2010. június 2., szerda

A Dávid naptár


Él egy különös - talán mondhatnám azt is, különleges - ember Nyíregyházán. Ő Dávid Mihály mérnök. Időjárás prognózissal foglalkozik, rövid- és hosszútávú előrejelzéseket készít. Tőle tudhatjuk meg a legpontosabban, milyen időre is számíthatunk. 1972-ben a kislánya megkérdezte tőle: "Apa, a Hold mozgatja a levegőt?" - ő pedig egyetemi tankönyveket kezdett bújni, hogy pontos választ adhasson. Ez indította el az úton amelyen ma is jár, előrejelzéseit sokan használják, naptára megrendelhető.

Komolyan foglalkozott csillagászattal, majd ábrázoló geometriával. Az érdekelte, milyen folyamatok játszódnak le a levegőben. Választ kapott a kérdésre: nem, a Hold nem befolyásolja az időjárást.

Számítási módszereit nem árulja el senkinek. Annyit tudhatunk csak, hogy a Naprendszer tagjainak a tömegvonzását veszi alapul. Amikor megértette a globális légcirkuláció alapját és összefüggéseit (jó neki), akkor rájött, hogy ugyanazok a Naprendszerben működő tömegvonzási erők mozgatják a tengervizet és a föld tömegeit, beleértve a litoszféra táblákat is. A földrengéseket és vulkánkitöréseket jó valószínűséggel lehet jelezni. A szilárd anyag egyúttal rugalmas is, és nem minden igénybevételnél törik el, ezért nincs minden esetben földrengés. Sokan nem is gondolnák, hogy ilyen események állandóan történnek a Földön, de csak a legnagyobbakról hallunk.

Előre látja a földrengéseket is. Az általa kifejlesztett eljárással korán észlelni lehet egy természeti katasztrófa közeledtét. Akár egy évre előre láthatjuk a valószínűség mértékét hely és idő szerint, elég jó megközelítéssel.

Dávid úr így véli: "Az időjárás azt csinálja, amire föl van hatalmazva a tömegvonzások által. Írott följegyzés szerint nem borult fel az időjárás menetrendje. A médiában korábban azt mondták, hogy öt-hat éven belül itt a jégkorszak, de ugyanúgy félretájékoztatták az embereket akkor is, amikor a hatalmas globális felmelegedéssel riogatták őket. Megmondom őszintén, szerintem a tudósoknak közlési kényszerük van: úgy vannak vele, mint a színészek, az idős asszonyok, hogy sokszor csak azért jósolnak, hogy figyeljenek rájuk. Egy kisebb méretű felmelegedés tapasztalható (0,6 fokos), és még előre láthatólag másfél fokkal nő a globális hőmérséklet. Ezt reálisnak tartom. Azokból a hosszú távú prognózisokból, amelyeket húsz éve készítettek, semmi sem igazolódott. Nem csak prognózist kell készíteni, hanem annak igazolódni is kell. Eddig a globális felmelegedéssel kapcsolatos feltételezések nem igazolódtak. Emlékszem rá, 1972 tájékán is ilyen enyhe volt a tél, sőt fagymentes volt ez az időszak. De 1956 tavaszán mínusz harminc fokot is mértek már.

Lehetőség van arra, hogy átadjam ezt a tudást annak, aki hivatásszerűen nem tagadja, hogy elméletem lehetséges, aki nem túl hiú, és aki nem omlik össze attól, hogy korábbi tudása semmit sem ér. Az értéke nem százezrekben mérhető, hiszen ha jobban belegondolnak egy egész világnak biztos időjárási menetrendet biztosít."

Részletek a 2010-es Dávid naptárból (közzétéve 2010. január 10-én):


Január: az első napok után lehűlés veszi kezdetét, melynek 10-e környékén lesz a mélypontja. Ekkor -10,- 15 fok várható éjszaka.. Ezt követően felmelegedés érkezik és a hónap vége enyhe lesz. A tél csapadékos lehet.

Február: hasonlóan alakul mint az előző hónap, a 10 -15-e közötti lehüléssel, s a hónap végi fölmelegedéssel, ami elérheti a 12-13 fokot nappal, éjszaka pedig állandó fagyra van kilátás.

