2009. január 14., szerda

Élet az élet előtt és után


Különös dolgok ezek, örök-e a lélek vagy sem, léteznek-e előző életek. Dr. Daubner Béla orvos-természetgyógyász a legelismertebb szaktekintélye nálunk a regressziós hipnózisnak, gyógyításának egyik eszköze ez. Hipnózissal visszaviszi pácienseit a múltba, gyermekkorba vagy az előző életeibe akár, feltérképezni és feloldani az okokat, amelyek a mostani lelki problémáit okozzák. Sikereket ér el, tehát nyilván van a dologban valami. Ha más nem a hit, amely nagyon erős. A beteg hite abban, hogy őt most meggyógyították.

A múlt században megkezdett regressziós kutatások előrehaladtával döbbenetes erővel hatott a felismerés, hogy előző életeink gyakran visszhangozzák jelen körülményeinket, és a regresszió után a páciensek élete láthatóan új értelmet nyer, egyre inkább bizonyítva az elméletet, mely szerint jelenlegi nehézségeink egy előző élet megoldatlan problémáiból erednek. A regressziós hipnózis a kutatás szintjéről terápiás rendszerré fejlődött. A gyógyítás alapköve a felismerés , mely szerint "csak az nyomaszt, amit elfojtunk". Sok ezer páciensen végeztek sikeres gyógyítást regresszióval. Elsősorban olyanokon, akik feldolgozatlan traumától, lelki sérüléstől, fóbiától, vagy elfojtott bűntudatban szenvedtek.

Hiszek abban, hogy a lélek örök, hogy sok életet is megélhetek. Hiszek egy felsőbbrendű intelligenciában, egy rendszerező elmében, energiának tartom és nem személyesítem meg. Ez az én belső hitem, nem függ össze kordivattal, semmilyen hókuszpókusszal. A Föld lakóinak fele hisz a reinkarnációban, s ez a téma a nyugati világban is egyre inkább terjed. Szinte mindenki tudni akarja, hogy mi és milyen volt az előző- és milyen lesz egy jövő életben. A nyolcvanas évek elején egy új "vírus" támadt, a kozmikus korszakváltást beharangozó "New Age" mozgalma az Usából indult, elítélve a nyugati racionalizmust és materializmust, hozzánk a kilencvenes évek elején, a rendszerváltás hajnalán gyűrűzött be.

Arra ösztönzi követőit, hogy egy kicsit többet foglalkozzanak a lelkükkel. Hirtelen nem érdekesek többé a nyolcvanas évtized elején divatban lévő indokok: a pénz, karrier, helyükbe lépett a misztika. Buddha, Visnu, a tibeti lámák, vagy az indián sámánok az új szupersztárok. Trendi most ezzel foglalkozni. Viszont érthető, mert a ma emberének, aki a materializmus emlőjén nevelkedett, nincs más kapaszkodója. Válságban a világ, sorra dőlnek meg elméletek, a klímaváltozás tragikus méreteket ölt, bizonytalanságban élünk, nincs jövőképünk, kell valamit találni, ami könnyebbé teszi napjainkat.

A New Age mozgalom követői tele vannak vallási szomjjal, de visszautasítják a hivatalos dogmákat és a spirituális és ezoterikus hagyományokhoz nyúlnak vissza. Zen, tarot, pszichokorporális terápiák, szublimináris (tudatküszöb alatti) zene, bevezetés a haiti-i varázslásba; a New Age a spiritualitás hatalmas bazárja. Egy nagy áruház, amelyben mindenki megtalálja azt, amit akar, a leglátogatottabb részleg az előző élettel foglalkozik. A reinkarnáció divatba jött.

A fő jelmondatok: "éljük meg újra előző életünket!", "haljunk meg, hogy újjászülethessünk!", "mindnyájan halhatatlanok vagyunk! stb." A bolygón élőknek több, mint a fele hisz a reinkarnációban: 250 millió buddhista, 500 millió hinduista, az amerikai indiánok, az eszkimók, a libanoni drúzok, és nagy számú afrikai. Afrikában egyes törzseknek szokása, hogy levágják halottaik bal kisujjának utolsó ujjpercét: ezáltal lehetővé válik számukra, hogy felismerjék kedves halottjukat, ha netán újra megjelenne körükben. A leghíresebb reinkarnálódott ember a tibeti láma.

