2009. január 28., szerda

Az utolsó óra

Ez a címe annak az előadásnak, melyet dr. Hetesi Zsolt fizikus tartott a szolnoki Tisza Klubban. A Fenntartható Fejlődés Kutatócsoport vezetője úgy véli egyre kevesebb az időnk, ha nem takarékoskodunk az energiaforrásokkal.

A neves előadó elmondja véleményét arról is, hogy mi vezetett a világ pénzügyi válságához, ez hogyan hatott az olajárakra és milyen esélye van a jövőben az emberiségnek, ha továbbra is a fogyasztás növelésére törekszik. A fizikus számokkal támasztja alá a csoport elméletét. Megdöbbentő jövőkép.


Kedves Barátaim, az előadást megnézhetitek - meghallgathatjátok itt:


http://www.szolnoktv.hu/musorok/merleg/?article_hid=4302

26 megjegyzés:

  1. ... mondjuk az is "jellemző", hogy a gázmizéria kapcsán minden döntéshozó új vezetékeken, atomerőművek, fafaló hőerőművek építésében, új földgáz/kőolaj-lelőhelyek feltárásában, és a leginkább új interkontinentális csővezetékek létesítésében gondolkodik, és fel nem merül az általános hőszigetelés. Na ja: a hőszigetelés jellemzően "kisipari" tevékenység. Inkább munka-, mint anyagigényes, nem igazán lehet monopolhelyzetbe kerülni a piacon...

    VálaszTörlés
  2. Önmagában egyik megoldás sem fogja megoldani az emberiség problémáját. Komplex változtatásokra - változásra van szükség. A hőszigetelés is fontos, persze.

    Rég jártál nálam, Kitali:) Örülök neked.

    VálaszTörlés
  3. Bár tudnám, hogy a kormány miért ér rá ennyire. De legalább - talán - már felfogták mekkora a baj. Vagy eddig is tudták, jobban mint mi, mert engedelmeskednek azoknak, akik okozzák. Cselekedni meg félnek. Hacsak nem szándékosan sodornak a legnagyobb bajba bennünket.

    Ezért rimánkodom nap mint nap a környezetemben élőknek, kezdjék már el a változtatást a maguk kis életében. De bezárják a füleiket, becsukják a szemeiket, homokba dugják a fejüket jó mélyre.

    VálaszTörlés
  4. Én meg annak örülök, hogy megtaláltalak! :-)

    VálaszTörlés
  5. Tita, a gázcsapelzárás, se volt a homokbafejűeknek meggyőző?

    VálaszTörlés
  6. De akkor gyere is mindig most már, Kitali:)

    Nem Csaba, nem volt meggyőző. Még csak meg sem ijedtek, pedig az utcában csak a fűrészes szomszéd és én fűtünk fával, a többieknél gázcirkó van. Az volt a hozzáállásuk, hogy majd időben úgyis megnyitják. Úgy lett.

    VálaszTörlés
  7. De országos átlagban azért sokan kezdtek fafűtés után nézni.

    VálaszTörlés
  8. Persze. És jól tették - volna, ha nem aggódnék azon, hogy a fa vajon meddig tart?:)

    VálaszTörlés
  9. A régi búboskemencékben szalmával, náddal, száraz kóróval is tüzeltek.

    VálaszTörlés
  10. Nahát, éppen ilyesmin törtem a fejecskémet. Ha maradok a szigeten - amire a sors szépen rá fog kényszeríteni, ugyanis megnéztem a neten a hirdetéseket, óriási mennyiségű szigeti ingatlan eladó és a faházak, mint az enyém is, áron alul - akkor áprilisban át kell rakatnom a kályhámat, ez a 14. tél, amit végigdolgozik. És ha már, akkor jó lenne egy búboskemence. Csak nem tudom, lehet-e. Majd a kályhásmester megmondja.

    VálaszTörlés
  11. Tita és mindenki, ezt el kell olvasnotok!

    http://www.orszagepito.hu/szamok/teljes/2006-3.pdf

    Kolundzsija Gábor: A Titanicon nincs pánik

    az Országépítő 52. oldalától. Fantasztikus. A zindex píkolajon dobta fel egy olvtárs.

