2010. május 23., vasárnap

Állatorvosok


Ha tudtam volna, hogy ennyi nehézséggel jár, vajon meg merem tenni, hogy a Bakonyba költözünk? Még mindig nem vagyunk túl a felújításon, éppen hogy kész lett a kerítés, a gazdasági udvarrészt rendezzük, a talajt ki kellett tisztítani, elegyengetni, az összegyűlt törmeléket elhordani, tegnap meg ma a megrendelt és leszállított négy tonna kőzúzalékot talicskázzuk a helyére. Nagyon fárasztó. Közben megbetegedtek a gyümölcsfáink, mind az összes. Termés nem lesz az idén, még azt sem tudom, vegyszerek nélkül hogy gyógyítsuk meg a fákat, be kell szereznem zsúrlót valahonnan. Szóval vannak gondjaink rendesen.

Sietnünk kell a kőhordással, mert szerdán jön a tűzifa fele, pár nap múlva a másik fele. Hatvan mázsa körül lesz összesen, persze nem remélem, hogy a következő télen nem fázunk majd, a kandalló nem sokat ér. Ekkerék átvertek bennünket, de megfogadtam, hogy erről nem írok, hát nem írok. Én akartam, hogy ő újítsa fel a házunkat, viseljem el. A pert még fontolgatom, majd meglátom, mit művelnek a garanciális munkáknál.

Na de nem is erről akartam írni. Betegeskednek az állatkáim, mióta itt élünk. Cicám nagyon sovány, állandóam aggódom miatta, ha idegenek vannak nálunk - és a munkálatok miatt ez gyakran előfordul - eltűnik, elbújik valahova és nem jön haza, ázik-fázik az esőben vagy a hidegben, én meg kockára aggódom magam, mégiscsak tizenötéves, békés öregkorra gondoltam. Hm.

Kutyusomnak meg elszakadt a térdében a keresztszalagja, éppen a korábban már műtött lábában, ki tudja mitől, talán a csúszós parketta, amihez nincs hozzászokva, talán a hepehupák a kertben a még rendezetlen területen. Szóval keresnünk kellett egy orvost. Győrben van a Szabadhegyi Klinika, elvittük, megműtötték. Másnap már olyan fájdalmai voltak, hogy csak feküdt és egész testében reszketett, nem evett, nem ivott. Nagyon megijedtem és felvittük Gödre, a Profivet Klinikára, ahol korábban műtötték. Vizsgálat, röntgen, majd Muka doktor eltávolította a győri műtétnél behelyezett műanyagszalagot. Tolnay doktor elszúrta, a szalag túlzottan megfeszült, Teó egyáltalán nem tudta a lábát használni és iszonyatos fájdalmai voltak. Győrben 28 ezer, Gödön 15 ezer forint. És ott vagyunk, ahol voltunk a szakadt keresztszalaggal.

Muka doktor TPLO műtétet javasolt, egy újabb műtét két héten belül. Szétfűrészelni a csontot, elforgatni és úgy rögzíteni, egy többször műtött lábon. Muka doktor ennek a műtéti módszernek a specialistája, ő már csak tudja. A műtét ára 69 ezer Ft, olyan 100-ra jön fel a járulékos költségekkel együtt. Plusz a benzinköltség, sokszor. A gazdi nem hagyja szenvedni a kutyáját, tudják ezt a dokik jól, szemtelenül vastagon fog a ceruzájuk, az egyszer biztos.

De megrémültem ettől az egésztől. Éreztem, hogy nem lesz így jó. Keresni kezdtem másik orvost, és a véletlen segített. Cicushoz orvost hívtunk innen a közelből, és ő ajánlott egy győri ortopéd specialistát, dr. Környei Tamást, a honlapját megnézhetitek itt. Miatta írom ezt az egész posztot. Olyan emberre találtunk, akiről csak legekben tudnék mesélni, visszaadta az állatorvosokba vetett hitemet. Vagyis ez így nem igaz, az említett állatorvosokban bízni nem tudnék soha többé.

Megvizsgálta Teót. Részben a vizsgálóasztalon, részben a kertben. Lement a fűre, én pedig a teraszon járattam a kutyámat fel és le, nézte, hogy viselkedik a lába, mennyire használja. Már ez meglepett, ilyet eddig még egy orvosnál sem tapasztaltam. Mélyen felháborította, hogy két héten belül három műtétet akartak elvégezni e kutyámon. Nem mondta, de éreztem. Az alapos vizsgálat után megröntgenezte, végig bent voltunk a kutyussal, segítettünk a röntgennél, asszisztens nélkül dolgozik. Minden gondolatát megosztotta velünk. Három hét pihenőt javasolt és porcerősítőt, azt mondta, majd maga a láb fogja megmutatni, mit kell tennie.

