2009. január 13., kedd

A bor filozófiája


Ha már a táplálkozásról beszéltünk, igaza van Satnak, gondoljunk a borivásra is. A jó bor, mértékkel, igazán sok jótékony hatással bír, de nem untatlak benneteket most a tudományos belekotyogással, inkább idézek Hamvas Bélától, aki fenti című művében csodálatosan ír a borról - és persze másról.

Az ivásnak ugyanaz a törvénye, ami a szerelemnek: bármikor, bárhol, bárhogyan. De viszont itt is, ott is minden körülmény fontos. A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall például kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ugyanilyen ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni.

Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, és szeret felülről nézni. Ha szobában vagy, előbb mindig teríts asztalodra kendőt. A barbár viaszosvászonról iszik, a szerencsétlen, de nem azért, mert nincs neki kendője, hanem azért, mert nincs szíve az iváshoz. Minden esetben előbb egyél, legalább néhány szem diót, mogyorót, vagy mandulát. Erre az olajos magra a bor íze kibontakozik.

Késő ősszel asztalodon legyen mindig gesztenye, akár főve, akár sütve, akár valamilyen süteményben, és a még csípős újbort erre igyad. A krizanténumról meg ne feledkezz! Lehet sárga, világoslila vagy fehér, mindegy, de ott legyen. Gesztenye, krizanténum és újbor -jegyezd meg jól!

A borivásnak ugyan nincs múzsája, de ha nincs is, helyesen bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, állandóan költőket olvas, muzsikát legalább hallgat, ha maga nem is csinál, és képekben gyönyörködik. Ez az ember a helyes időpontot is meg tudja választani a munkára, a sétára, az alvásra, a beszélgetésre, az olvasásra, csak ez tudja, hogy szerelmet és bort bárhol, bármikor és bárhogyan.

Fotó: Szántó György

12 megjegyzés:

  1. Neked is, Tibi:) És egy jó pohár bort. Vajon Hamvas mit szólna a forralt borhoz? Most innék, ha lenne, olyan hideg van:) De lehet, hogy szentségtörés és a bort nem is szabad felforralni.

    VálaszTörlés
  2. én is szeretem - még a saját egyetlen tőkéből készült kitűnő demizsonnyi veresünk is édös forró teával hígítni, bár mások 'aszondják': e szentségtörés. csak nem vagyunk még annyira elrontva, hogy ne tudjuk, mi a jóu. különbe' ha erre jársz, szívest látunk rá, de sietned köll, mer' nagyon gyorsan fogy/ik.

    nagyon hangulatos, Hamvasho' illő az illusztrációs fotód is az eszmefuttatásho' - gratula

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudod, mennyire örülök, hogy észrevetted a fotót:) Bizony, bizony. Tökéletesen illik Hamvas írásához. Szántó György fotója, akivel levelezni szoktam és akitől engedélyt kaptam fotóinak közlésére. Jut eszembe, oda is írom a nevét a poszt alá.

    És hova kellene mennem pontosan, Sat?:) Bár amilyen idő van, nem nagyon merek elindulni sehova.

    VálaszTörlés
  4. ténleg nehogy a nyakad törd a mostani csúszós utakon. felénk a Kisalföldön különöst setétbe' nem nagyon tudni, hogy az úton megy-e még az embörfi, vagy má' a fö'deken.
    1. saját készintésű borunk, de azér' a jobb évjáratú egri bikavér is mögközelinti a közeli szjúpörmarkecekbül, ha má' nem maradna belűle. még apai ültetés: Keleten, a Szoroskő alatt, az északi o'dalon terme a szülői portán, oly helyt, hun inkább hagyományost csa' szilvóriumot mög csörösznyepájinkát főznek, ellentétbe' a hegy másik délkeleti o'dalával, hun jól terem a szőlő.
    máskint Galántának mezővárosában lakunk a KZ gimi szolgai lakába'
    (figyelmesb böngészőknek tanál6ó azér' ez-az a jegyzetelőmbe' es)
    minden jóut
    Tibi

    VálaszTörlés
  5. Galánta.. pedig csaknem mindent elolvastam már a blogodban, de erre nem emlékszem. El fogom olvasni mégegyszer:) És megnézem majd azt is, mi minden van a neten Galántáról. És Szoroskőről. Jó lenne egyszer hallani élőben is ahogy beszélsz, mert ahogy írsz, az varázslatos. Csodálatos, megkapó, megható, nem is tudom, milyen jelzőket használjak. Köszönet érte. És annyira jó tudni, hogy vannak még emberek, akik úgy gondolkodnak mint te, és az az ember megtalálta a blogomat és beszélget velem:) Az internet csodája.