    VálaszTörlés
  12. Köszi, láttam a topikban csak még nem tudtam elolvasni. De el fogom:)

    VálaszTörlés
  13. Vacogva olvasom.
    (nincs hidegebb a szokottnál)

    VálaszTörlés
  14. Most olvasom. Tejóég. Több, mint különös. Előre félek, hogy mi lesz a vége. Bár ha a Titanic sorsára gondolok:(

    VálaszTörlés
  15. Amit végként sugall, az túl szép. Persze az, hogy Kárpátia menedékké válhat másoknak, nem jelenti, hogy mi személy szerint a túlélők között leszünk...
    Ez a szerző mindent tud.
    Hogy nem hallottam róla eddig???
    Mindenkinek szétküldöm, akit ismerek!

    VálaszTörlés
  16. Elolvastam. A hatása alatt vagyok még mindig. Talán ezért nem értem a végét, a számítást. Nem tudok belőle következtetéseket levonni. Mond valami időt? Hogy mi most ezt várhatjuk? Értenem kellene, hogy mikor? Jajnekem. Elolvasom majd újból, biztos fáradt vagyok. Nem akarsz egy emilt írni és megmagyarázni?

    VálaszTörlés
  17. A végén a számokból annyi a lényeg, hogy a katasztrófa félúton van a hajó indulása és a megmenekülés között. Emberi időléptékkel többszáz évre van mindkét végponttól.
    A Katasztrófa most van.

    A mi életünkben mi már csak a bajt, a pusztulást láthatjuk meg, a menekülés távoli utódainknak adatik meg, amelyikünknek lesznek utódai.

    Számunkra ez a jelfejtés annyiban érdekes most azonnal, hogy eloszlathatja kétségeinket, megerősítheti lelkünket, hogy túl akarjuk élni, és hogy ne törődjünk sokat a szkeptikusokkal. Ők fognak belefulladni. Akik nem hagyják, hogy segítsenek rajtuk.

    VálaszTörlés
  18. Igen. Értem, köszi. Amit az utolsó bekezdésben írtál azt úgy gondoltam én is. És még valamit gondoltam az írás alapján: úgy rendeltetett, hogy senki sem fog ránk hallgatni, aki eddig nem tette. Vagyis: nincs értelme a továbbiakban beszélni erről. Senkinek sem. Szomorú, de így van.

    VálaszTörlés
  19. Vannak, akik felébrednek.
    Van miért beszélni, de az első reakciókból kiderül, hogy kire kár vesztegetni a szót és ki képes az üzenetet befogadni. Ahogy mi is be tudjuk fogadni Kolundzsija Gábor mondanivalóját, vagy HZS-ét, vagy BSM-ét, úgy mások is akadnak, akik tőlünk értesülhetnek arról, mire kell készülniük.

    Ne rühelld a prófétaságot, kedves Tita! :-)

    VálaszTörlés
  20. Van egy cikk az Indexen, ha még nem olvastad itt van:

    http://index.hu/velemeny/jegyzet/feltud090127/

    Igaza van, de a leglényeget vagy nem látja, vagy nem akarja kimondani. Amit ír, az a felszín. A fontos az, hogy mi van mögötte. Nem lesz itt változás, még annyi sem, amennyiről ő ír.

    VálaszTörlés
  21. Jól lehordtam az íróját a píkolajon.

    VálaszTörlés
  22. Tudod, elég rossz így élni. Valamit terveznék, aztán elbizonytalanodom. Szomorú, hogy itt tart az élet.

    VálaszTörlés
  23. Ezt mondják most azok is, akik nemrég vettek repülőteret, vagy kezdtek autógyár-építésbe...
    (pl. Kecskeméten, stb.)
    Gondolj arra, hogy te mennyire jobb helyzetben vagy!

    VálaszTörlés
  24. Az biztos, nincs elveszteni való vagyonom, sem semmilyen hitelem. Van vizem és csicsókám, mi bajom lehet?:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...