2010. október 31., vasárnap

Értelmezés


Nem szerencsés, hogy a bölcsek szavára szorulunk. Bár lényegesek a szellemi utunk kezdetén, gondokat okozhatnak, mivel értelmeznünk kell azokat. És mert a szavak tökéletlenek, minden nemzedék újraírja önmagát.

Az emberek szeretik a titokzatosságot, különösen a vallások terén. A homályos szavakat úgy értelmezhetik, ahogy nekik tetszik. Ha nem elégedettek az adott tanítás nekik szóló részeivel, keresnek rajta kiskaput, ezért van annyi tekintély, iskola és szekta.

A legnagyobb bölcsek mind halottak. Már nem javíthatják ki téves megállapításainkat, nem változtathatnak a tanításaikon, hibákat sem követhetnek el, amik aláásnák a nagyrabecsülésünket. Krisztus, Mohamed, Buddha, Lao-ce - közülünk hányan odaadóak valójában az általuk képviselt bölcsességek iránt? Vagy pusztán képernyőink ők, amelyekre a saját képzelgéseinket, ötleteinket vetítjük?

Fontos, hogy töltsünk időt egy élő tanítóval, aki kijavíthatja a hibáinkat, és fegyelemre nevelhet. Egy efféle tanulmány célja viszont nem egy újfajta ortodoxia. Éppen inkább a függetlenedés. Minden tanítás pusztán hivatkozás. Az igazi tapasztalatra saját életünket élve teszünk szert. Akkor pedig még a legszentebb szavak is csak szavak.

5 megjegyzés:

  1. +++
    /a Teng Ming-gondolatok értékelési).
    A Jézus-képet Máriával s Mártával ki fösté?
    Minden jóut kívánva
    X
    t

    VálaszTörlés
  2. Szia Sat, nem tudom sajnos. A neten találtam a képet, de semmi infó nincs róla. Nagyon tetszik, azért hoztam el:) Nektek is minden jót!

    VálaszTörlés
  3. Nem baj. Fő, hogy tetszik: közkincs, s nem privát.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...