2009. január 24., szombat

A nyáridéző Kishamis


Nem akarom, hogy megint olyan hideg legyen, hogy ne süssön a nap, fényt szeretnék és kimenni a kertbe, lemenni a Balcsira, ahogy a húgaimmal terveztük. Talán ma szép idő lesz a kedvemért, a Nap leánya volnék, meghalok a simogató napsugarak nélkül.

Olvastam a Kishamisról, eszembe juttatta a régebbi időket, mikor volt szerencsém pár igen vonzó sráccal vitorlázni a Balatonon. Egy házibulin találkoztunk, meghívtak Füredre egy hétvégére, örömmel mentem. Nem volt még igazi nyár, inkább olyan nyárelő, a turistaszezon még nem indult be, de a hajósnépek már vitorlát bontottak, túl voltunk az ünnepélyes szezonnyitón is. Barátaim versenyzők voltak, izgalmas kalandnak néztem elébe.

Korán kihajóztunk, aztán a Balcsi közepén mi csajszik ledobtuk a bikinifelsőt, lelkes napozásba fogtunk, a pasik meg a szemüket legeltették rajtunk, de ez így volt kitalálva. Két csaj, két pasi, az arány megfelelő, éppen két kapcsolat között léteztem akkoriban, megtehettem bármit, amit csak akartam. Élveztem a pihenést, a szabadságot, a romantikus környezetet és a srácok kitüntető figyelmét. Tanítgattak vitorlázni is, szívesen tettem-vettem a hajóban. Este aztán buli, tánc, minden, ami belefért. De ez csak úgy eszembe jutott, minden kedves olvasóm a Kishamis történetét várja már, kit érdekelhet egy romantikus éjszaka, ugye?

Kishamis nem tini már, 113 éves lesz lassacskán. A Balaton és talán Európa legidősebb vitorlása, mára már műemléki védettséget élvez, de korát meghazudtoló módon a mai napig versenyez. A kis öreg.


A Millenium évében Magyarországra készülődött Erzsébet királyné, a mi Sissink. Lokálpatrióta mágnásaink a Balaton pezsgő vízi életével akarták elkápráztatni és több más nagy vitorlás mellett a Széchenyi család jóvoltából, Emil Ratsey tervei alapján megépült a Kishamis is. Na de milyenek a nők. Sissi végül nem jött el, a hajók viszont maradtak, így az 1896-ban épült Kishamis is. Úgy rendelkeztek róla, hogy a neve mindörökké Kishamis maradjon, színeiben a kék legyen a domináns. Jól megy még manapság is, a Balaton vizét szelő mai modern hajókkal leginkább középszélben és a bőszeles menetekben képes felvenni a versenyt.

Láttam Füreden, gyönyörű hajó.

9 megjegyzés:

  1. Kedves Tita!

    Most concretice nem is a fönti írásodho', amivel, hisz má' ösmérsz annyira: 1etértek, tetszik, én is szeretném, mi jó ill. elutasítom, mi nem stb. stb.

    Egy más dol'g:
    Ria részt vállalt egy magunkfölmérő játékba s megkért, hogy írjunk öszve 5 könnyet, mit tava'y olvasánk, s továbbajánlnánk - elsőször 5 embörnek.
    A játék további szabá'yi +tanálhatók nála is - cími: http://ria-gmmriafreebloghu.blogspot.com

    Én ezeket ajánlnám olvasmányim közül:

    - Kocsis István: Történészek a kereszten - az áldozatok bosszúja
    - Roland Vaubel: Az Unió árnyéka - az európai intézmények gőgje /eredeti cími: EU-Chauvinismus
    - Hamvas Béla: Ugyanis
    - Roger Scruton: A nemzetek szükségességéről
    - Molnár Antal: A halállátó - Boethius

    Rajtad kívül továbbküldém:
    Farkas Agmand - Fülöp Csabának
    Hun lennék? - Gurzó K. Enikőnek
    szélcsönd - EMnek s
    Dec. 13. - Balogh Péternek
    /Phaedrát má' látám, részt vállalt.

    Ha nincs kedved hozzá, teher lenne Számodra, ne haragudj a zavarásér'.
    Továbbra is minden jóut kívánok Néköd
    Tibi

    VálaszTörlés
  2. kösz. én is hasonlóképp vagyok vele, s lám mégis, hogy ne legyek kedvrontó. De hálisten a továbbiakat nézve Pilátuskint moshatom mancsim.
    Még a Kishamisho' - föltételezem látád a G.-G. Marquez regényi alapján készült "Szerelem kolera idején" c. filmet. Nekem a juta eszembe' bizonyos Általad írt do'gok kapcsán. Éngöm az 1. nejemmel egy idős német néni vitorláztata + 1x 1 fordulónyira.
    Több hasonló élményim ni'cs is, ha nem számítom a bárgyú amcsi + francúz mozgóképeket. Idv

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sok könyvet olvastam tavaly (is). Azokból sorolok fel egy párat amiket meg is vettem, vagyis itt sorakoznak a könyvespolcomon és ki is olvastam mindet:

