Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: szeptember, 2010

Mákos zabkása

Kép
A középkori népi táplálkozásban a kása a főtt étel legjellegzetesebb fajtája. A köles, az árpa éppen olyan rangosnak számított, mint a búza vagy a rozs. Sok helyen termesztették és ették a zabot, a hajdinát is. Ma, a reformtáplálkozásban fel-fel tűnnek ezek az ételek, sokan keresik az utat az egészséges életmódhoz és fedezik fel újra az ősi ételeket, beleértve a tönkölybúzát is. Régi mondás: " lencse, borsó, kása - mind Isten áldása". A durván őrölt gabonafélékből, teljes magból készült kása egyike a legértékesebb ételeinknek. Ez a kedvenc vacsoránk. Egy bögrényi zabpehelyhez adok két bögre vizet és felforralom. Kevergetni kell, ne égjen oda. Gyorsan megpuhul, nem kell túl sokáig főzni, két percig legfeljebb. Amikor kész, tányérokra szedem, bőven megszórom mákkal és még egy kevés szilvalekvárt is teszek rá, a napokban főztem frissen, cukor nélküli, nagyon finom.

A magyar konyha

Mit is gondolunk a magyaros ételekről? Mi jut eszünkbe? A fűszeres, jó zaftos, zsíros húsok, a tepertővel, sült szalonnával bőven megszórt tészták, a rántott husi, a gazdag, zsírbő gulyásleves és a nehéz ételek után elengedhetetlen jóféle magyar bor. Mindennapos a fehér liszt, cukor használata, sok sertéshúst eszik a nép, eléggé egészségtelen irányba tolódott el az étkezés. Gyorskajáldákban eszünk, kevés zöldséget, kevés gyümölcsöt, a gyermekek a közösségekben kifejezeten ártó ételeket kapnak.

Pedig a régi magyarság ételkultúrája nem ilyen volt. Felfedezésre váró titkokat, értékeket, egyéni ízeket rejt a tájegységenként változó hagyományos magyar konyha, az alapanyagokat be tudjuk szerezni ma is.

Rengeteg diétás ötlet van forgalomban, hol szénhidrátszegényen, hol fehérjéket, zsírokat megvonva kellene étkeznünk, a makrobiotika a gabonafogyasztást ajánlja, a paleolit táplálkozás a gabonától, burgonyától, rizstől, tejtől tilt, hol az a jó, ha kevés szénhidrátot eszünk, hol meg az, ha zsírm…

Gabonaveszély?

Kép
Egyre kevésbé tudom elfogadni a gondolatot, hogy ártana nekünk embereknek az, amit "élet"-nek nevezünk, amit annyira szeretünk, ami annyi éve kerül mindennapi táplálékként az asztalunkra. Azt értem, hogy vannak érzékenyebb szervezetűek, akiknél problémákat okoz a gabonafehérje, de még többen vannak, akik ehetik nyugodtan, semmi bajuk nem lesz tőle. Talán a középúton van itt is az igazság, semmiből ne együnk sokat és ne együnk minden nap.
Még van pár kiló amit szeretnék leadni, utána visszahozom a gabonát az étrendembe, kásák és egyebek formájában. Addig is írok majd róla, hogy meghozzam még jobban a kedvet hozzá. A sajátomat is:)Talán a húsevés sem lehet gond, ha az ember lánya biohúsokat eszik mondjuk hetente egyszer. Belefér, ahogy a hal is. De nagyon fontos a tisztaság, hogy az ételünk vegyszer- és egyéb kémiai anyag mentes legyen. Jó lenne, ha mindenkinek lenne lehetősége erre figyelni. A városokban élőknek nagyon nehéz. Igyekezni kell olyan boltokat keresni, ahol közvet…

Sárgaborsós palacsinta

Kép
Valami nagyon jót azért megtanultam Szendi Gábornak köszönhetően: a gabona árthat. Felhívta a figyelmem az Atkins diétára is, amivel vega érzelmű lévén nem tudok egyetérteni, viszont elolvastam újból a könyvet - a birtokomban van 2004 óta, éppen ideje volt felfigyelni rá - és sok olyat megtudtam a szervezetem működéséről, amit eddig nem. Például azt, hogy ha tartósan magas az inzulinszint a testemben, hízáshoz vezet, a fogyást viszont lehetetlenné teszi, szinte bezárja a zsírsejteket.
De baj van a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, pontosabban a vízhajtókkal és a béta-blokkolókkal. Mindkettőt szednem kellett - eddig. Bárhogyan is táplálkozom, az inzulinszintet ezek is magasan tartják, ami cukorbetegséghez vezethet, és fogyni ugyanúgy nem engednek.A gabona, krumpli és rizs elhagyás, az eddiginél több fehérje viszont fogyaszt, ezzel együtt csökken a vérnyomás, így aztán elhagytam a három gyógyszerből már kettőt, a harmadikat a felére csökkentettem. Egy hét múlva tervezem elhagyni azt …

Paleo - kritika

Ma olvastam a Házipatikán:"Az új kutatás szerint az olyan szénhidrátszegény diéta, amely a zsírokat és a fehérjéket növényi forrásokból nyeri, valószínűleg egészségesebb.

