2010. július 7., szerda

Biokertem

Sokan már attól rosszul vannak, ha a "bio" szócskát meghallják. Pedig a lehető legjobban fejezi ki mindazt, amit az életről, a természetről, az életmódunkról gondolok. Élettér, ahol békében élhetünk mindannyian, a legapróbb rovartól, állatkáktól az emberig. Ahol rengeteg a madár, a földben sok a földigiliszta - igaz, a vakond is:) - senkinek nem kell félnie, hogy az életére törnek mert nincsenek vegyszerek, nincs műtrágya, nincs semmi olyan, ami árthatna bárkinek is.

Mindenki teszi a dolgát. Nem szakad meg a tápláléklánc és így a jó. Vannak segítőtársaink bőven. A rigók megeszik az apró csigákat, a katicabogarak, hangyák is szorgalmasak.

Első évünk az új otthonunkban, először alakítottunk ki zöldségeskertet. Az idő nem kedvezett, tudjuk jól, milyen volt az április, a május a rengeteg csapadékkal. Csak szilvánk és szőlőnk lesz, kevés alma, a cseresznye, a meggy, a sárgabarack bizony ádozatul esett a zord időjárásnak. Ahogy egyik diófánk is, alig érlelt termést, az is lepotyog. A másik szerencsére jól van, ad diót bőven.

Itt a faluban, és általában a Bakonyban jól terem a krumpli, de rengeteg vegyszert használnak. Tele vannak krumplibogárral, nem győzik irtani. Aztán irtják a gyomot, az egyéb kártevőket, meg ki tudja mi mindent még. Mi is vetettünk burgit, szépen fejlődik, hamarosan szedhető. Mindenféle vegyszer nélkül. Zé minden reggel körbejárja a veteményest, eddig még nem talált bogarat, egészségesek a növénykék, ahogy a paradicsomtövek is. Borsót már kétszer is szedtünk, vetettem harmadszor is, múlt héten, remélem, lesz még belőle borsónk.

Van kapor, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, rengeteg különféle saláta, spenót. Mindezekből ettünk is már, és ne feledjük a csalánt, nemcsak növényi tápnak jó, mi is nagyon szeretjük, ahogy írtam már róla. Sok cékla lesz, karalábé is, de megindult a karósbab is, remélem, terem majd.

Nagyon hasznos tanácsokat ad a biokönyvem, mióta takarjuk a földet a növények körül, sokkal szebben fejlődnek és a föld sem szárad ki olyan könnyen.

Fantasztikus érzés a magunk termesztette zöldféléket enni, ha máshol nem, az erkélyen próbáljátok ki, megéri.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jol nez ki a kerted!Utananeztem de nem talaltam(arhivumodban), hogy hogy nincs bogar a krumplin?

    VálaszTörlés
  2. Köszi:) sokat dolgozunk a kertben, de megéri:) Még nem írtam a krumpliról, azt hiszem. Talán az számít, hogy biokrumplit vetek el, nem tudom. De nincs semmi kártevő egyik növényen sem.

    Ha lenne, egyenként leszednénk, akkor sem vegyszereznénk.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg szép kert, és egész étvágygerjesztő felsorolás. :-)
    Egyetlen bajom az utolsó mondatoddal van. Sajnos a városi kertészkedést propagáló könyvek, az erkélyen, ládákban történő konyhakert kialakítása lehet, hogy jót tesz a lelkiismeret megnyugtatására, de közel sem nevezhető bionak. Biokert lényege a "bioföld", ami ládákban nem alakítható ki. Biokert további lényege a benzingőz nélküli levegő is, ami szintúgy nincs meg a városi erkélyen. Önbecsapásnak tartom és teljességgel félrevezető a városi kertészkedés és az erről szóló könyvek terjesztése. Erről részletesebb kritika itt (amivel messzemenőkig egyetértek):
    http://greenr.blog.hu/2010/05/08/a_varosi_halal_tanya
    Egyébként ajánlom ezt a blogot Neked, mert szakmaisága magas fokú, tartalmas, hasznos infokkal.

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez jogos. Talán akadnak azért a város szélén olyan erkélyek, ahol megoldható.Semmiképp sem a belvárosban, az biztos. Budán, kis utcákban, ahol alig van autóforgalom, talán. Köszi az ajánlót.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...