2009. január 17., szombat

A megoldás az antianyag?


Már egy ideje erősen foglalkoztat a Peak Oil, az olaj- és ezzel az energiaválság kérdése. Beszéltünk már erről sokat. Eszembe jutott, hogy a Dan Brown féle történettel kapcsolatban olvastam egy cikket régebben az antianyagról. Egy magkutatót holtan találnak svájci laborjában. Meggyilkolták. A mellkasára misztikus szimbólumot karcoltak, a legendás szövetség, az Illuminati jelét, mely különösen intelligens tudósokat foglal magába, akik évszázadok óta az egyház és a vallás ellen küzdenek. Egy kegyetlen terven dolgoznak: a Vatikánt egy antianyag bombával akarják eltüntetni a föld felszínéről. Ehhez fejlesztette a kutató az antianyagot a laborjában.


Vajon mennyi tudomány rejlik a Dan Brown féle történetben? Valóban lehetséges antianyag bombát alkotni? A békés Svájcban valóban állítanak elő antianyagot. Az energiája 10 milliárdszor nagyobb, mint egy hagyományos robbanóanyagé. Így egy milliomod grammnyi antianyag elegendő olyan erejű robbanás előidézéséhez, amely mellett az atombomba csak enyhe fuvallatnak tűnne. Máig azonban az antianyag termelése nem volt veszélyes.

A genfi részecskegyárban, a CERN-ben csak igen apró mennyiséget állítottak elő belőle. Ha azonban lehetővé válna nagyobb mennyiség gyártása, az emberiség számára hihetetlen gazdag energiaforrásként szolgálhatna, például űrhajók működtetéséhez. Az orvostudomány is hasznát venné az antianyagnak a rákos sejtek pusztításánál. Az antianyag mindezidáig csupán 30 milliárdod másodpercig létezett. A tudósok azonban bizakodóak. Szerintük nemsokára képesek lesznek az antihidrogént hosszabb időre stabilan tartani úgy, hogy lehűtik, és apró cseppek vagy kristályok formájában kondenzálják. Akkor az antianyagot lényegesen kisebb tárolóban is tartani lehet majd, mint a jelenlegi bojler méretű lebegőcsapda.

Csak maguk a tárolók hatalmas előrelépést jelentenének az orvostudománynak. Lehetne bennük radioaktív izotópokat szállítani a pozitronos tomográfok működtetéséhez. Jelenleg az úgynevezett PET scannerek részecskegyorsítók közelében vannak, ahol az izotópokat előállítják. A hordozható anti-anyag tároló az izotóp termelési helyétől független felhasználást biztosítana. Az orvostudomány az antianyagból is profitálna. Az antiprotonok például jó szolgáltatot tennének a rák elleni küzdelemben. Az antiprotonokkal hatékonyabban lehetne végezi a rádióterápiás kezelést, amit ma anyagi protonok végeznek.

No, jobban nem mélyednék bele, ezerféle dologról szól még a cikk, azokba meg jobb, ha magamfajta fehérnép nem üti bele a teljesen jelentéktelen orrocskáját. Hiszen nem is ért hozzá. Egyszóval, meglátjuk. Az armageddonisták nem adnak sok évet nekünk, embereknek, ha elfogy az olaj, az felér egy világvégével. Talán addigra lesz más energiaforrás. Ha rajtam múlna, én a lábunk alatt keresgélnék és a föld alatt lévő geotermikus energiával foglalkoznék. Korlátlan, el nem fogyó, mint a napenergia de azzal ellentétben folytonos és nem szakaszosan érkezik, viszonylag olcsón kitermelhető és a levegőt sem szennyezi.

A képen: kutatók szerint a fő antianyag-források a kis méretű, ősi fekete lyukak, melyek "párolgása", az úgynevezett Hawking-sugárzás biztosítja az antianyag folyamatos termelődését.


A tudományos belekotyogás a NetHírlap nyomán, fotó Index

3 megjegyzés:

  1. 1etértek, azzal köll gazdálkodnunk, ami van s mögújítható.
    nincs annyi anyagunk, energiánk s időnk, hogy +menthessen az antianyag - e a jövő zenéje, ha +' lesz v. jut rá az előbbikbül - remélhetőleg akkor má' nem direktíve szabják maj' meg, h. kit s mit köll érte föláldozni

    VálaszTörlés
  2. Csak remélni tudom, hogy még nem késtünk el semmivel:)

    VálaszTörlés
  3. miről késtünk volna le? a mennybe nem jár gyorsvonat. amíg el nem jön az időnk, addig itt köll szenvednünk s próbálni valami jóut is tenni - de inkább az előbbit, mer' az embör sose tud6ja biztire

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...