Azt is megtudtuk, hogy kistestű kutyáknak, mint Teó is, a TPLO műtét egyáltalán nem javasolt. Sokféle műtéti technika van, a kutyához kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Muka doktor Gödön ugyanazt csinálja minden kutyánál, legyen az nagy vagy kicsi, ez pedig már önmagában helytelen. Futószalagon végezni a műtéteket...nem is tudom, mit mondjak. Felháborít.

Három hét múlva visszamentünk. Környei doktor kivitt bennünket az utcára, lement az úttestre, én pedig a járdán sétáltam Teóval, hol lassabban, hol gyorsabban. Figyelte a lábát végig. Aztán bementünk és megszületett a végső döntés: elmondta, hogy remekül viselkedik Teó lába, használja és fájdalmai sincsenek, semmilyen műtétet nem javasol. Szedje tovább a porcerősítőt, a szervezete meg teszi a maga dolgát, körülöleli majd a kötőszövet a szakadást, nem lesz semmi baj. Azt is mondta, hogy semmilyen műtéttel nem tud jobb lábat csinálni Teónak, mint amilyen most az állapota. Hát így, és most jól van szerencsére, nem is sántít.

Sokan voltak a váróban a dokinál. Mindenféle kisállatot visznek hozzá, teknőst, papagájt, bármit, mindegyiket meg tudja gyógyítani. Sánta Kígyó rendelő, aranyos nem? :) 2007-ben a Megyei Állatorvosi Kamara őt választotta meg az év magánállatorvosának. Jól tették.

A fotót a honlapjáról nyúltam. Ha beteg lesz szeretett állatkátok, megéri őt felkeresni. Elmennék hozzá az ország másik feléből is, az biztos.

15 megjegyzés:

  1. Kedves Tara! Nemrégiben fedeztem fel blogodat, de éppen csak belepillantottam. Most olvastam ezt a kálváriát. Úgy tűnik, minden ellenetek szól, nehéz a váltás. És az állatok is jelzik, hogy nehézkes a beindulás. De nagyon jól alakult a kutyád helyzete, hátha ez meghozza a többi jót is, azt kívánom!
    Városban élek, és nagyon hiányzik a természet.Persze hogy az én álmom is a természet közelében élni. De hogy mennyi vesződséggel jár, azt csak Ti tudjátok.
    Ismeretlenül is üdvözöllek, s kitartás))). Megyek tovább olvasni a kristályodról, nagyon szeretem őket)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, kedves vagy. Azért el nem cserélném ezt a természetközeli életet semmi másra:)Örülök neked, gyere máskor is!

    VálaszTörlés
  3. Igen..Az ember azt gondolná, hogy aki állatorvosnak megy, az azért teszi ezt, mert szereti az állatokat, és segíteni akar rajtuk.Vagy legalábbis a motivációja nagy (vagy legyünk szerények:egy részét) ez teszi ki egyebek mellett.
    Én is ismerek futószalagos dokit, aki el sem magyarázza a pontos helyzetet,és olyat is, aki annyira szívén viseli a kis páciensei sorsát, hogy jól le is teremti a gazdit ha az elszúr valamit, vagy hülyeséget mond.. Kettő közül inkább az utóbbit választom..

    A a cicuskád valószínűleg kissé zaklatott még, kérdezz rá az említett állatorvostól, nem ajánl e valami kis homeopátiás nyugtatót átmenetileg. (Zazie is kapott mikor idekültöztünk, egy pár hétig teljesen ki volt borulva) Hálistennek mára profi benticica lett hetente egyszer kiszökik bandázni a ház többi szökött macskájával együtt, ilyenkor lépcsőházi galerit alkotva vagánykodnak a szalagház tetején..(át tudnak menni a rácson, úgyhogy végig szabadok a tetőn, ahová ember nem is tud utánuk menni.Aztán saját belátásból kiki hazmegy, miután 2 éjszakát végigkornyikáltak a felsőbb szinteken lakókat kikészítve..)
    Ilyenkor van aki hazatalál,és bekiabál az ajtón, van aki mások ajtaja előtt üldögél, és elhagyott kitett macskát játszik..
    Őket általában megsajnálják, és vagy hazaszállítják ölben a lakók, vagy ha nem tudják honnan jött,beviszik etetik, és kiírják a faliújságra "szürke csíkos kövér kandúr nálunk van, és a gazdáját várja" 17-es ajtó.

    Vagy: Nyávogós fekete lánycica a gondnoki irodában. (a gondnok)

    szóval próbáljátok ki a homeopátiás cuccot szerintem, Zazinak használt mikor nem találta a helyét, és zaklatott volt.. (ő is sovány volt)

    VálaszTörlés
  4. Nahát Dorka, én nem merném kiengedni a lakásból a cicát, az biztos:) Bátrak vagytok. Gyógyszert nem adnék Cirókának, ha rendben mennek a dolgok és magunk vagyunk, kiegyensúlyozottnak látom. Zét is megszokta már, elfogadta. Szereti a kertet is, de valahol a lelke mélyén biztos hatott rá a változás. Öreg ő már, sajnos, a szervezete rendetlenkedik időnként.

