2009. június 20., szombat

Az Arvisura hónapneveiDe kár, hogy ma már nem az ősi hónapneveket használjuk. Engem teljesen elbűvölnek. Érdekesség, hogy az Arvisura által feljegyzett korabeli naptárrendszer nem követi szigorúan a modern naptári hónapokat.

Nézzétek:

medvetor hava - január
szarvastor hava - február
bölénytor (fák hava) - március
báránytor (rügyezés hava) - április
borjútor (virágzó élet hava) - május
gödölyetor (eper hava) - június
tehéntor (aratás hava) - július
aranyasszony (bőség hava) - augusztus
tigris (almaszüret hava) - szeptember
oroszlán (szüretelés) - erre nincs hónapunk
halak (begyűjtés hava) - október
disznótor hava - november
Istenfiak (Tárkányok) - december

No, én a zárójelesekben vagyok érdekelt, kérem vissza a hónapneveket. Mennyivel szebb dolog a rügyezés havában születni, mint áprilisban:).

De legalább a katolikus naptár hónapneveit tartottuk volna meg. Ezek későbbiek, mint az Arvisura nevei de sajnos már a múlté mind:

boldogasszony hava - január
böjtelő hava - február
böjtmás hava - március
Szent Görgy hava - április
Pünkösd hava - május
Szent Iván hava - június
Szent Jakab hava - július
kisasszony hava - augusztus
Szent Mihály hava - szeptember
Mindszentek hava - október
Szent András hava - november

Karácsony hava – december


A római katolikus felekezet minden év augusztus 15-én fényes külsőségek között ünnepli meg hazánkban a Nagyboldogasszonyt, de külön ünnepe van a Gyertyaszentelő Boldogasszonynak (február 2.), a Gyümölcsoltó Boldogasszonynak (március 25.), a Sarlós Boldog-asszonynak (július 2.) a Havas Boldogasszonynak (augusztus 5.), a Kisboldogasszonynak (szeptember 8.) is. Közülük a Nagyboldogasszony, a Kisboldogasszony és a Sarlós Boldogasszony ünnepe egészen 1948-ig egyben hivatalos állami ünnepnap is volt.

Jó lenne visszakapnunk az ünnepeinket a mostaniak helyett, vagy újakat találni akár. Mennyivel szebb és vidámabb lenne a cseresznyevirágzást ünnepelni, mint bármiféle forradalmat, háborút. Utóbbiakat elfelejteni szeretném inkább. Tanulni kellene a japánoktól.kép: Boldogasszonyunk – Arvisura Anyahita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...