2010. március 8., hétfő

Kenyérsütés - jó,ha tudjuk


1. Szerezzünk be jó minőségű alapanyagokat. A legfinomabb kenyeret mi magunk készíthetjük el a házimalmunk segítségével a frissen őrölt gabonából. Ha készen vesszük a teljes kiőrlésű lisztet, az már megváltozott minőségű, hiszen az őrlés után két órával, a szemcsék lehűlése után megindulhat a lisztszemcsék összetapadása és a vitaminok bomlása is.

2. Ha mégis kész lisztet veszünk - korábban én is ezt tettem - használat előtt tegyük meleg, fütőtest, kályha közelébe 15-20 percre, majd szitáljuk át - néha érdekes dolgok maradnak fenn a szitán.

3. Készítsük elő a kenyérsütéshez szükséges alapanyagokat, hogy dagasztás közben ne kelljen tésztás kézzel összefogdosni a szekrényt.

4. Meleg helyen dolgozzunk, és a kelesztés is legalább 25 fokos hőmérsékleten történjen.

5. Csavaros tetejű üvegbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük hozzá a mézet és a recept szerinti meleg vizet, majd a tetőt rátekerve rázzuk fel az üveg tartalmát, és állítsuk az üveget meleg helyre vagy meleg vízbe. Ezzel a módszerrel felgyorsíthatjuk az élesztő munkáját.

6. Ha az élesztő felfutott, azonnal öntsük hozzá a szárazanyagokhoz, és kezdjük meg a dagasztást, melyet minimum 10-15 percig végezzünk, függetlenül attól, hogy esetleg már korábban összeállt a tészta.

7. A tészta keléséhez, érleléséhez melegre van szükség, ezért a kelesztőtálat tegyük fűtőtest közelébe, de arra is vigyázzunk, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas, mert ebben az esetben a tészta alja kiszáradhat, a teteje pedig csirizessé válhat. Ha nyáron, hűvös lakásban készítünk kenyeret, akkor a tészta kelésénél is alkalmazhatjuk az edény meleg vízbe állítását, mert nagyszerűen segíti a kelést. A megformázott kenyeret még egyszer keleszthetjük sütés előtt, de mindenképpen takarjuk le konyharuhával. Másodszor mindig a sütőformában vagy a sütésre használt tepsiben kelesszük a tésztát, ne a gyúródeszkán, mert utána már nehéz a megkelt és meglágyult tésztát mozgatni. Érdemes sütőpapírt használni.

8. Ha mégis túlkelt a tészta, gyúrjuk össze ismét, pár percig pihentessük, majd alakítsuk az eredeti elképzelés szerint.

9. Az a leghatásosabb, ha a kenyeret, pogácsát, vagy a többi élesztős tésztát egyenletes, 150-180 fokos hőmérsékleten sütjük . A sütő ajtaját kenyereknél minimum 40, pogácsáknál minimum 25 perc után nyissuk ki ellenőrzés céljából.

10. Tűpróbával győződhetünk meg róla, hogy kisült-e a kenyerünk, de sok esetben megmutatja a pékáru alja is, ugyanis ha picit kopog, akkor a legtöbb esetben már jó az állaga.

11. A sütőből kivett kenyeret érdemes kenyérvágó rácsra állítani, hogy a gőz minden irányban kiáramolhasson. Előfordul, hogy a tészta teteje egy kicsit megkeményedik, ezért tanácsos a sütőből és a formából kivett kenyeret sűrű szövésű konyharuhával letakarni, mert a konyharuha egyrészt átereszti a felesleges gőzt, másrészt viszont annyit visszatart, amennyitől megfelelően megpuhul a kemény réteg.

12. A kenyér tárolása mindig a lakás klímájától függ. Lehet konyharuhába göngyölve visszatenni a kihűlt sütőbe, vagy a levegős spájzban tárolni, de van, aki papír - majd nejlonzacskóba téve kenyerét a hűtőt tartja ideális tárolóhelynek.

forrás: Nagy Zsuzsa: Legyen néktek eledelül IV.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...