2010. július 5., hétfő

Mi lesz velünk?


Vészt jósló hangok figyelmeztetnek arra, hogy földi létünket fenyegeti a fokról fokra történő felmelegedés. Elolvadt a Kilimandzsáró hava, szigetnyi jéghegyek válnak le és úsznak a meleg tengerek felé, miközben láthatóan és mérhetően emelkedik a vízszint. Egyre szélsőségesebbé válik az éghajlat: hideg és hőség, vízözönszerű esők és aszály váltogatják egymást, hurrikánok söpörnek végig kontinenseken, felszínre kerül az önzés, az agresszivitás, másfelől nő a hátrányos helyzetűek kiszolgáltatottsága. A zavarosban halászók - az "életrevalók" - uralkodnak mások felett gátlástalanul.

A strucc-politika igyekszik útját állni a pániknak: hivatalos jelentéseket adnak ki arról, hogy ezek a jelenségek már előfordultak a Föld történetében. Volt árvíz és szélvihar, jégkorszak és felmelegedés, kultúrák tűntek el és születtek újak. Fajok pusztultak ki és színre léptek mások. Úgy még sose volt, hogy sehogy se lett volna. Bűnbakot keresve szakszerűtlenül irtják a fákat, csonkolják ágaikat: ami nincs, az nem dőlhet ki, nem törhet ága. Nincsenek erdősávok, fasorok és sorfák, melyek a viharos szelek útját állhatnák, erdeink pedig a hőerőművekbe vándorolnak. A kiagyalt csúcstechnológia birtokában percek alatt hullnak a porba hatalmas famatuzsálemek, órák alatt tűnnek el a dombok, s hegyek, települések kerülnek víz alá, megfojtva minden életet, elsősorban a fákét. Hetek és hónapok alatt felismerhetetlenül megváltozik a táj.

Giganto-megalomániában szenved a kamaszkorát élő emberiség. Miközben a mammont imádja, piercingekkel ékesíti magát látható és nem látható helyeken, műkarmokat ragaszt magára a munkátlanság biztosítására, fülében agydugó a technika, s benne a ricsaj, kezében a zseb-táv- recsegő - rádió - tv - fényképezőgép mini számítógép, szájában kérődző-gumi és aromásított füstrúd, teste műalkotásoktól tarkállik, s maga sem tudja, hogy fiú-e vagy lány. E temérdek elfoglaltság miatt nem ér rá azzal foglalkozni, hogy élőhelye, a KÉK BOLYGÓ él-e, hal-e.

Az emberiség túlnépesedett; túltenyésztett, túltermesztett a biodiverzitás, a sokféleség kárára. A pénz-máz mögött kiüresedés, gagyiság, züllés tapasztalható az élet minden területén. Ezt hívják fenntartható fejlődésnek. A társadalom a játékai közepette nem lát, nem hall, nem beszél. Bűnrészes a fák és a természet pusztításában, az állatok megölésében, mérgekkel árasztja el a környezetét s a saját testét. Nem akarja meghallani a haldokló FÖLD utolsó sóhajtásait, figyelmeztető jajkiáltásait.

Az ENSZ, a FAO, a WHO, a NASA tudósai közzé tették, hogy ha az emberek vegetáriánusok lennének, autóról kerékpárra szállnának és nem vásárolnának felesleges dolgokat, akkor csökkenne a felmelegedést eredményező üvegházhatást okozó gázok mennyisége.Így a nagyüzemi állattartás metánkibocsátása is. Amikor egy autóban egy ember utazik, az húsz emebr oxigénszükségletét falja fel és bocsátja ki a káros mennyiségű széndioxidot; a vásárlás során keletkező felesleges hulladék és szállítási energia jó része megszűnhetne, ha az emberek megfékeznék a mohóságukat.

A vegetáriánus életforma egészség- és környezetvédő, szeretetteljes, kímélő. Erre hívja fel a figyelmet Paul Mc Cartney, Doris Day és mások. Meghirdették a "húsmentes hétfő"-t, s ehhez megnyerték rajongóik táborát. Apró lépés, nehogy késő legyen. Csatlakozhatnának ehhez a kitűnő magyar konyha művelői is a nép egészsége és a környezetvédelem érdekében.

írja Karay Zsófia a Herbáció 2010.2. számában.

Azt már csak én teszem hozzá, milyen messze vagyunk az egészséges, környezetkímélő életmódtól. Elég megnézni a gasztroblogok tengerét a neten, mennyi egészségtelen, ártalmas étel receptje kering, és a versenyekben ezeket a blogokat díjazzák. Felelőtlen, népbutító viselkedés a bloggerek részéről, pedig a felelősségük nagy.