    VálaszTörlés
  5. Ciróka: Ciróka volt aki jelezte e tüzet ugye? Mindent jót megérdemel..

    Nem vagyunk bátrak.. nem engedném ki.. Kiszökik. Megyek be az ajtón, és már lesben áll, repülőrajtot vesz, és kamikázeként kilő a résnyire nyitott ajtón..Nem mindig akar kimenni, de van hogy rájön, és akkor addig ügyeskedik, míg össze nem jön neki..

    De leginkább azt használja ki, ha mennek a gyerekek suliba, és még az ajtóból beszélnek befelé, vagy hárman mennek ki egyszerre, és pár másodpercig nyitva van az ajtó.

    Eddig még nem történt meg, de mindig attól félek, hogy valaki kiengedi az utcára..A macskagaleri mondjuk még csak a házon belül szökdös ki, eddig nem jutott eszükbe a teljes kimenetel (max a háztetőre ahol galambászni lehet)

    még jó hogy nincs kulcsuk/nem tudják a kapukódot:)Meg az az szerencse, hogy már megtalálja az ajtónkat, és nem Hédike néni előtt nyervákol, (az egyetlen lakó aki utálja a macskákat)

    VálaszTörlés
  6. A "vigyáááázzz megy a macska!"
    figyelmeztetés elég gyakran elhangzik nálunk..

    szegény cicám volt hogy sikerült előtte becsukni Sominak az ajtót, ő meg jól visszapattant.. koppant is:-( kapott puszit a kobakjára..

    VálaszTörlés
  7. Kedves Tara!
    Hisz tudod, néha csőstül jön a baj.
    Aztán kicsit megnyugszanak a dolgok.
    Egy fészekrakás, ha komoly, és nemcsak fogyasztói nomadizálás, évek, ha nem évtizedek, nemzedékek munkája. És a megpróbáltatásoktól az se ment, nem biztosíték. Általában csak közösen lehet megoldani a dolgokat a velünk együtt élőkkel, ha hajlandók rá, és mi is képesek vagyunk együttműködni velük. Nálunk most szintén nagyon vaddá vált a helyzet. Kívánok Néktek kitartást és jobbakat, sok szebb kicsi élményekből fölépülő nagy-nagy derűt az Úr próbatélelinek szeretetteljes elviselésihö' a Ü áldásával.
    X t

    VálaszTörlés
  8. Igen Dari, Ciróka volt. Mosolygok ezen a macskagalerin ott nálatok:) Buli az van rendesen. El ne áruljátok nekik véletlenül a kapukódot, mert bottal üthetitek a nyomukat:).

    VálaszTörlés
  9. Lassan azért megoldódnak a gondok, Sat. Zével jól megvagyunk, ez segít. Tudod, ami nálatok zajlik, az ép ésszel fel sem fogható. Meg sem merem kérdezni, hogy magyar állampolgárok lesztek-e, hátha még ezzel is bajt zúdítok rátok. Őrület. Sok erőt és kitartást kívánunk nektek, együttérzünk veletek, nem is tudod, mennyire.

    VálaszTörlés
  10. A cikkhez akartam hozzászólni, de most már nem merek a rengeteg elutasítás miatt.
    Remélem minden rendben.
    Ekkert sajnálom.
    Ha egy berregő montenbájkot látsz arrafelé az én vagyok.
    Insz...

    VálaszTörlés
  11. Milyen elutasítás? Ezt nem is értem. Ha meg errefelé berregsz, légyszi gyere be hozzánk:)

    VálaszTörlés
  12. Szerintem ugyanaz mint nálam volt...
    Nehéz elküldeni a hozzászólást, a (a bio-n már jobb, köszi)
    bejelentkezés, szóellenőrzés, aztán küldéskor harmadjára megy el.. ("kérését nem tudtuk feldolgozni, próbálkozzon később.".)
    "Hiba történt az űrlap feldolgozása közben. Kérjük, próbálkozz újra."

    Szóval ha most elmegy egyáltalán, akkor ötödszöri próbálkozásra...
    talán a szóellenőrzés kivételével.. vagy mittomén...

    Nem ment el, hatodszori próbálkozás indul..

    nem sikerül.. hetedszer és utoljára:

    VálaszTörlés
  13. szóval nekem hetedszterre sikerült, pedig nem hibáztam.. szerintem itt is egyszerűsÍteni kéne e kommentelési lehetőséget.

    Pussz!!!

    VálaszTörlés
  14. Nem volt bonyolítva, megnéztem a beállításokat. Szóellenőrzés sem volt. Most még változtattam annyit, hogy névtelenül is lehessen kommentelni.Talán így jó lesz.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...