    VálaszTörlés
  6. kösz a hozzám béjelentkedzésed'. beszélem, írom az akadémiai nyelvjárást es, mégha nem is danoló pestisesen, de a déli szomszédok nagyb részinek a 21. század 4. mikulása óta inkább csa' palóc lennék, s csak "általában", másoknak magyar. ettől független minden erőmmel támogatni igyexem a magyarságot - mégha nem is az embörség rovására.
    beszélő egyébkint van sok, én inkább hallgatni szeretek.
    ha vmi nem tetszik, nyugisan írd meg, tiltakozz, igyekezni fogom nem sértni köreid, mégha különbségek is köllnek a formálódásho, tudatosulásho' s érzelmi fejlődéshö', nemcsak azonosság.
    + 1 kérdés, de nem muszaj rá válaszolni: a konzervatórium sokat várt az embörtül, pihenni xettel vón tűle? sok oy szót használtok, mihez én kívül a bennfentes körökön, nem értek, de a többit majd út /tao közbe'.
    minden jóut kívánva
    xetettel
    Tibi

    VálaszTörlés
  7. Nincs olyasmi, ami ne tetszene. Nagyon tetszik az élethez, az emberekhez való hozzáállásod, a tiszta lelked. Bárki példát vehet rólad és a példák kellenek. És igaz, hogy nem kell mindenben egyetérteni, hogyan tanulnánk és kitől, ha mindenkinek mindenről ugyanaz lenne a véleménye.

    Nem, a Konzervatóriummal nem volt bajom, kedvelem a konzis fiúkat, jól megismertem őket a belső levelezőn. A bajom a sok durva hozzászólással volt, leostobáztak, lehülyéztek a cikkeim után, rosszul esett és kiszálltam. Nem mindig tudok azonnal és jól visszavágni, meg nem is akarok. De eszembe juttattad, hogy a régebbi blogomba írtam egy posztot erről a témáról. Holnap beteszem ide is.

    VálaszTörlés
  8. hasonló cipőbe' jár6unk: éngöm is nagyon bántnak a durvaságok.
    sox jobb is rájuk nem reagálni, válasz nélkül hagyni üket, mögpróbálni nem törődni vélük.
    hogy vo'nánk képesek mönni a saját utunkon, ha minden kis bolhacsípésre odafigyelnénk?
    de hasznuk is van: nem engednek elszakadni a (sajna piszkos) valóságtul.
    örömmel várom a konzis hozzászólásod itt es.
    hun köll hodzájuk béjelentközni?
    idv

    VálaszTörlés
  9. tita, jól titkolod ezt az oldalt, nem vagyunk itt sokan!

    Egy gyöngyszem a Reakciós csapat némely szerzőjének lelki kifinomultsága témában:

    http://reakcio.blog.hu/2009/01/14/uzenet_haza_1#comments

    VálaszTörlés
  10. Beteszem majd lassacskán az összes konzisd cikkemet. ma pedig azt, amit arról írtam, hogy leostobáznak.

    Sat, a konzi címe ez:
    http://konzervatorium.blog.hu - ha regisztrálni akarsz, akkor indapasst kell csinálnod, talán az oldalon a hozzászólások alján kapsz erre instrukciót. Én régen regisztráltam, nem tudom, most hogy megy de gondolom, így.

    VálaszTörlés
  11. Csaba, 30-40-en olvassák a blogomat naponta, a régit, a Pillanatokat 100-120-an olvasták naponta. Pedig a Pillanatokat az Index mindig főoldalon hozta a Blog.hu-n, a Vidék kategóriában naponta leközölte az aznapi posztokat. Aztán töröltem azt a blogot és ennél egyáltalán nem fontos, hogy sokan olvassák. Idetalálnak úgyis előbb-utóbb, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak.

    Az előző blogom posztjait a Reakcióó is folyamatos közölte a blogajánlójukban, ez a blog már nem fog olyan hatalmas karriert befutni:) De jó így.

    A számlálók, amit a blogom látsz, szépek meg mutatósak, de nem pontosak. Beépítettem a Google Analyticset, teljesen más adatokat mutat. Annak hiszek inkább. De mindez tényleg nem fontos. Ti vagytok fontosak, akik itt vagytok velem. Mit érnék 500 olyan droiddal, aki azért jönne, mert leírom hogy Gyurcsány vagy Orbán, vagy szex, vagy...stb.

    Megnézem majd, mit írt a Reakció:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...