2009. június 16., kedd

Arvisura


Az Arvisura (Igazszólások) egy nagy terjedelmű, térben is időben igen nagy távolságot átfogó nagyon fontos irodalmi alkotás, amely a magyarság évezredes regevilágán keresztül mutatja be a magyar nép régmúltját. Nagyon izgalmas téma, rengeteg anyag fellelhető a neten, ne könyv formájában keressétek, inkább igyekezzetek elmélyedni benne, nem olyan dolog, hogy fogunk egy könyvet és kiolvassuk.

Az Arvisura 24 Hun Törzsszövetség sámánjainak rendszeresen írt és őrzött hagyománya. Műfaja leginkább a rege világához áll közel. A monumentális, mégis egységes történeti rendszer a történelem előtti, számunkra már mitológikus időkből szinte napjainkig vezet.

A mű egy különös őstörténete a magyarságnak. Természetesen ez az őstörténet is - jellegéből fakadóan - mitológiai szinten kezdődik, ha nem is a sokat vitatott Nagy Bumm-tól, de mindenesetre a világot jelenleg irányító intelligencia születésétől. Ezután megismerkedhetünk az emberiség őstörténetével, amely az elsüllyedt földrészen kezdődik - ezt ismerjük már valahonnan, ugye? Innen követi az elmenekülők útját, azokét az emberekét, akik a világ különböző helyein partot érve birtokba vették a mai kontinenseket. Az egész monumentális történet természetesen előtérbe helyezi a magyarokat, illetve elődeiket, a magyarokkal rokon népeket, törzseket, de foglalkozik minden olyan néppel, amellyel az évezredek során valamilyen kapcsolatba kerültünk.

2 megjegyzés:

  1. Balkár nevű sámsánról már hallottam, ha jól rémlik, medvévé tudott változni. Hittérítők ellen lázadt a mai Füzesgyarmat környékén.
    Ezeket (sámánok írásai) rendszerezni kéne valahogyan idő/tér szerint, és történelmi kontextusba helyezni, hogy áttekinthető legyen. Biztosan nagyon érdekes lenne.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...