2010. október 14., csütörtök

A tojás rehabilitálása


Alig hiszem el, hogy napjainkban még vannak orvosok bőven akik nem ajánlják a tojást olyan betegeiknek, akiknek magas a koleszterinszintjük. Lassan köztudottá válik, hogy az ételekben lévő koleszterin nem káros, a májunk szintetizálja a koleszterint, mindig éppen annyit állít elő, amennyire a szervezetnek szüksége van. Vagyis ha többet viszünk be a kajával, akkor kevesebbet állít elő, ha növényevő valaki és koleszterinmentesen táplálkozik, akkor többet. Éppen annyit, amennyi kell. Nélkülözhetetlen ugyanis a koleszterin, nélküle meghalnánk. Ha beteg valakinek a mája, az más kérdés persze.

Írtam már dr. Légrády Péterről és a Tojáskönyvéről, ami a neten is fellelhető egyébként ITT. Aki még nem olvasta volna, feltétlenül tegye meg. Annyit, amennyi a könyvben szerepel illik tudni a szervezetünkről, az emésztésünkről, segít abban, hogy tudjuk mit együnk és mikor, hogyan tudunk egészségesen táplálkozni, hogyan tudjuk a testsúlyunkat kordában tartani.

Dr. Légrády idézi Mátyus Istvánt, az erdélyi orvost, akinek a durván háromezer oldalas diétáskönyve 1789-ben jelent meg - ember, többszáz éve !!! - fantasztikus dolgokat ír, zengedezi a tojás dicséretét, izgalmas olvasmány és a nyelvezete miatt rendkívül szórakoztató nekünk, az utókor más magyar nyelvet beszélő honpolgárainak:

" az ég alatt nints ollyan materia, melly a' mi vérünknek serumával vagy tápláló részivel minden tulajdonságaira nézve úgy meg-egyezne mint ez: és így a' testet-is ennél semmi hamarébb, bővebben és könnyebben nem táplálja; a széke, vagy sárgája többire holmi vékony hathatós, kövér olajból áll; melly el-hat a' mi testünknek legszorossabb edényibe is, és azok fibráit igen hatalmosan lágyítja és enyhíti. A hideg, taknyos fejérivel jól egybe-zavarod, igen jó mixtura lészen; melly az erőt derekason neveli, a' testet gazdagon táplálja, a' nemző magot erőssen szaporítja. Innen vagyon, hogy a' tojás a' kis gyermeknek, vén embereknek, vér-folyásban, vagy egyéb hoszszas nyavalyában el-erőtlenűlt betegnek, sokat űlő, tanúló, venus' rabságában esett személyeknek eleitől fogva meg-betsülhetetlen eledelnek tartatott."

Szuper, nem?:) A lényeg, egyetek tojást bőven, amennyit csak akartok. Finom és jót tesz nekünk. Hozok majd tojásrecepteket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...