Az örök visszatérés mítosza sokkal inkább vonzó, mint az elveszett Paradicsomé. A buddhizmusban a reinkarnációt a karma törvényeivel magyarázzák. Jelen életünk múlt életeinknek eredménye és a jövő életeinknek előkészítése.

Ezek a folyamatos életlehetőségek lehetővé teszik az embernek, hogy kijavítsa korábbi hibáit, hogy fejlődjön a Jó útján. Az elmélet szerint addig reinkarnálódik a lélek, amíg nem járta végig ezeket az utakat, amíg nem számolta fel karmáját. Ezután tiszta szellemmé válik, fürdik az üdvözülésben, ozmózisban a kozmosszal.

Számos technika létezik előző életünk felkutatására. A legradikálisabb a spirituális akupunktúra: a test különböző részein beszúrt tűk segítségével energiákat szabadítanak fel, és elvonulnak előttünk előző életünk képei. Egy másik módszer a relaxáción alapul. Ilyen hatékony módszer a karmikus asztrológia is, amellyel 40.000 hivatalos asztrológus kb. tíz százaléka foglalkozik Franciaországban. E módszer képviselői a klasszikus asztrológiát a hindu Hold-szomók (Hold csomópontok) hagyományával egyeztetik össze. A felkelő holdcsomó azokról ad jelöléseket, amelyeket a jelen életünkben akarunk elérni, a lenyugvó holdcsomó az előző életünkben megszerzett dolgoknak felel meg. És ide tartozik a regressziós hipnózis is, aki elég bátor, próbálja ki. Én nem tenném.

Hiszem, hogy ha létezik felsőbbrendű intelligencia - és hitem szerint létezik - akkor gondoskodott volna arról, hogy kapcsolatba kerüljek előző életeimmel, vagy a számunkra láthatatlan dimenzióval, esetleg a szellemvilággal. Adott volna hozzá képességet. De mert nem adott, úgy döntöttem, nincs dolgom az említettekkel. Van elég feladatom ezzel az életemmel, minek ártsam bele magam még a múltbéli dolgokba is. Ha fóbiáim vannak, az a dolgom, hogy leküzdjem azokat. Legjobb magamtól, segítség nélkül. Hiszen éppen ez jelenlegi életem karmája: leküzdeni az előző életekből hozott hibákat, rossz cselekedeteket, rossz tulajdonságokat. És akkor éppen a régi, elhibázott életemhez menjek vissza segítségért?

Nem foglalkozom a New Age kínálta dolgokkal. Éltem az életem, gondolkodtam, kérdéseket tettem fel és előbb-utóbb meg is tudtam válaszolni ezeket e kérdéseket. Nem csatlakoztam semmilyen egyházhoz, valláshoz, sokat olvastam és rájöttem, hogy az életvitelem a tao filozófiájához áll a legközelebb. Járom az utam és hiszem, hogy maga az út a fontos. De tiszteletben tartom bárki hitét, térjen bár el teljesen az enyémtől.


Lehet vitába szállni velem, akik nem hisznek abban, hogy a lélek örök, nyilván nevetségesnek tartják az általam leírtakat. De ne feledjék, hogy ez itt az én véleményem, hozzáállásom, hitem, amit sohasem akartam másra erőltetni.

Kép: Fotoaréna

26 megjegyzés:

  1. nekem az is elég lenne, ha ebbe' boldog lehetnék - legalább annyira, mint eddig. csak nem telhetetlenség ez is

    VálaszTörlés
  2. Inkább annak a jele, hogy az ember, bármennyire is tagadja, fél a haláltól:)

    VálaszTörlés
  3. azt hiszem: oktalan félel'm. hisz megkönnyebbülés is a. vannak embörök, kik számot vetnek vele s elfogadják (tán Einsteintül is olvasám iy sorokat). inkább annak a jele a halálfélel'm, ha az életünk is elhibádzott. kéne azér' a velünk élő-haló öregek példája a valamikori nagy(b)családokbul, a természetesb életmód, s a hit es, hogy vannak fontosb dolgok is, mint semmiségünk

    VálaszTörlés
  4. Bizony Sat. Milyen jó lenne, ha nem változtak volna meg ennyire az életkörülmények és több generáció tudna együtt élni egy hatalmas házban, hogy mindenkinek legyen elegendő élettere.

