2010. március 24., szerda

Tésztapaprikás


Egyszerű és nagyszerű. Készíthetitek télen, tavasszal, nyáron, mindig akad hozzá jóféle zöldség. Na meg tészta is, tart otthon bőven a gondos háziasszony. Azt már csak remélni merem, hogy mindenkinél elfér a polcon néhány zacskó teljes őrlésű is:)

Mi is kell hozzá?

két nagy fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve, vegyesen mindenféle zöldség, amit otthon találunk (vagy a piacon:) lehet borsó, bab akár, sárgarépa, sütötők, gomba, brokkoli, nekem van itthon paszternák, azt is teszek hozzá na és csicsókát, kezdjétek el megszeretni ezt az édes krumplihoz hasonló zöldséget, ha rossz idők járnak, jó szolgálatot tesz majd. Kell még egy kevés borsikafű - leánykori nevén csombor, pár darabka babérlevél és két teáskanálnyi pirospaprika. Ja és tészta, hát persze, az a lényeg:) Teljes őrlésű bármilyen, lehet spagetti, szarvacska, orsótészta, ki mit szeret. A végén kaphat egy jó nagy pohár tejfölt is, jól illik hozzá.

Pároljátok meg vízen a hagymát, ahogy azt már megtanultuk. Kezdődhet az ízesítés a fűszerekkel. Ha a hagyma megpárolódott, rászórjuk a pirospaprikát. Ennél a műveletnél lehúzom a tűzről a serpenyőt, ne kapjon oda a paprika, mert keserű lesz, szóval csak óvatosan. Ráöntjük a közben megtisztított felszeletelt - felkockázott vegyes zöldséget, adunk hozzá még egy kis vizet és puhára főzzük. De nem túl puhára, mert akkor sokat veszít az értékéből, bizony.

A végefelé kiszedegetjük a babérlevelet és beletesszük a tésztát annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Fedő alatt főzzük tovább, négy-öt perc alatt megfő a teljes őrlésű tészta, márt csak ezért is érdemes megszereretni, igazán energiatakarékos, biztos hallott a válságról. Egyébként pedig, ha köretnek vagy mákostésztának főzitek a tésztát, akkor sem kell leszűrni. Vétek kiönteni a főzővizét, kellő gyakorlattal gyorsan megtanulható, mennyi az a vízmennyiség, ami éppen ideális. Általában annyi, mint a rizsnél, kétszer annyi víz kell, mint tészta.

Közben el is készült a tésztapaprikás, a végén még gazdagíthatjátok tejföllel és elő is állt a gyors és remek ebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...