2010. március 20., szombat

Káposzta, az ezerarcú növény




A káposztafélékben az a jó, hogy egész évben hozzájutunk sok fajtájához. Finomak, sok vitamin és egyéb jó dolog van bennük. Jól tárolhatók. A mi biokertünkből sem fog kimaradni, ültetünk pár félét. Magas a B1, B2, C és K vitamin tartalmuk, de tartalmaznak kálciumot, fehérjéket, nyomelemeket, rostanyagokat.

Sokan nem szeretik a kelbimbót (bimbóskelt), pedig nagyon hasznos zöldségféle, sokféleképp elkészíthető. Szép a szabadban is, kerti díszágyások szegély- és háttérnövényeként. Mélyhűtőben jól tárolható. Készíthető belőle egytálétel, köret, saláta.

Rakott bimbóskel

Hozzávalók: 1 kg bimbóskel, zöldséglé, pici só, borsikafű, 20 dkg rizs, fél liter tejföl (esetleg vegatejföl) fokhagyma.

A bimbóskelt enyhén sós, köménymagos, fokhagymás vízben (vagy zöldséglében) puhára főzzük, lecsurgatjuk. Borsikafű, pici só hozzáadásával megpároljuk a rizst. Tűzálló tálba egy sor bimbót és egy sor rizst terítünk el. Addig ismételgetjük, amíg az összetevőkből futja. Gazdagíthatjuk rövid lére főzött erdei gombából, vargányából készült pörkölttel. Ebben az esetben a rizs után pörkölt következik. A tetejére tejfölt adagolunk, olyan jó kemény, sűrű tejfölt, amit mi Bakonynánán szerzünk be Rézikétől, igazi, legelészős, természetes módon tartott és nevelt boldog tehénkéktől:) Fantasztikus az állattartásuk, majd ha meggyógyult a kuttyom, elmegyünk a gazdaságba és hozok fotókat.

Székelykáposzta másképp

Mert hús nélkül készül.

Hozzávalók: fél kg aprított vöröshagyma, 25-30-dkg gabonakolbász vagy ugyanennyi füstölt tofu - én az utóbbival szeretem jobban-, fél kg savanyú káposzta, ami lehet leveles, vagy csíkokra hasított.

Magam nem savanyítok, Pannonhalmáról szerzem be Endrétől a savanyúkáposztát és egyéb zöldfélékét amíg nekünk nincs, esetleg Győrből, a bioboltból, ők is saját termesztésű biozöldségeket árulnak minden egyéb mellett, nagy választékban kaphatók lisztek, tészták, saját kőmalmukban őrlik a lisztet, frissen kerülnek a boltba. Én meg sütöm belőle a jóféle kenyérkét. Mindig van otthon lisztünk is, de magunk is őrölünk lisztet vagy készítünk pelyhet a saját kézimalmunkban. Csütörtökön, míg kutyámat műtötték egy győri klinikán, be is vásároltunk a bioboltunkban.

Na de folytatom a receptet: a hagymát egy ujjnyi vízben megpároljuk. Nem, nem olajban, tudjuk, hogy az nem jó nekünk. Amikor a víz elfő és a hagyma sárgára pirul, felöntjük annyi vízzel, mint előzőleg, beletesszük a kolbászt vagy a tofut, és pár percig főzzük. Utána beletesszük a káposztát és még a tűz fölött jól elkeverjük. A tűzről levéve azonnal tálaljuk rozs vagy tönkölybúza kenyérrel. Aki puhábban szereti, tovább is főzheti, de ez a C-vitamin tartalmának elvesztésével jár. Cukorbetegek étkezés előtt igyanak meg egy pohár káposztalevet, jótékony hatású.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...