    De mára ez már nem érvényes. Az Usában szinte kötelező legkésőbb 21 éves korban leválasztódni a szülőkről és külön lakásban önálló életet kezdeni. Európa is átvette ezt a szokást de nem is nagyon tehet mást, különösen a keleti országok nem, olyan rosszak a lakáskörülmények.

    Sok elhibázott élet lehet. Hibákat szinte mindenki követ el, de van, aki helyrehozhatatlanul. És sokat ártunk egymásnak is. A lényeg, a szeretet hiányzik az életünkből - ezt úgy általában értem. Az emberiség életéből.

    VálaszTörlés
  5. nagyon jó fej az a Bob Csa, mégha kissé elszállt is. remélem: nem lész pufajkás ideálista (e csa' nagyon rossz vicc akart lenni 1. nekifutásra - kár, h. nem ösméröm.
    a nyet-kompenzátumon indula (részbe a fölvidéki MKP vályúkollaborációját megelégelve, de nem ellene a fölvidéki autonomista mozgal'm is, minek alapítója rá emlékeztet - leszámítva Bob öszvehasonlít6atlanul magasb Ihányadosát, de kit azér' mégis tisztelek az 1éni kiállásáér', bár nálunk sajna sose lehet kizárni a béépítettséget
    de megbeszélénk véle is, hogy nincs mit titkolni, mer' nem teszünk rosszat, mégha valakinek útjába is állunk
    sz'al a szeretet mellett a la Fromm a bizalmat es tanulni köll, minek általában nem kedvez az irigy kapitalista könyöklés
    maj' foytatódunk, mönni köll

    VálaszTörlés
  6. sat., nekem ez egy kicsit zavaros. Van valami kérdésed?

    VálaszTörlés
  7. Annyit értek, gondolkodva rajta, hogy rólad beszél és tiszteli a véleményed. Náluk másképp mehetnek a dolgok, gondolom főleg azért, mert vannak magyarok és vannak szlovákok. Vigyázni kell a szabad vélemény nyilvánítással, mert sosem lehet tudni, ki a beépített ember.

    Basszus, bármerre nézek a világban, sehol sincs demokrácia, szólásszabadság.

    VálaszTörlés
  8. Ismerek teljesen normális szlovákokat. Meg magyar-szlovák hibrideket, pl. apja magyar, anyja szlovák. Mindkét közösséget becsülik, mindig aggasztja őket, amikor van valami nacionalista feszültségkeltés.
    Nem ez a legfontosabb az életben, nem vagyunk genetikailag magyarok, vagy bármik. Az a jó, ha gyökeret akarunk ereszteni ott, ahol élünk és mindenkinek, aki velünk együtt ugyanott él, megadjuk az alapvető, embernek kijáró tiszteletet.
    A fosszilis energiahordozók kifogyásával talán a nacionalizmus alól is kihúzzák a szőnyeget, ez ingyenélő bürokraták hülye játéka. Amikor nekem is meg kell művelnem a földemet, hogy ehessünk, meg a szomszédnak is, aki más nyelven (vagy más nyelven is) beszél, mint én, akkor ebből még nem lehet ellentét. Nem is volt a modern kor előtt.

    VálaszTörlés
  9. Így látom én is és szerintem Sat is így gondolkodik, de majd ő elmondja. Szeretem olvasgatni a blogját nagyon, annyira ritka a mai világban a nagy lélek, az ember, aki szeretni tud és a szereteten át éli meg a világot. És a bizalom lenne nagyon fontos, talán meglesz majd az új világunkban.

