2009. január 15., csütörtök

Leostobáznak, és az jó

Régóta tervezem már, hogy írok erről. Két éve írok blogot, kommentelgetek néhány blogban, írtam a Konzervatórium blognak néhány cikket és mind ez összes helyen előfordult, hogy leostobáztak, minősíthetetlen jelzőkkel illettek, iskolázatlan nemtomkinek neveztek. Gyakran írták azt is, hogy nyilván túl fiatal vagyok, hiányzik belőlem a kellő élettapasztalat és a kor adta bölcsesség. Volt, hogy rájuk hagytam, igen, fiatal vagyok, sőt – még tettem is rá egy lapáttal, annyira fájt a dolog.


Sokat gondolkodtam azon, miért is lehet ez? Miért látnak engem ilyennek? Sohasem volt gondom a való világban sem az intelligenciámmal, sem az észbeli képességeimmel, sem a tudásommal, sem a műveltségemmel, megálltam a helyem, bárhova is sodort az élet. És sodort sokfelé: része voltam a repülős világnak, foglalkoztam nemzetközi ügyekkel neves főiskolán, utaztam és szerződéseket kötöttem, előadásokat tartottam külföldön német nyelven, egy német tulajdonban lévő magazin marketing menedzsereként sem voltam éppen sikertelen, örömmel végeztem a munkám és jól éreztem magam minden munkahelyemen. Mitől lettem tehát a blogok világában ostoba?


Megmondom. Változtam, sokat változtam és előnyömre. Megtanultam egyszerűnek lenni. Egyszerűbb lettem, egyszerű életet élek, egyszerűen fogalmazok, nem próbálom már az egómat erősíteni bonyolult, komplikált dolgokkal, mint régen. Nincs rá szükségem. Akik engem leostobáznak viszont azt teszik, az egójuk fogságában élnek, megpróbálnak mássá válni, másmilyennek tűnni, látszani, mint amik. Kihívásnak tekintik, tele vannak vágyakkal, ambíciókkal, azt hiszik, hogy az elvégzett egyetemek száma, a híres nevekre való hivatkozás, néhány link becsatolása a megfelelő helyen és időben minősíti őket nagyszerűvé, nagy tudásúvá, mindenki felett állókká. Egójuk uralkodni vágyik. És ha valaki más eltér ettől, lazán leostobázzák.


Leostobáznak és én ennek borzasztóan örülök. Nem volt mindig így, régebben bántott. Sokat kellett töprengenem rajta, míg rájöttem, hogy így van jól. Minél kevésbé erős az egóm, annál inkább vagyok saját magam. És ez a lényeg. Egyszerűnek lenni. Egyszerűnek születünk, aztán jönnek a szülők és az elvárásaikkal bonyolulttá tesznek. Azt gondolják, valakivé kell válnod, pedig már vagy valaki. Rátesznek még erre a tanárok, főnökeid, férjed, feleséged, akik mind azt mondják, légy valaki, különben semmit sem ér az életed. Legyél mindenben az első, legyél több, mint mások. És folyik a megállíthatatlan küzdelem, mindenki egyre magasabbra tör, az sem érdekli, ha közben eltipor másokat. Hiszen a csúcsra nem érhet fel mindenki.

Nem mer az ember önmaga lenni. Nem mer az lenni, aminek született. Megszületik egy naposcsibe, és az anyja mondjuk farkast akar nevelni belőle. Napjában sokszor elmondja neki, hogy farkassá kell válnia. A kiscsibe mindent megpróbál, de nem sikerül, csibe marad. Ereje gyengül, energiája fogy, kikészül teljesen, kudarcosnak érzi magát, meg is betegszik. Hiszen ő annyira akar farkas lenni, de nem megy. Viszont már csibének sem jó, csibének sem lesz nagyszerű sohasem, nem maradt energiája hozzá. Elfecsérelte az eredménytelen küzdelemben, hogy farkassá váljon. Így van ez, ugye? Nálunk, embereknél is. Emiatt van annyi frusztrált, idegbeteg ember. Nem értik meg, hogy a legtöbb, amit tehetnek, hogy azok maradnak, aminek születtek. Van, akiből jó ügyvéd válhat, van, aki a földet szereti és növényeket termeszt, van, aki szép házakat épít, van, aki főállású anyuka szeretne lenni. És tökéletesek abban, amit csinálnak. Mert könnyedén csinálják, mert erre születtek. Nem bonyolítják túl az egójukat. A helyükön vannak.

