2009. január 30., péntek

Ha Isten rosszkedvű


Évek óta folyik a küzdelem kicsiny házunkban. A kertben kezdődött, évente legalább egyszer megcsípett egy darázs, hol itt, hol ott, valamiért a fenekemet szeretik a legjobban. Orvul, hátulról támadnak a gazok.

Sosem bántanék semmilyen állatot. Békében élhetne tőlem a darázs is, de ennek az lenne a feltétele, hogy megmarad a környezetében és messzire elkerül engem és a házat. De nem teszi. Nem volt elég a kert, nem érték be a kerti támadásokkal, megtelepedtek valahol a házban és képtelenek vagyunk felfedezni, hogy hol. Csukott ajtónál, télen, hirtelen alázuhan valahonnan egy hatalmas darázs, lódarázs. Mert egyre nagyobbak támadnak, éppen ilyenek, mint a fotón. Rohanok a fújókáért és ádáz küzdelem kezdődik, mert viharsebesen repked a szobában ide-oda, néha felém, akkor visítok és fedezékbe vonulok.

Aztán folytatom, sohasem adom fel, meg kell ölnöm, mert ha nem, ő öl meg engem. Iszonyúan feldagadok a csípésétől, enyhe allergia lehet, ha komolyabban allergiás lennék, már belehaltam volna.

Tanácstalanságom teljes, nem értem a lelkivilágukat, nem értem a viselkedésüket. Mi a manót akarnak tőlem? Tudom, hogy Isten teljesen maga alatt lehetett, mikor a darazsakat és a szúnyogokat teremtette. Valakin bosszút akart állni, és a darazsakat találta a megfelelő eszköznek. Csak ártanak szegények, de azt nagyon. Ha megbolygatnám a fészküket, életveszélybe kerülhetnék, mondjuk így is abban érzem magam. Sosem tudom, mikor és honnan támadnak.

Vicces, de már három helyen is tartok szórókát. Hogy gyorsan megtaláljam, ha jön az ellenség. Még az is eszembe szokott jutni, hogy ha tök egészségesen élek, akkor vajon miben fogok meghalni és hogyan? Talán darázsháborúban vesztem életem. Nem, nem. Nem tetszik. Nem szép halál. Főleg nem, ha idő előtt ér. Úgyhogy darazsak, ki a házból!

10 megjegyzés:

  1. pedig tök szépek :) nekem tetszenek. igaz engem nem csípnek meg igazán, mert reflexből csapom le őket... nem veszem észre, hogy darázs, azt hiszem légy, ezért csak picit csíp, és elrepül - az élete a tét...

    VálaszTörlés
  2. Darázsblog:

    "Isten teljesen maga alatt lehetett, mikor az embereket teremtette. Hány testvéremet gyilkolták már le ezek a vérszomjas fenevadak!" :-)

    VálaszTörlés
  3. ... pedig Te vagy a darázs környezete. Védd magad!

    További darázsfészek-tippek(a redőnytokon túl:
    - Szellőzőkürtő/lefolyó-szellőző
    - Szabadkémény
    - Nem használt kémény/kályha
    - Régebbi fajta ablak "gerébtok", ajtótok
    - Csillárkampó környéke, ahol esetleg átfér egy ceruzavastagságú "vadászgép".
    - Gerendás famennyezetnél gyakorlatilag bárhol, mert a fán gyorsan át tudja rágni magát.

