2010. május 14., péntek

Révész Katalin receptjeiből


A közelmúltban ért véget a Herbáció receptpályázata. Egyik győztese Révész Katalin, az ő receptjeiből adok közre most néhányat, igazán figyelemre méltóak.

Fűszeres koszorú

A fertőtlenítő fokhagyma, az ősi csodaszer. A néphit, amely szerint a "fokhagyma minden betegségedet meggyógyíthatja", továbbra is él, sőt nemcsak él, hanem erősödik. A fokhagyma gyógyhatásai: javítja a szövetek vérellátását, fertőtlenít, csökkenti a vérnyomást, erősíti a szívműködést, pusztítja a belekben a kórokozókat, elősegíti az emésztést, rovarirtó hatású, a biokertben is nagy hasznát veszem.

És akkor beszéljünk a fűszeres koszorúról. A fokhagymával és zöld fűszerrel ízesített koszorúba egy tofuból, zöld fűszerekből, vízzel elkevert tojáspótlóból, tejszínből és természetesen sok fokhagymából készült töltelékcsík tekeredik. Ezt a kedves, fokhagymás, zöld fűszerrel ízesített koszorút piknikre, vendégségbe vagy a családi, baráti összejövetelekre is elkészíthetjük.

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:

A tésztához:

400 gramm fehér és teljes kiőrlésű liszt keverve, 1 kocka élesztő, 1 kávéskanál gyümölcscukor, sós zöldségkeverék ízlés szerint, 1/4 liter langyos bio szója- vagy rizstej, 100 gramm nem hidrogénezett bio margarin

A töltelékhez:

2-2 csokor metélőhagyma, bazsalikom, petrezselyem, 1/2 csokor újhagyma, 300 gramm lágy tofu (szójababtúró), 4 evőkanál tojáspótlópor, 1,5 dl bio zabtejszín, 8 gerezd fokhagyma, frissen őrölt borsikafű.

A forma kenéséhez: olaj, 2 evőkanál V ajahit tojáspótlópor vízzel elkeverve.

A tésztához a lisztet egy tálba öntjük, a közepébe kis vályút készítünk. Az élesztőt belemorzsoljuk, és a cukorral, szárított zöldségkeverékkel meg a tej felével összegyúrjuk. Lefedve meleg helyen addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Ezután a margarint rámorzsoljuk, és a maradék tejjel együtt összedolgozzuk. Lefedve ismét kelni hagyjuk 30 percig. A töltelékhez a zöld fűszert megmossuk és felaprítjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, leöblítjük és kis darabokra vágjuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tofut a zöld fűszerrel, a vízzel elkevert tojáspótlóval és a tejszínnel összedolgozzuk. A megtisztított fokhagymát belepréseljük és megszórjuk borsikafűvel.

A tésztát belisztezett deszkán téglalap formájúra nyújtjuk, a tofus masszát rákenjük, de egyik szélét szabadon hagyjuk. A tésztát hosszabbik oldala felől feltekerjük. A formát kiolajozzuk, a tésztatekercset belefektetjük. A tojáspótlót simára keverjük vízzel és a tésztára kenjük. A sütőben - középen egy órát sütjük. Ha a teteje közben barnulni kezdene, alufóliával lefedjük.

A töltelék zöldséggel is elkészíthető. Csak a tofuból kell annyival kevesebbet venni, mint amennyi zöldséget teszünk bele. A zöld fűszerekből is elég a fele, ha 250 gramm cukkínit vagy sárgarépát, vörös- vagy újhagymát adunk hozzá. A cukkínit, a meghámozott sárgarépát megreszeljük, 8 percig pároljuk, megszórjuk szárított zöldségkeverékkel és borsikafűvel, majd a tofuba keverjük. A vörös -vagy újhagymát megmossuk és forrásban lévő vízzel leöblítjük, jól lecsöpögtetjük, mielőtt a töltelékhez adnánk.

Hagymás padlizsánkrém

Hozzávalók négy személyre:

1,2 kg padlizsán, 1 dl olaj, 1 nagy vöröshagyma, szárított zöldségkeverék.

A padlizsánt sütőlapon megsütjük, húsát szűrőn lecsepegtetjük és falapáttal apróra vágjuk. A vöröshagymát lereszeljük, levét lecsöpögtetjük, majd a padlizsánhoz adjuk. Megszórjuk szárított zöldségkeverékkel és jó habosra keverjük olajjal. Pirítós kenyérre kenve nagyon finom.

A biokertben is hasznos növény

3 megjegyzés:

  1. A második recept nagyon tetszik. hmm.Kevés vozóbb zöldség van a padlizsánnál. imádom.Így egyszerűen ahogy írtad.

    Az első koszorúban a tojáspótló por meg a hidrogénezett növényi olaj nekem elég idegenkedős. de rendes tejszínnel tojással, és vajjal kipróbálnám.Mi van abban a tojáspótlóban?

    És muszáj megkérdeznem halkan. Itt vannak még a picikék?:) annyira izgi, remélem rendben zajlott minden,sokszor eszembejutottatok:)Úgyhogy ha nem is akarsz részleteket kiteegetni, legalább egy sorocskát no:)

    Dorka voltam megint (ha néha idejutok, akkor kibeszélem az egész hétre valót)

    VálaszTörlés
  2. Nálam is nyerő a padlizsán:) Még nem használtam tojásport, pénteken vettünk Zével két dobozzal, majd beszámolok róla, milyen. Egyébként pálmazsírért mentünk főleg Győrbe a bioboltunkba, ezzel váltjuk ki a jövőben az olajat meg a vajat, margarint is. Majd írok róla.
    hivatalos

    VálaszTörlés
  3. A picikék most a fővárosban vannak, sok az elintézni való a magyar állampolgársághoz, útlevélhez. A fiam vendégszeretetét élvezik addig. Tegnap cirkuszban volt az egész család, mind a négy gyerekkel, egészen jól kommunikálnak már egymással. Nálam is jól éreztük magunkat, éppen egy rakás program volt a faluban, elmentünk szinte mindenre, nagyon édes a két kicsi, bújnak hozzám, a szeretet nagyon gyorsan kialakult. Még jönnek majd vissza, de szétszedi őket a nagy család, mindenki kapni szeretne belőlük valamennyit:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...