    Mert most nem bízunk szinte semmiben és senkiben. Nekem ez például nagyon fáj, mert jellemző volt rám, hogy bízom az emberekben és nem is kellett csalódnom. Ma meg már az őszinte jószándékot is megkérdőjelezi az ember, a szeretet ritka megnyilvánulását is gyanakvóan fogadja.

    Itt a neten, a kommentekben is szembesültem ezzel. Szokásom kimondani, ha valami pozitívat gondolok valamiről vagy valakiről, ha megszerettem valamiért, nem titkolom. De sok beszólást kaptam emiatt (is). Hogy be akarom "nyalni" magam. Szomorú, hogy a melengető érzésekkel az emberek már nem tudnak mit kezdeni.

    VálaszTörlés
  10. én csak örülnék, ha a szlov. pol. végre - majd száz év után - fölhagyna a magyarok Endlösungjára törekvéssel.
    - Persze e vice versa érvényes.
    Ennek egyetlen elfogadható biztosítéka tán csak a fölvidéki magyar vagy vegyes magyat-tót autonómia lenne, amire semmi esély a száguldó asszimiláció /hibridizáció) foyamatába'.
    Mert nem a modern kor előtt élünk, hanem most.
    Reménytelen is bízva s xetettel
    sat.

    VálaszTörlés
  11. A modern kornak és vele a nagy városi olvasztótégelyeknek hónapjai vannak hátra. Az igaz, hogy pl. a pozsonyi, nyitrai stb.panellakók tömegei kényszerű vidékremenekülésükkel nagy eséllyel elmoshatják a megmaradt magyar tömböket és ez ügyben sok vér is folyhat. Viszont amikor majd leülepszik, a többség földműves lesz és már nem fog a "modern korban" élni. Akkor nem lesznek állami iskolák, amikben vita, hogy milyen nyelven írják a tankönyvben a földrajzi neveket. Mindenki beszél majd, ahogy tud, aki okos, vagy olyan társaságban lakik, az több nyelven is.

    VálaszTörlés
  12. Bocs, Tita, hogy itt, a Te jegyzetelődbe' leveledzünk.

    Kedves Csaba!
    E azér' szebb mint Huxley New brave wörldje, ám előtte még Orwell 84e megvalósulása is várható az Orosz Szövetség s Kína 66ós segéyivel(vagy nevezzük inkább Eurázsiának, ahova vissza köll térnünk? de tán nem eszik oy forrón a kását. el fog +' az a nehány hó s modern kor alaposan s húzódni. s mivel a szlov.ok nem tanultak mög magyarul s nem is fognak - odáig ük nem eriszkednek, s több mint valószínleg a több százmilliós orosz olvasztótégely lakói se, ezér' mi fogunk hozzájuk idomulni, kik má' beszéljük a nyelvük s félünk az agresszivitásuktul. Nyechócset pan szkaréj pa ruszki gavarity? - így esetleg nagyobb figyelmet is biztosíthatunk az apokaliptikus jóslatoknak, mint a maj' mindenkinek idegen magyariul. Én mindenesetre 1. jelentkező leszek az ügydöntő vérfoyatásra, mer' nincs kedvem a foytatásra.

    VálaszTörlés
  13. sat., kérdezd titát, ha nekem nem hiszel, hogy lesz-e mostanában nagy baj.
    Mellesleg a vegyes területen élő szlovákok közül nem eggyel beszéltem már magyarul. Pozsonynak 10 év múlva nem lesz 100 ezer lakója, de Budapestnek se lesz félmillió!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon örülök, ha itt leveleztek. Hiszen engem is érdekel minden szavatok.

    VálaszTörlés
  15. Igen, nagy baj lesz. Mondom ezt anélkül, hogy armageddonista lennék. 2012: maják erre az évre teszik a világvégét és akkor még nem beszéltem a mi Szent Koronánkról. Ott is szerepel a kutatók szerint ez a dátum és 2030 az utolsó. Írok majd posztot róla.

    Ezek a spirituális vonatkozások töredékei, a valóságot meg láthatja, aki körülnéz, informálódik, figyel. Energetikailag meg a világ újrafelosztása folyik valószínűleg. Jó, ha nem a III. VH követi.