2 megjegyzés:

  1. Na akkor én /bár hátra nem dőlök, kijelenthetem nagy büszkén, hogy leraktam a kocsit.Megvan még, de csak a legégetőbb helyzetekben megyünk vele, akkor is öten. Nektek megvan még, vagy kerékpárra pattantatok?
    Már el tudok tekerni Újpestig és vissza,(a fenékcsont megszokja egy idő után, nagy nagy kínok árán.. sőt a munkahelyem is részt vesz egy bringásítós pályázatban..Bringás időben bringával, túl melegben túl hidegben jól megtömött bkv-járattal:)Bringás napokon korábban is kell beérni, hogy le lehessen zuhanyozni és átöltözni rendes ruhába.

    fönti idézett cikk harcias szerzőjével szemben védelembe kell vennem az ifjakat piercingestől, rágógumistól, tetkóstól (tudják ők hogy fiúk vagy lányok, meg nem is rossz emberek,sőt okosak bájosak zömében.. én úgy látom legalábbis. Primitívek meg voltak régen is felnőttben idősben, fiatalban is..vannak most is. ja, de nem az egész emberiség, nem is a nagyrészük:)Nem szeretem, ha leértékteleneznek egész társadalmi rétegeket valamiféle eleféntcsonttoronyból, keserű morc arccal. A műkarom sem dologtalanításra van, akinek már volt jól épített körme, az tudja, hogy akár vésni is lehet vele, egy dolgot nem lehet rendesen: vakarózni:-)Nem hiszem hogy ilyesmiken áll vagy bukik a kék bolygó...vagy egy ember értéke.
    Vagy vegyük a műkörmös piercinges, esetleg tetkós környezettudatos srácokat, akik mindemellett még verseket is írnak nagy titokban:)

    Gaszroblogok: A malackaraj lett Goldenblog az idén, amit be kell valljak nagyon szeretek. Egyszerűen egyedien, jól írnak, nem csak receptgyűjtemény, hanem annál sokkaltöbb. szerintem igencsak megérdemelte a díjat.

    Viszont igazad is van,a vega -bio blogokkal kapcsolatban. Szerintem külön kategóriát kellene nyitni, tekintve hogy más más (elkötelezetten vega bio)közönsége van és biztosan többen vannak a nemvega szavazók.

    Nomeg van néhány innen onnan mazsolázó, aki pl. Tőled, és a véres szaftos Malackarajból is csemegézik, és talál jókat életmódra egészségre nézve is.. Govindát is nézegetem, de az pl nekem már a mi nem menne le a torkomon kategória (mangósaláta képestől receptestől pl , meg a fröccsöntött tofu amit úúútálok a szójával és kölessel együtt... :S vagy a nyuszis almás szöveg az elején, ami biztos valakinek maga az igazság, nekem csúsztatás és életszerűtlenség íze van... ha érdekel, elmondom miért.
    Mindez magánvélemény, és fenntartom, hogy lehet hogy nincs igazam, vagy máskor egyszer máshogy látom majd, valamint tisztelem a vegákat ha bemutatják a lehetőségeket, de nem akarnak feltétlenül átnevelni megtéríteni mittomén..

    Szóval
    NÁLAD TÖK JÓKAT TALÁLOK:) Egyszerű, humánus vegaságok, egy egy húsmentes napra. (heti egyet minden család kibír. csalánfőzi nálam is nagy kedvenc pl.

    Külön biovega kategóriát a gasztroblog versenyeken!!
    D.

    VálaszTörlés
  2. Igen, van autónk. Lesz is, de csak kéthetente használjuk nagyjából, Zircre, vagy Győrbe járunk vásárolni vagy egyéb okokból, ahhoz nem árt. Bringázni itt sajnos nem lehet, annyira meredek a hegy, lehetetlen bringával feljönni. Gyalogolunk:)

    Valóban harcias a hölgy, de értem az indulatait, emiatt nem is akartam kihúzni ezt-azt az irományból, közreadtam inkább az egészet. Megszívlelendő.

    Nem szállnék be semmi kincsért a gasztroblogok versenyébe, akkor sem, ha lesz külön kategória a bio-blogoknak. Belterjes a társaság, volt már vitám velük. Belekötöttek többen is a finomfalatos blogomba, hogy más tollával ékeskedem, pedig eszem ágában sincs. Világosan ott áll, hogy válogatás, ez pedig teljesen törvényes. Lopásnak nevezik, hogy elhozok egy-egy receptet, pedig mindig ott a forrás. Reklám inkább, de ezt nem látják be. Némelyik gasztroblog tele van helyesírási hibával, igénytelen.

    Már itt is megtalált Ízbolygó, a Fűszeres magoknál szólt be, persze nem volt igaza, nem tőle vettem az ötletet. Ebben a blogomban soha nem lesz olyan recept, ami a gasztrobloggerektől származik. De miért ne idézhetnék bárhonnan máshonnan? Ők is azt teszik.

    A tofu önmagában íztelen, de nagyon egészséges, fitoösztrogén, különösen nőknek ajánlott. Majd írok róla.

    Átnevelni nem lehet senkit sem. Én sem nevelem át Zét, bár ő igazán alkalmazkodó, szereti, amit készítek. Ha valaki vega lesz, belső indíttatásból, állatszeretetből vagy egészségi okokból teszi.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...