Március: a lehűlés 20.-23-a körül érkezik, -5 fok lesz éjszaka, majd a hónap vége ismét enyhének ígérkezik, -15 fok éjszaka,+5 nappal.

Április: 10-e környékén mintha visszatérne a tél, hiszen a hidegben nappal plusz tíz, éjszaka mínusz öt fok lesz. Ettől kezdve folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, s a hó végén, 25-e körül huszonkét fok is lehet. Ez a hónap csapadékhiányos lesz.

Május: váltakozó, tíznaponként meleg és hidegcsúcsok várhatók, viszont a hőmérséklet sokkal melegebb nem lesz, mint április végén. Éjszaka plusz 5 nappal 25 fok várható.

Június második fele nyárias jellegű lesz és folyamatosan emelkedik a hőmérséklet. 28 fok lesz a csúcs.


Július 10-e táján viszonylag hűvös, húsz fok körüli nappali hőmérséklet várható, s a hónap második fele melegebbnek ígérkezik, harminc fokos napok köszöntenek be huszadika után.

Augusztus: viszonylag kiegyensúlyozott meleg lesz , bár ötödike táján hidegfront érkezik, s húsz fokig leesik két napra a hőmérséklet. A hónap végé szintén hüvösebb időnk lesz.

Szeptember : a tendencia folytatódik, hiszen 10-e táján lesz a leghidegebb, a hónap második fele viszont melegebbnek látszik. Hónap végén jön a vénasszonyok nyara.

Október: változatos, de változékony lesz a hőmérséklet: tíznapos lengéssel, és folyamatosan csökkenő hőmérséklettel. A talajmenti fagy 25-e körül várható. Ez a hónap is csapadékhiányos lehet.

November: a sokévi átlagnál hűvösebb lesz, öt fokkal hidegebb lesz, mint az ilyenkor szokásos. A hónap végén már mínusz tíz fok lesz ismét.

December: tíz fokkal is hidegebb lehet, mint a sokévi átlag. Kemény és tartós hideg lesz, várható a fehér karácsony, mert lesz hó bőségesen, s jövőre nem lesz esélye elolvadni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon magával ragadó az írásod, tényleg....magamban már azon gondolkoztam, hogy szívesen megismerném bejegyzésed alanyát, vagy írnék neki. Szerintem sok bölcsességet tudna megosztani mindenkivel. Aki ilyen sokat és mélyen figyel kifelé az befelé is ilyen pontos megfigyeléseket tesz. Érdekes ember lehet. Köszönöm, hogy írtál.

    VálaszTörlés
  2. Hát a május június az bejött rendesen:( erdei iskolában kiöntötte a gyerekeket a patak (Bernecebaráti) haza is kellett jönniük egy nap után..

    Sajnos nagyon úgy néz ki se magyar cseresznye, se barack nem lesz. Most jöttem a piacról, a cseresznye szétpattant megrohadt (a korai) a barackot meg a múltkor agyonverte a jég:-( azt mondták a termelők...

    anyósék cseresznyéje is siralmas... pedig hatalmas szemű roppanós, már terveztem, hány üveg dzsemet rakok belőle..

    Ha a téli előrejelzés is bejön, akkor nekem régen rossz.. Gyűlölöm a hideg telet.. A havat is.. max egyszer kétszer essen..(tudom, nem kívánságműsorm eg kell a búzára) egyre hosszabbak a telek, vagy csak úgy érzem?

    VálaszTörlés
  3. Állítólag jól bejönnek az előrejelzései, de azért van, ami nem úgy volt. Senki sem lehet tökéletes:) Most éppen esőért rimánkodom, annyira száraz minden. Néhol agyagos a föld, nem is szeretem túlzottan. Viszont szépen alakul a veteményes, ettünk már retket, újhagymát, salátát, szépen növöget a krumpli, paradicsom,a cékla, a borsó, a petrezselyem, a kapor, a répa ( bár Zével jókat nevetgélünk egymáson, rendszeresen összekevertük a répaleveleket a kaporral, míg rá nem jöttünk, hogy csak meg kell szagolni, és akkor nincs tévedés:)

    Gyümölcs kevés lesz. Szilva meg fekete ribizli. Cseresznye is van valamennyi az egyik fán meg dió is, meglátjuk, beérnek-e rendesen.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...