    Ha a padláson a sárdeszkák és a mennyezet között van a fészkük, szinte lehetetlen megtalálni. Amikor itt a jó idő, hús- és/vagy gyümölcscafatokat kellene csalinak kirakni, mégpedig ún. kitinszintézis-gátló anyaggal preparálva, az ugyanis állítólag szagtalan a rovarok számára és szabad forgalmú, emberre, melegvérűre veszélytelen. Lehet, hogy egy téli álmából felébredt süni is össze tudná szedni őket - ha odafér a fészkükhöz.
    Amiért viszont "személyes ellenségeddé" váltak, az alighanem valamilyen illat. Még az sem biztos, hogy illatszerből ered, az is lehet, hogy valami spéci nyersanyag/fűszer, esetleg a szervezetedben zajló valamilyen, másoktól eltérő folyamat természetes, bőrön át vagy tüdőben kiváló összetevője/ anyagcsere-terméke. De az is lehet, hogy csak a rettegés.
    Gondolj bele: Minden kutya megérzi a félelem szagát, a sokkal jobb szaglású rovarok, így a darazsak is mennyivel jobban érzik azt! Egy-két 'félelem-molekula' már elég nekik. A darazsak pedig elég intelligensek is, hogy összepárosítsák a félelem szagát a veszéllyel.
    Ha valaki tud egy infrakamerát kölcsönadni, azzal lehet - de nem biztos - hogy megtalálod a fészküket, vagy legalább a járatukat. A "szórókák" piretroid-tartalma elég lassan hat a darazsakra, ráadásul nem is teljesen veszélytelen. Sajnos, elektromos párologtatóban is csak olyat lehet kapni.
    Megpróbálhatod esetleg a vizes tálkába állított tartóra helyezett kültéri szúnyogirtó füstölőket , csak akkor ne légy bent, és 4-5 óra expozíció után jól szellőztess ki.
    Ha végképp nem megy, kérheted az illetékes kistérségi tisztifőorvos segítségét is, legrosszabb esetben egy gázmesterhez irányít, aki nagy valószínűséggel meg is oldja a problémát. Jobbik esetben kiküld egy mentesítő csapatot... (ingyen)

    VálaszTörlés
  4. Jóvanmá', tudom, hogy én vagyok a betolakakodó a darázsvilágba:) Pedig nem is. Nem megyek a házukba ők meg jönnek az enyémbe.

    Gildor, nekem is tetszenek. Nem olyan szépek, mint a zöld hernyók de azért szépek. De nagyon tudnak fájni:)

    Csaba:) Igazad van.Ezentúl talán nem szórok, mert megsajnáltam őket. Majd kitalálok valamit.

    Kitali, köszi a segítséget. Padlás nincs nálunk, vagy ha az az, akkor ott vannak a hálószobák:) De nem onnan jönnek elő, ott még nem találkoztam eggyel sem. Annyi mindent mondtál, most féljek még jobban?:) Nem félek. Végül is hozzám képest olyan picik. Lehet, hogy szerelemről van szó, ki tudja? Szeretik a bőröm illatát:DD a vegaság biztos finom illatú:)egyébként az.

    VálaszTörlés
  5. Tita, félre ne értsd, én kegyetlenül gyilkolok. A minap is két egeret a garázsban. Egyet egy deszkadarabbal, a másikat egérfogóval. De méregpermetet a lakásban nem szórnék, mert mi is belélegeznénk, meg annyira irtózok ezektől a vegyifegyverektől.
    Az élet törvényei kegyetlenek, bizonyos helyzetekben vagy ők, vagy mi. (néha emberek között is, de ebbe nem mennék bele, bár épp most fokozódik az aktualitása)

    VálaszTörlés
  6. Egérkéket menteni szoktam, ha behozza a cicám. Vagy egy éve alig van, az egerek is tudnak valamit, elhagyják a süllyedő hajót. A méregpermettel kapcsolatban meg teljesen igazad van, őrült szellőztetést szoktam rendezni utána. De nem tudok jobbat. Ha leszállna valahol, csak megfognám valami ronggyal, de nem száll le. Talán megúszom ezen a télen, még nem jött egy sem.

    VálaszTörlés
  7. én +tanálám a fészkük, s hideg hajnalokon leverém - aztán futám én es fedezékbe'. többször is +tevém ezt, mer' újraépíték mesteri lakuk. miko' úgy-ahogy +nyugvának a toronyházuk utáni terrortámadásom után, a lehulló maradékot pusztítánk az átmeneti kiskutyánkkal - ü a lárváik' evé, én taposám, mit tudám. éjjelente + az udvari lámpánál vadászám rájuk légycspóval. aztán nálunk es eltűnének arrul a helyrül, s azóta nyugal'm. Lehet, hogy az Isten mégis könyörülő, vagy csak a tavalyi év vo't kedvező e lényekre?

    VálaszTörlés
  8. Na jó, de te bátor vagy én meg nem:) Most, hogy mondod, tavaly több darázs volt, mint egyébként. Ha lesz idén is, nem fogok hősködni, mert én húzom a rövidebbet. Napok óta nem is jártál erre, hiányoztál:)

    VálaszTörlés
  9. a hideg ellen igyekvém védni a szülém keleten favágással a lyámommal (mer' a fiúk lustábbak, sajna - ennyit a bátorságrul es.
    idvezlettel jóu éjt, röggelt
    stb.

    VálaszTörlés
  10. Jó éjt neked is, kedves Sat:) És jó, hogy ilyen kislányod van:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...