2009. augusztus 11., kedd

A táplálkozás taoja


Miért eszünk? Mert friss energiára van szükségünk a testünk számára, de azért is, mert az evés örömet szerez. A Föld nevű planétán nem csak levegővel és szeretettel táplálkozunk, egy átlagos halandó számára az evés és az ivás is létfontosságú alapszükséglet. Az ember, legalábbis a mi fogyasztói társadalmunkban, többnyire teljesen vagy részben maga döntheti el, hogyan elégíti ki ezt az alapszükségletet. Ami régen egy nő és anya érzelemdús, kreatív tevékenysége volt - a nők többnyire az egész családra főztek - az mára értelmi megfontolások vezérelte tudomány lett.

Elemzik, kiszámolják, beosztják és bebizonyítják, miért kell ezt vagy azt mindenképpen és miért nem szabad egy másik élelmiszert semmiképp sem fogyasztani. De mindebben óriási szerepet játszanak a gazdasági érdekek. Éppen az egészség terén lehet a legnehezebben felismerni a kereskedelmi érdekeket, mert a reklám rendkívül agyafúrt lett, és ennek megfelelően mélyen bevésődik a tudatalattiba. A gazdaságban a profitról van szó, nem a mi egészségünkről. Sokkal hasznosabb lenne, ha megint a józan észre hallgatnánk, örömet találnánk az ételek elkészítésében és fogyasztásában, és a lehető legtermészetesebben és egyszerűbben kezelnénk ezt a területet.

Ha egyszerűen, természetesen, energiákban gazdagon és élvezettel táplálkozunk, az nagyon jót tesz az egészségünknek. Tiszta ételeket együnk. Kerüljük el azokat az élelmiszereket, amelyek kémiai konzerválószereket, mesterséges színezéket, állományjavítókat, cukorpótlót vagy más mesterséges adalékot tartalmaznak. A Tao nem ellenzi a húsfogyasztást, de figyelni kell arra, honnan származik a hús és milyen úton "nyerték".

Az, hogy egy élelmiszer egészséges vagy egészségre káros-e attól függ ki, mikor és milyen körülmények között eszi. A táplálkozás annyira személyes ügy, hogy rendkívül nehéz megmondani más embereknek, mi a jó nekik. Minden embernek más a szervezete, más dolgokat részesít előnyben, más munkát végez, másként reagál egy-egy élelmiszerre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...