A személyiséged nem te vagy. Pszeudoszemélyiség, ami körülvesz. Maszk, amit a társadalom erőltetett rád. Már a szó jelentése is lebilincselő: persona (görög): személyiség. Onnan ered, hogy az ókori görögök igen szerették a drámajátékokat, de miközben játszottak, nem mutatták meg a valódi arcukat. Maszkokat vettek fel, a hangjuk ezeken a maszkokon át jutott el a nézőkhöz. A sona jelentése hang, a per pedig valamin át, keresztül. A persona tehát: valamin átjövő hang.

Így van ez bizony. Maszk a személyiségünk, az egónk. Hazugság, arc, amit a külvilág felé mutatunk és nem is egy van belőle, hanem sok. Van egy második énünk, az elfojtott, tudattalan én, amit Freud fedezett fel, de van egy harmadik is, az igazi, az eredeti arcunk. A transzcendentális én. A buddhaság. Az isteni minőség. Aki a harmadikat megtalálja, jól tudja majd használni a második énjét és az elsővel sem lesz gondja. De idáig eljutni nagyon nehéz és nagyon keveseknek sikerül.

Napjaink felnőtt embere abszolút abnormális. Hasonlítsd össze egy gyermekkel: a gyermek szép, boldog, érdeklődő, csillogó szemmel néz a világra. A felnőtt elveszítette lendületét, lelkesedését, unja a világot, nem érti a rejtélyeket, nem fogadja be a szépségeket, sőt, észre sem veszi, elfelejtette a csodák nyelvét, elfelejtett játszani, nincs már benne semmi misztérium. Mindenre van magyarázata, okossága, sok idegen szóval tűzdelve. Elveszítette a titokzatosságot, a költészetet, a táncot, eltávolodott a természettől, öli az állatokat, öli a másik embert, mérgezi a Földet, elveszített tehát mindent, ami értelmet ad az életnek, ami értékes. Nincs íze az életének.

Egyszerű vagyok, tehát némelyeknek ostoba. Vállalom. Egyszerűen élni jó.


16 megjegyzés:

  1. *****
    Mt. 5,4 s 11: Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyek országa.
    Boldogok vagytok, ha szidalmaznak s háborgatnak titiket s minden hazgságot mondnak ellenetek én érettem. (Károli
    vö. Lk. 6, 2o s 22, de vannak jobb fordítások is.
    Jungot 'a'szem' nem köll idézni.
    idvöz lettel
    Tibi

    VálaszTörlés
  2. drága exsri, ilyet tenni velem :)

    légyszi most egy darabig maradj ezen a néven, mert nehezen barátkozós típus vagyok, egy ideig bizti nem talállak meg az új néven...

    és akkor hiányozni fognak a bejegyzéseid!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Tibi:)

    Gildor, ígérem, Tita maradok:)

    VálaszTörlés
  4. Hát hogy jössz te ahhoz, hogy egyszerű légy? Honnan veszed a bátorságot a kiegyensúlyozottságra, a nyíltságra, a szeretetre? Ki vagy te, hogy megengedheted magadnak az őszinteséget? Te miért nem félsz, amikor mi rettegünk? Attól is rettegünk, hogy kiderül a félelmünk. Hogy mered félelem és álarc nélkül megmutatni magad? Hogy merészeled felrúgni a szabályainkat?
    Gyűlölünk. És mert legjobban a bölcsességed dühít minket, tehetetlen dühünkben leostobázunk.
    Gúzsba kötött, megnyomorított lelkünkből ennyire futja.

    VálaszTörlés
  5. Jaj, Oli. Ennyire messzire azért nem mentem a gondolkodásban, nem vagyok bölcs és hibátlan sem, küzdöttem én is éppen eleget a démonokkal. Egyszerű az vagyok, igen. És azt is tudom, hogy jó úton járok, hogy még jobb legyek. Ha hagyja a világ. Most éppen nem úgy néz ki.