    VálaszTörlés
  16. ily forduló..ra mindig is vártak, s az igazi nagy "ügydöntők" mindig tovább tolódtak. de voltak konkrét problémák, s nagyobb változások is, miket meg köllött oldani, mikhö' alkalmazkodni kölle. a gazdagok maj' sok pé'zt kínálnak, s mög- s fölvásárolnak sokunkat egy kis élvér'. én továbbra se vagyok hajlandó rettegni. mondhatjuk szimbolice: éltünk, lelkünk, idvünk 1 nagyb Úr kezibe' van. kicsit tán sajnálom :-), hogy a nehány hó múlva várható nagy változások má' nehány évtizedre tolódának ki. 2o3o-at má' több mint valószínleg nem élem meg, de bízom benne, hogy a gyerekink elégséges útravalót kaptak a szerény túléléshö', élni tudásho' - ameddig érdemes, másokér' is..

    VálaszTörlés
  17. Ilyesmiket gondolok én is Sat, és én sem félek. De az tény, hogy figyelek, olvasok, érdeklődöm, hátha rábukkanok valami okosságra, amivel megvédhetem a családomat. Mást nem nagyon tehetünk.

    VálaszTörlés
  18. Ahogy egy Világegyetemes barátom írá: mi szegényebbek csak az összefogással, -tartással rúghatunk labdába a gazdag versenyzők mellett. Úgy látom, Csaba is azon igyexik. Nálatok a zsidók oly bizalmatlanok Veletek szemben, mint mi, fölvidéki palócok a szlov.okkal szemben, azzal a különbséggel, h. az utóbbik résziről még annyi megértést, baráti kezet se találunk, mint amennyire ma Ti igyekeztek szót értni, együttműködni a saját "kisebbségeitekkel". Fölvidéken csak Miroslav Kusý áll ki a magyarok mellett az egyetemes erkölcsi mércék alapján. /Vmikor ü es komcsi volt. 68 után kizárák a pártbul. 77be' az egyetlen szlov. chartista lett. S most "magyarbérenc". Öreg már szegény, beteges. Mi lesz velünk nélküle?
    Nekem az volt megdöbbentő diákkoromba', mikor följött hozzánk Prágába egy pesti diák, s kijelenté, hogy számára Mo. semmit nem jelent, ü Izraelt tekinti hazájának. S mégis, én is valahogy így vagyok Szlov.-val. Nekem is csa' egy képzelt hazám van, mer' a délebbik nagy részi se vállal bennünket. Mü es csa' oly béfogadottak vagyunk a legjobb esetbe'. Nehez így nem tüskét növesztni. Csa' a közvetlen kapcsok oldhatnak, csak ne utasítsák üket eleve vissza. Van egy még diákkori nagyon kedves barátságunk egy pesti magyar-zsidó-orosz családdal, akik nagyon sokat segítének. Mára má' ük se tudnak azonosulni a "többséggel", pedig vmikor még "Az elsodort falu" is tetsze a "lánynak". Nagyon szeretem üket, de bizonyos politikai kérdések lassan inkább kerülendő kényes beszédtémává váltak köztünk. Nem jóu leragadni bizonyos értékek mellett, ugyanakkor köllnek fogódzók is. Ha sebzettek vagyunk, nagyon nehez türelmesen meggyőzni valakit arrul, h. ü es megfoghatja azt a fogódzót, amit mi, elbír a mindnyájunkat, senki se akarja üt ellökni, úgy ahogy neki is nehez bennünket meggyőzni megértéssel, hogy rossz helyre kapaszkodunk, kövessük inkább őt, nem rúg bennünket el vagy le az ü helyirül. Pedig erre lenne szükség. Türelmesen alázattal meghallgatni s kezet nyújtni annak, aki nem vág vagy szúr hasba vagy hátba, hanem esetleg csak barátságost vág hátba vmi o'y szavakkal, hogy "fura fráter vagy Te komám, de én azér' kedvellek, szeretlek, akarmily vagy is, mer' hiszek a jóindulatodba', segítókészségedbe'. De ne valaminek a nevibe', valamiér' keressük csak a kapcsot, mint Csaba, hanem csak úgy egyszerűn, mer' megértjük egymást, egy nyelvet beszülünk, vagy tudunk az ü nyelvin is, embörségbül odaadni neki az utó szelet kenyeret is, ami esetleg minket menhetne meg az éhhaláltul, vállalni azt az esetleges hasbavágást vagy szúrást is a barátságos hátbavágás heyett. De általába' azér' nem i'y végletesek a do'gok. Az embör azér' megérzi, hogy kire számíthat, hacsak nem teljest érzelmi analfabéta, vagy elvakult fanatikus. Kösz a segítséged.
    - Ezt is törölheted, ha elolvasád. Nem tudok privátabb izeneteket kü'dni, de tán nem is baj, ha más is elolvassa üket.

