2009. augusztus 9., vasárnap

Coelho kis hercege



Talán a a legjobb története mind közül. Húsz évvel ezelőtt írta meg és egyből rangos helyet kapott a világ legjobb írói között. Egy egyszerű történetet mesél el, egyszerű, mindenki számára érthető nyelven veti fel létünk legfontosabb kérdéseit. Válaszait misztikummal, metafizikával itatja át, olyan válaszokat ad, amelyeket mi is tudunk lelkünk mélyén legfeljebb sohasem fogalmazzuk meg, mert a napi gondjaink, pörgésünk közepette nem szakítunk időt rá.

Egyszerűnek tűnik a regény, de ha a mélyére nézünk, nem az. Gondolkodásra, átértékelésre késztet, megmozgat bennünk valamit, valami nagyon fontosat. Az alaptörténet nem túl eredeti, olvastunk már ilyen mesét, amúgy is leginkább Saint-Exupéry Kis hercegéhez szokták hasonlítani a kritikusok a művet. Nos, igen.

Főhősünk, Santiago, az andalúz pásztorfiú álmot lát, kétszer ugyanazt, mely szerint az egyiptomi piramisoknál kincset talál. Egy cigányasszonytól kér tanácsot, mit tegyen, aki azt javasolja, induljon Egyiptomba. A fiú el is indul, eladja juhait, áthajózik Afrikába, ahol munkába áll, majd vándorútja során különböző emberekkel találkozik, megismerkedik az igaz Szerelemmel, no és az alkimistával, aki végül tanítómestere lesz. Santiago követi a jeleket, járja a Személyes Történetéhez vezető utat, közeli kapcsolatba kerül a Világlélekkel, megtanulja a Világ Nyelvét.

Aztán a piramisoknál rádöbben, hogy a kincs Spanyolországban van, ott, ahol egykor a juhaival aludt. Miközben a regény irodalmi, művészi értékét sokan vitatják, mégis csak van benne valami, ami elég szuggesztívvá teszi ezt a vékonyka kis könyvet ahhoz, hogy váratlanul mély nyomot hagyjon bennünk. Ennél többet mit várhatunk?

Harvey Weinstein hollywoodi filmproducer bejelentette, hogy Laurence Fishburne-nel karöltve filmvászonra viszi Paulo Coelho regényét.."A könyv egyszerű és lélekkel teli, a forgatókönyv pedig ezt fogja visszaadni" - nyilatkozta a producer vasárnap a cannes-i filmfesztiválon. Az alkimista filmjogait a Warner Bros. vásárolta meg, és forgatókönyvírói évekig kínlódtak egy valamire való szkript összehozásán. A sikerregény brazil szerzője közleményben tudatta, hogy nagyon örül Weinsteinék vállalkozásának, mert úgy látja, hogy a könyv oly módon lesz megfilmesítve, ahogy ő is szerette volna: megőrizve munkája szellemét és egyszerűségét. Fishburne, aki a rendezést és az egyik főszerepet is elvállalta, videoüzenetben erősítette meg, hogy régi álma vált valóra a filmmel.

hírforrás: Kultúrpont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...