ő segítségével menekült meg, mégsem adja ennek semmi jelét. Mire a róka így szólt: " én bizony igen hálás lennék, ha kézmozdulatod és magatartásod összhangban lett volna szavaiddal."

A mese azokra az emberekre alkalmazható, akik fennhangon hirdetik maguk becsületességét, a valóságban azonban hitványul cselekednek.

Aiszóposz

2 megjegyzés:

 1. Kedves Hölgyem!

  Ne haragudjon, hogy ismeretlenül zavarom, ígérem rövid leszek.

  A mai nap kaptam egy megtisztelő díjat, - ez a Kreatív bolgger díj - amit tovább kell adnom, annak, akiknek én gondolom.

  http://zsedelyart.blogspot.com/2010/05/dijat-kaptam_31.html

  Az Ön írásai elgondolkodtatóak. Mivel sokszor megfogják képzeletem fonalát, ezért én úgy gondoltam, én Önnek adom tovább e díjat.

  Remélem, a közeljövőben is olvashatom gondolatait. :)

  Tisztelettel,
  Zsedely

  VálaszTörlés
 2. Kedves Zsedely, nagyon szépen köszönöm, igazán lélekmelengetős érzés ilyen megtisztelő díjat kapni. Igyekszem mielőbb teljesíteni a feltételeket és továbbadni a díjat másoknak is.

  Szép napot kívánva
  szeretettel
  Tara

  VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...