    VálaszTörlés
  19. Nem törlök semmit sem Sat, Dorka kommentjeit nem én töröltem, hanem ő maga. Beírtam az e-mail címem a profilomba, de nagyon örülök, ha ezeket a dolgokat itt, nyíltan, mindenki előtt beszéljük meg. Mert ezek előbbre visznek, nem úgy, mint az ok nélküli bántás, a meg nem értés. Néha tényleg úgy érzem, mintha valakivel nem egy nyelvet beszélnénk.

    Megértelek, nagyon megértelek. Ez a hazád és a hazádat elvették tőled, egy tollvonással átírták őseink életét. Nekünk sem könnyű most, az anyaországnak, de nektek még nehezebb. Pedig amilyen világ jön - és ebben Csabának nagyon igaza van - össze kell fogni a kis közösségeknek a túlélés érdekében. Törődni egymással, figyelni egymásra. Nálunk ilyen a közösség. Sajnos akkor az agymosás és a mellébeszélés, a média olyan szinten manipulál, hogy nehéz kihámozni a valós helyzetet. De ma a HírTV-n a Péntek 8-ban elhangzott a lényeg. Remélem, sokan hallották. Meg tudod nézni a videót a neten Sat. Nézd meg feltétlenül-

    VálaszTörlés
  20. köllnek a kisközösségök, de kén a nagy is, az öszvefogásuk, mindkettőn munkálkodni köll, senkit se kizárva, ki beléja akar tartozni, akarmi nyelven beszél is, ha képes meghaladni önmagát, önzésit.
    s föláldozni magát, vagy legalább valamijét érte - viszonzatlan is. de nem a másik embört.

    VálaszTörlés
  21. Így van. Talán a következő nem túl szép idők elgodnolkodtatják majd az embereket, hogy így éljenek, megtanítják, mit jelent a fogalom, hogy összetartozás, szolidaritás. Az önzés és a kapzsiság helyett. Olvasd el Oli posztját a válságról, a Pszichopompos blogban, itt van jobbra a szeretett bloggereim között. Nagyszerű írás.

    VálaszTörlés
  22. én mög Villa mögjegyzésit, replikáját ajánlom figyelmedbe az ijesztgetés, ill. rettegés témánkho' a Világegyetemen /nálam "képzelt köz" címen a Korunk ellentmondási c. blogjába', de ha így 1xűbb: http://vilagegyetem.ning.com/profiles/blog/show?id=1233768%3ABlogPost%3A53522&page=2#comment-1233768_Comment_53724
    az Általad ajánlott Bogár-beszélgetés továbbajánlása alatt
    idv
    Tibi

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm Sat, megkaptam a meghívót, még nem döntöttem el, hogy csatlakozom-e. Most kezdeni jönni a munkáim, alig marad időm másra. Majd alaposan elolvasgatom, miről is van szó.

    VálaszTörlés
  24. nem muszaj bélépni abba az antianya gú sprirituális közbe. sok eccerű embör, még tán hamvasin se normálisak.
    sikerös munkálkodást!
    x
    t

    VálaszTörlés
  25. Köszi, meglesz:) Addig jó, míg van munka. Az az első.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...