A kétfajta étrend két évtizedes összehasonlítása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szénhidrátokban szegény, növényi alapú diéta csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és rákbetegségek okozta halálozás kockázatát, valamint a bármilyen eredetű halálozás arányát.

"Az emberek választhatják az eredeti Atkins-féle szénhidrátszegény étrendet, amelyben rengeteg kolbász, szalonna és sült hús van, vagy választhatják a szénhidrátszegény diéta egészségesebb formáját, amelyben több növényi eredetű fehérje és zsír található" - mondta Dr. Frank B. Hu, az Annals of Internal Medicine szaklap szeptember 7-i számában közzétett tanulmány vezető szerzője. "A szénhidrátszegény étrend e két változatának vizsgálata után kiderült, hogy a kettő hatása drámai mértékben eltér. Az állati eredetű, szénhidrá…

Ajánló

Nagyon-nagyon jó weboldal, böngészgessetek:
http://www.kincseslada.hu/

Határok

Kép
Ha valamit sosem fogok tudni megszokni, az az állatok szenvedése. Sok az állatkínzás a világban, éheztetik, bántják a lovakat, kutyákat, cicákat, sok helyen nincs jobb dolguk a haszonállatoknak sem. Néhány városban, faluban létrejött már az állatrendőrség, és ez jó dolog. A mérhetetlen szenvedéshez képest talán nem is tűnik olyan szomorúnak a láncravert kutyák sorsa. Sétálunk az utcákon bárhol Magyarországon, sok kutyus szalad oda hozzánk a kerítéshez, üdvözöl vad vagy barátságos ugatással, de vannak néhányan - szerencsére a mi falunkban nem túl sokan - akik kikötve élik az életüket.
Szerencsés az a kutyus, akinek legalább háza van, friss víz a tálkájában és nyáron el tud bújni fák hűse alá a tikkasztó nap elől. Vannak sajnos nem szerencsések is. Van aki éjjel elengedi a kutyáját, de vannak - és ők vannak többen - akik nem. Megszökik - mondják. A bőrömön érzem a kutyák szenvedését. Kiskutyaként dédelgették esetleg, simogatták, aztán mikor nagyobbacska lesz és a gyerekek már ráuntak…

A ghí, avagy a szűrt vaj

Kép
Az Ayurveda a ghít a legjobb főzési alapanyagnak tartja, számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik. Fiatalító, tápláló, ugyanannyi tápanyagot tartalmaz mint a vaj, de annak káros hatásai nélkül. Fejleszti és óvja a csontvelőt, erősíti az immunrendszert, javítja a látást és a májfunkciókat, erősíti a veséket és az agyat, megelőzi a vértolulást és a plazma besűrűsödését. Növeli minden olyan étel tápanyagértékét, amit ghível készítünk.
A ghí indiai tejtermék. Általában "szűrt" vagy "tisztított" vajnak fordítják, habár hagyományosan, Indiában nem vajból, hanem bizonyos fajta joghurtból készül, ami nálunk ismeretlen. A tradícionális készítési mód bonyolult és időrabló, ám az így készült termék igen magas színvonalú. Tudnak valamit - nem keveset - az indiaiak, viszont azt mondják, jobb híján az általunk készített ghí is megteszi. Főzésnél helyettesít minden más zsiradékot, ha áttérünk a ghí használatára, el is felejthetjük a még tudományos körökben is gyakori vitát, hogy…

