2009. június 13., szombat

Varázslat Fertődön

Többször is jártam már az Esterházy kastélyban, Fertődön. Olyankor se látok, se hallok, csak szárnyal a fantáziám és mindenfélét elképzelek, ahogy az impozáns termeket látom. Aprónak és törékenynek érzem magam a magas falak között, alkalomhoz nem illőnek érzem az öltözékem, földig érő báliruhát képzelek magamra és azt gondolom, hogy itt éltem sok évvel ezelőtt. Megelevenedik bennem mindaz, amit kastélyról tudok.

Anton Erhardt Martinelli bécsi építészmester 1720 nyarán megbízást kapott Esterházy Józseftől, hogy tervezzen meg és építsen fel egy húszszobás, kétszintes vadászlakot. Nem fogjátok elhinni, a vadászlak három hónap alatt felépült. Középen volt egy önálló főépület, mellé két nagyobb épület került, mely valószínűleg istálló és pajta lehetett. 1762-ben indult el a hatalmas építkezés, melynek eredménye Magyarország egyik legszebb kastélyegyüttese lett: a magyar "Versailles". A két mulatóházat egybeépítették a vadászkastéllyal és megépítették a két földszintes, patkó alakú szárnyat. Esterházy Fényes Miklós, aki akkoriban a kastélyt uralta, igen határozottan beleszólt a tervezési munkákba, az okiratok tanúsága szerint mindenben fontosabb kérdésben ő döntött.



Na de nézzük tovább, hogyan is alakult a a kastély. Kétoldalt a kapuhoz ívesen hajló földszintes szárnyak csatlakoznak, majd kétemeletes szakaszokba mennek át és a háromemeletes főépülettel egybeépítve a belső udvart zárják körül. Látjátok a fotón, milyen csodálatos a kert? És még milyen lehetett akkoriban, amikor nem volt rohanó az élet, mindenre volt idő és élvezni lehetett azt a rengeteg szépséget, ami az embert körülvette.



Itt a fotón az egyik szalon. Ott ülök a kedvesemmel, összehajolva nevetgélünk, vajon miről beszélgethetünk? Komoly dolgokról, vagy az állatainkról éppen, a jövőnkről talán, esetleg a vendégeket tárgyaljuk ki nem éppen rokonszenves módon? Vagy csak flörtölünk egyszerűen?:) Ki tudja. Ha megunjuk, átmegyünk a zeneterembe. Oda, amit a fotón láthattok. Táncolunk is, ha kedvünk van, biztos lassúzunk, én azt szeretnék:) Titokban össze lehetett bújni vajon? Persze, hogy lehetett. Úgy képzelem. A terem fehér alapon dúsan aranyozott és nézzétek a gyönyörű kályhákat. Megannyi szépség... A termek mennyezeteiről hatalmas, gyönyörű csillárok függnek alá, freskók, szobrok szolgálnak díszítésül.

Milyen fantasztikus lehetett ilyen kastélyban élni. 126 helyiség van összesen a háromemeletes kastélyban, ha férj és feleség összekaptak valamin, szerintem meg tudták oldani, hogy soha többé ne találkozzanak. Mindkettőjüknek jutott szoba bőven. Van nyári ebédlő, huszonegy szalon, télikert, képtár na és a gyönyörű park. Franciakerttel, őrtornyokkal, antik szobrokkal, kővázákkal, kőkorlátokkal díszített kertekkel, szökőkúttal, gesztenye fasorral, vízeséssel.

1769-ben egy Muzsikaház is épült a kastélyhoz, egyemeletes barokk épület, udvara árkádos folyosókkal szegélyezett. Itt laktak az Esterházy udvartartás énekesei, zenészei, színészei de volt az épületben patika és orvosi lakás is. Az emeleten, háromszobás lakásban élt Joseph Haydn. A kastély mögött volt a mulatóerdő, ahol az utak találkoztak, szórakozóhelynek használt tisztásokat alakítottak ki. Tudtak élni, nem mondom. A Márkus-tér volt a nagy tűzijátékok színhelye, a tér közepén hatalmas vízesés volt, melyet kerti mulatások idején húszezer lámpával világítottak ki.

Na de azért nem cserélném el mindezt az én Bakonyomra. Élni jó, egyszerűen élni meg még jobb.


(fotók: Magyar Kastélyportál)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...