2010. október 10., vasárnap

Az ősi tönkölybúza



A Kárpát-medencében élők legmegfelelőbb eledele, az itt élőknek szükséges információt ez közvetíti legjobban. A Nap princípiumot képviseli, rendezi a szervek közötti információcserét, támogatja az élet ritmusát, erősíti az idegrendszert. A Nap analógiájának megfelelően a vasárnaphoz kapcsolódik.

A kozmosz külső erejét, a Nap szellemét, spirituális erejét közvetíti a tönköly. Keményítőszerkezete is különbözik a normál búzáétól, szelén tartalma pedig harmincszorosa annak. Ebből is következik, hogy meg kell őket különböztetni egymástól.

Az egy fej vöröshagyma, egy szelet tönkölybúza kenyér teljes értékű táplálék, mondják a gabonahívők és el kell gondolkodni rajta. Az otthon sütött kenyérbe a dagasztás során belekerül a gazdasszony szeretet energiája is. Megkönnyíti a tönkölyliszttel való munkát, ha egy kevés zablisztet adunk hozzá. A kovász nem helyettesíthető élesztővel. Az első alkímiai anyag, míg a másik csak egy erjedő gomba. Az élettani hatása a kovásznak sokkal kedvezőbb.

Minden élesztő kicsapódik a vérben, és ott lebeg, rontva ezzel a vörösvértestek oxigénmegkötő képességét, azaz redukálószer. Míg az egészséges szervezetnek szüksége van a kovász erejére, néhány speciális esetben ajánlottabb csak a pajzskenyér(csapati) fogyasztása.


Tönkölylisztből készült leves:

10-20g jászvajból (ghí) és 50 g tönkölylisztből rántást készítünk, majd felöntjük 1 liter zöldségfőzettel. Tehetünk bele borsot, tojássárgáját és tejföl is.

forrás: Kincsesláda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...