A bölcsek bűne

Kép
Amíg a lovak szabadon élnek füvet legelnek és vizet isznak: ha tetszenek egymásnak, egymáshoz dörzsölik nyakukat; ha haragszanak egymásra, hátat fordítanak és kirúgnak. Ez minden, amit tudnak. De ha igát teszünk a nyakukra és félhold alakú szalagot kötünk a homlokukra, akkor megtanulnak alattomosan lenézni, nyakukat meggörbíteni, gonoszul ágaskodni, zablájukat kivetni szájukból, s gyeplőjüket átharapni: a ló tudománya és ügyessége, amely gonoszságra vezet, Pei Laonak, az első lóidomítónak a bűne.
He Szü idejében az emberek lakukban ültek anélkül, hogy tudták volna, mit tesznek, és járkáltak anélkül, hogy tudták volna, hova mennek. Megtömték szájukat eledellel, boldogok voltak és hasukat verdesték elégedettségükben. Ez volt minden ügyességük.De mikor megjelentek a bölcsek, ceremóniájuk és zenéjük minden kötelmével, amelyekkel a világot akarták kormányozni, szeretet- és tisztesség-tanukat közhírré tették, s mindenkit arra biztattak, hogy ezt megkísérelje megvalósítani, s ezzel vígasztalj…

A nő felemelkedése és tündöklése

Kép
Nem nagyon bánom a hideget és az esőt, sőt, a szelet sem, mert legalább olvashatok és kedvenc öreg számítógépemnél ücsöröghetek egy picit.  Rendeltem a neten néhány könyvet az ayurvédáról, megrendeltem Antallfy Tibortól párat és Szendi Gábor összest. Utóbbi egyik könyvéről, a Nő felemelkedése és bukása címűről szeretnék zengedezni most.
Fantasztikus humora van a pasinak. Azon túl, hogy a Paleolit táplálkozás című művével elindított egy úton, hogy a pánikbetegségről rengeteget megtudtam a Pánik című könyvéből, vagy hogy ne is szóljak az Isten az agyban címűről, ami nagyon különös és érdekes gondolatokat vet fel, szóval azon túl megtudtam, mivégre vagyunk mi nők a földön, mennyire klasszak vagyunk, és hogy hiába férfiközpontú a világunk, a mozgatórugók bizony mi vagyunk, mi nők.Értünk küzdenek a pasik, vívják vérre menő csatáikat, miközben távoli szemlélődőnek úgy tűnhet, hogy mi nők vagyunk a gyengék, akiket óvni, védelmezni kell. Hát nem.  Az Erő velünk van, a nő az evolúció titkos fav…

Paleo tapasztalatok

Hét hét után jól érzem magam, fogytam hat kilót mindenféle megerőltetés nélkül, sosem vagyok éhes. Na jó, néha igen, főleg este, mert alig vacsorázom. Energikus vagyok, jó a közérzetem, a laboreredményekre változatlanul kíváncsi vagyok, de majd csak októberben tudom meg, mi változott és mi nem.Viszont nem paleózom keményen, mert néhány szabályát képtelenség betartani. Nekem, vega típusnak egyszerűen nem megy a korlátlan húsevés. Emiatt nem hagytam el a hüvelyeseket, szükségem van a babok és a szója fehérjéire, ezzel egészítem ki a napi étrendet. Eszem sajtokat és zabot, nagyon szeretem a zabpelyhet, a zabkását.Úgy gondolom, hogy a telített zsírok nem használnak, ezért igyekszem a lehető legkevesebbet enni az ilyen ételekből. Párszor ettem sertéshúst - karajt például - de a jövőben nem teszem. Nem esett jól. Marad tehát a csirke és a hal, utóbbiból a busa, mert a tengeri halakban sok az ártó lerakódás, szennyezettek a tengerek, így aztán aztán nem tudom jó érzéssel enni.A zabon kívül m…

Ősz van nyáron

Kép
Megvagyok, csak elrabolt a kert egy kis időre. Most is fogságban lennék, ha nem esne folyton az eső. Nagy a sár, alig haladunk a munkákkal.  Jövő héten érkezik egy csomó növény, jó lenne elültetni mindet időben. Füvesítek is hátul, ahhoz meg elég hideg van, na de fő a pozitív gondolkodás meg a vonzás törvénye, sűrűn mondogatom, hogy süss fel nap, süss fel nap:) Kaptunk egy csöppnyi fügebokrot, nagyon szépen fejlődik, jövő héten megkapja a szomszédját, egy bőtermő áfonyát. Hogy ne unatkozzon ott magában. Lesz még málnánk, olyan, ami nem szúrós, még több ribizlink, kapunk eperpalántákat is, sok virághagymát, és gombatermesztéshez mindenfélét, kíváncsi vagyok, hogy sikerül majd.Érik a szilva, folyamatosan szedegetjük, eszegetjük és aszalom, egészen jól sikerül, jó lesz majd télen viszakapni egy picit a napot. Aszaltam céklát is, víz hozzáadásával  jó  kis saláta vagy főzelék lesz belőle a télen. Még sosem láttam eddig aszalt céklát, meglátjuk, mire megyek vele. Majd megírom.Holnap beszám…