2010. június 2., szerda

A kreativitás erőt ad


Mind szomjazzuk a sikert. Nem csak a pénz, presztizs vagy hatalom szempontjából, hanem csak azon egyszerű sikert, hogy működnek a dolgok. Ha például kertészkedsz, szeretnéd, hogy a virágaid meghálálják a törődésed. Ha iskolába jársz, szeretnéd elsajátítani a tanulnivalókat. Tudósként eredményeket vársz a kísérleteidtől. Bloggerként annak örülsz, ha minél többen olvassák az írásaidat. Mindannyian sikeresek akarunk lenni.

De amikor rátalálunk valamire, ami működik, nagy bátorságot igényel, hogy túlmenjünk a határainkon. Ez különösen nyilvánvaló az olyan kreatív területeken, mint a képzőművészet, a zene és az írás. Nehéz értő közönségre lelni, és amint megtalálsz valamit, ami működik, nehéz elengedni. Folyton ismétled ugyanazt, mint a zenész, aki ugyanazzal a motívummal fut be. De függetlenül a területtől, ahol tevékenykedsz, nem szabad ezt csinálnod. Ne ugorj ki kétszer ugyanabból a lyukból. Talán nem hoz olyan sokat a konyhára, sokkal többet ad viszont egy egészen más mérce szerint.

A spiritualitás alkotást jelent. Csak a kreativitásból meríthetsz elég erőt ahhoz, hogy követhesd a Taót. Csak azzal formázhatod át a személyiségedet spirituális járművé. Csak a rendkívüli változatosság révén követheted az állandóan változó Taót. Ezért, amikor a Taót követed, ne ragaszkodj módszerekhez vagy dogmákhoz. Légy spontán.

Teng Ming-Tao nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...