2009. június 3., szerda

Minden dolgok anyja


Ha már a taoizmus áll közel hozzám, filozófiáját magaménak vallom, gondoltam írok is róla, ismerkedjetek meg vele egy picit jobban.

A kínai Tao-jel utat, utcát, törvényt vagy természeti törvényt jelent, azt az elvet, mely a dolgok mögött uralkodik. A taoizmus tana az ősi Kínában alakult ki. A bölcs Lao-ce (kb.ie.6.század) és a misztikus Csuang-ce óta (Kr.e.369-286) több millió ember foglalkozott azzal, amit ma a taoizmus összefoglaló névvel illetünk.

A taoizmus gyökerei legalább két-háromezer évre nyúlnak vissza. Neve összefoglaló név, két, lényegét tekintve egymástól eltérő irányzatot, egy életfilozófiát és egy vallásformát jelöl. Bár a taoizmus világnézet, mely az életet misztériumnak tekinti, élettudománynak is nevezhetnénk. A taoisták évezredeken keresztül figyelték és kutatták az életet és a természetet. Rájöttek, hogy a világon mindenre ugyanazok a törvényszerűségek érvényesek, és hogy minden mindennel összefügg. Ebből a felismerésből kiindulva a taoizmus rendkívül gyakorlatias, természetes, pozitív életmódot dolgozott ki, mely minden létező területet felölel.

Az emberi szervezet az Univerzum része, és az Univerzum az emberi testben nyilvánul meg. Az Univerzum magában foglal eget, földet napot, holdat és csillagokat, fát, tüzet, fémet, vizet, valamennyi állatot és növényt. A csillagok hatást gyakorolnak a földre és az emberekre. Az emberben zajló testi folyamatokat is azok a törvényszerűségek határozzák meg, melyek az évszakokat és a nappalok és éjszakák ritmusát irányítják. Az ember ég és föld összefonódása. A Tao minden dolgok anyja. De a Taoba vissza is tér minden dolog. A jövő célja az egység és az, hogy részesei legyünk a Tao áramának.

A taoizmus az élet valamennyi területét felöleli, a harcművészettől kezdve a gyógyítás művészetén és az asztrológián át a feng shuiig és a meditációig, az öt-elem táplálkozásig. Tanait és fortélyait évezredeken át csak szóban adták át kiválasztott tanulóknak vagy a családon belül. A belső fortélyok titkosak voltak. Mégis. A legtöbb tan, azok gondolati értékei és gyakorlatai az évezredes szájhagyomány ellenére sértetlenül fennmaradtak.

A taoizmus legmagasabb célja a halhatatlanság, a szellem és a tudat halhatatlansága. Az energiák, erők hozzáértő kezelése, melyet csinek is neveznek, az utóbbi három-négy évszázadban vált fontos céllá. Harmadik cél minden dolgok egysége, a természettel, a természet törvényeivel összhangban álló természetes élet. A negyedik cél: az embernek személyes önállóságot és szellemi függetlenséget kell elérnie, saját belső erejének felfedezése és fejlesztése útján. Így az ember megértheti és teljesítheti életfeladatát. Mindezek mellett van még számtalan cél, melyek a taoizmus mindenkori irányzatával állnak összefüggésben, ilyen például az energiák kiegyenlítése általi gyógyítás az akupunktúrában vagy az erő összegyűjtése és fékezése a harcművészetekben.

Forrás: Maitreyi D.Piontek írása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...