    1. John Lukacs: Budapest, 1900
    2. John Lukacs: Visszafelé
    3. Tormay Cécile: Örök Magyarország
    4. Tormay Cécile: Emberek a kövek között
    5. Mérő László: Az élő pénz
    6. Mérő László: Mindenki másképp egyforma
    7. Irwin Shaw: Ha meghal a szeretet
    8. Graham Greene: A vesztes mindent visz
    9. Ian Stewart: A természet számai
    10. Dosztojevszkij: Feljegyzések egy egérlyukból
    11. Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma
    12. Fekete István: Kele
    13. Fekete István: Hú
    14. Tisza Kata: Magyar Pszicho

    Még lenne, de ajánlásnak elég ennyi is. Tisza Kata nem kedvencem, de nem akartam minősíteni úgy, hogy legalább minimálisan ne ismerném a munkásságát. Tormay Cécile új felfedezés, nagyszerű, csodálatos. Dosztojevszkij újrafelfedezés.

    Továbbgurítom a labdát:

    Olinak
    Dorkának
    Csabának
    Inszeminátornak
    Balázsnak
    Molnárgörinek
    Ekkerjoznak
    Gildornak
    Pilgrimnek

    talán néhányan kedvet kapnak és beírják ide, vagy a saját blogjukba - bár lehet, hogy akad közöttük, aki már nem is olvassa a blogomat.

    VálaszTörlés
  4. Közben kitöröltem a korábbi kommentemet, mert úgy döntöttem, ide írom be a könyveket és itt gurítom tovább a labdát:)

    Nem, nem láttam a Szerelem kolera idejént, de olvastam. Tudod, az ilyen balatoni vitorlázásokból nem annyira születnek tartós kapcsolatok, valahogy túl komolytalan és túl bulizós volt nekem az a vitorlás világ. Önérzetes csajszi lévén nem tartottam sokra azt a légkört, ahol a csajokat egy kalap alá veszik és nem sokra becsülik. Le is léptem gyorsan onnan, kellemetlen perceket szerezve némely pasiknak ott. De nem bántam meg.

    VálaszTörlés
  5. Csirketáncot Rafaella Barker írta,rágugliztam.

    Amúgy meg de, be be nézek ide,ha nincs itt akit ma monogrammal említettem odaát.

    Be be nézek, hátha csoda történik és visszajön Srí. De egyre kevésbé. Majd elmúlik...

    VálaszTörlés
  6. Kösz sziepen mindent, Tita.

    +' annyit Mishmesh Dorka béjegyzésihö': tök 1etértek véle, h. a "férsaknak fingjuk nincs a nőkről", mer' én is csak a vagyok - nem tehetek róla, de nem is változtatok má' rajt, mivelhogy nem aspirálok isteni babérokra, akarom írna: az istennőiekére. de azér' várom a megvilágosintó női fingot is, hogy miről nincs fingunk a nőkről. remélem más lész, mint a férsaké, amit sajna módomba' van ismerni. s ajánlom néki még Jung fingját is az animárul elolvasni - kíváncsi vagyok, fönntartja-é a gleichschaltoló a véleményit

    VálaszTörlés
  7. :-D

    Nem is baj az, jók a férfiak így ahogy vannak:)
    Föntebbi megállapításom azokból a könyvekből táplálkozik,+ még egy pár másikból, amiket ott fentebb írtam.
    Moravia az unalomban megpróbál egy nőt elemezni, szavakat, gondolatokat a szájába adni. Jó, érdekes, de nekem szívszorító, mert egy nő sosem úgy gondolkodik. Másmódon. Nem tudom ám ezt megfogalmazni. De ugyanez vonatkotik az Égető Eszterre is, pont ezért nem tetszik. Egy nő története, kicsi lány korától, de végig ugyanez az érzése az embernek: márminthogy egy nő, egy anya nem így gondolkodik.
    Van még egy pár könyv, amiben ugyanezt tapasztaltam, ugyanakkor ez a dolog meg is hat, és jókat somolygok magamban.
    Ugyanakkor Jókai Anna Napok c. műve férfiember komplett élete, nyiladozó értemű csöppség korától haláláig. Itt nem érzem azt a félreértést. De lehet, ha egy férfi olvasná, ugyanazt érezné, mint én a másik két könyvvel. Lehet hogy a végén azt mondaná, a nőknek bizogy fingja sincs a férfiak gondolkodásáról. Ki kellene próbálni.
    Remélem nem voltam túl zagyva.

    VálaszTörlés
  8. húbanyek, labdát kaptam, erre meg a kis hamissal foglalkoztam csak :)

    és megbocsátasz tita, ha télleg úgy van, és engem a kishamis érdekelt, nem pedig a nyáréjszaka sztorija? nem szeretném a nyálam csorgatni :D

    VálaszTörlés
  9. Csakis a Kishamis miatt jutott eszembe az egész:) de megtörtént, télleg. A Kishamis a lényeg.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...