2010. október 31., vasárnap

Paréjos étök


Végy ispináczot, avagy parét, tödd föl vízbe, forrald meg, vödd ki onnét, facsard ki levéből, vágd aprón lé nélkül, és lé nélkül tödd föl az tűzhöz, önts vajat, avagy olajat bele nem igön sokat, hogy mégis ne legyön lé nélkül, de meg ne ismerjék az leve benne.

Vess aztán mézet vagy nádmézet, tengeri szőlőt bele, főzd amint illik, jó leszön. Ha penig más módon akarod, az abárlás után kevéssé vágd meg, vess olajt, mézet, eczetöt, tengeri szőlőt bele, úgy főzzed, jó leszen.

Ugye értitek? Ez lenne a párolt spenót. Elkészíthető más zöld levéllel is. Szántó András gyűjtéséből való, a könyv címe: Eleink ételei. Hozok majd még receptet innen, annyira jó olvasni:) A szakácskönyv egyébként a XVI. század végén íródott, jó régi. Picit átírhatta a gyűjtő a nyelvezetet, valószínűleg nem értettük volna, ha meghagyja az eredetit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...