    VálaszTörlés
  6. "Egyszerűbb lettem, egyszerű életet élek, egyszerűen fogalmazok, nem próbálom már az egómat erősíteni bonyolult, komplikált dolgokkal, mint régen. Nincs rá szükségem. Akik engem leostobáznak viszont azt teszik, az egójuk fogságában élnek, megpróbálnak mássá válni, másmilyennek tűnni, látszani, mint amik. Kihívásnak tekintik, tele vannak vágyakkal, ambíciókkal, azt hiszik, hogy az elvégzett egyetemek száma, a híres nevekre való hivatkozás, néhány link becsatolása a megfelelő helyen és időben minősíti őket nagyszerűvé, nagy tudásúvá, mindenki felett állókká. Egójuk uralkodni vágyik. És ha valaki más eltér ettől, lazán leostobázzák."

    Már tegnap szólni akartam, de megjegyzésre kattintva eltűnt minden és kijött egy panel, hogy nem fogadnak.

    Ma reggel kisütött a nap. Ragyog az ég ezüstösen csilllog és szikrázik a tegnap még szomorkás fagyos környék. Ilyenkor a lelkek is kicsit megemelkednek, szinte semmivé válnak busongó gondolatsorok.

    Folyópart Asszonya, Te tudod, hogy micsoda látvány ilyenkor, a korai ,de már kissé melengető napfény reszkető csillámlása a vizeken. Menj, ott semmi se bánt, nincs ki leostobázzon, mert a dölyfös leostobázók büdös szobáikban görnyedeznek rettegve, hogy bárki is meghaladja őket. Szét kell taposniok környezetüket, el kell szívniok mindenki elől a levegőt, hogy érezhessék saját pillanatnyi nagyságukat, de tudják, hogy már mögöttük liheg az újabb generáció aki majd végez velük.
    A világ teljességének birtokosaként próbálnak tündökölni, leostobáznak, pedig a teljességhez Te vagy közelebb. Ezért sétálhatsz ki nyugodt szívvel a partra, és ezért irigyellek.
    Inszeminator.

    VálaszTörlés
  7. Minden gondolatomat vállalom itt is.De nem véletlen, hogy Göri blogjában írtam, amit írtam. Ő írt ugyanis olyan posztot. Az én blogom nem politikai témájú, de a világváltásról írtam és írok is majd még, akkor meg fogom említeni az előadást is természetesen. Nem is értem ezt a hozzászólásodat. És már nehari, de ha engem valaki nácinak tart, az komplett hülye.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, Inszeminátor. Erősödtem sokat az elmúlt két és fél évben, mióta blogolok. Már nem olyan könnyű megbántani engem, bár harcokat folytatni egy-egy félresikerült megjegyzés miatt most sem akarok, nem is fogok.

    Dorka. Téged még arra kérlek, ne hozd ide a témáidat. Maradjon vagy nálad, vagy Göri blogjában. Emlékezz vissza, két évvel ezelőtt is hova vezetett. Nem kellene most is.

    Amúgy meg, sok igazság van abban, amit cz4 írt Görinél. Gondolkodj el rajta, mielőtt a náci szón töprengsz velem kapcsolatban. Én sem mondom, hogy a zsidók fajgyűlölők, rasszisták, és hogy számukra mindenki náci, aki nem zsidó. Ezt a nehéz kérdést nem te és nem én fogjuk megoldani. Mi csak annyit tehetünk, hogy békében élnük egymás mellett és értékei szerint ítéljük meg az embereket, nem politikai, vallási, vagy etnikai hovatartozásuk alapján. Jók ismersz, tudod, hogy mindig is így gondolkodtam.

    De felfordult a világunk teljesen, felgyorsultak a változások, szörnyű dolgok történnek és még szörnyűbbek fognak. Muszáj gondolkodni, válaszokat keresni az aggasztó kérdésekre. Vége a békés világodnak sajnos, és az enyémnek is. Ha nem informálódom, az csak nekem árt. Ne csodálkozz tehát, ha kérdezek, ha mások véleménye érdekel. Abból (is) tanulok. De a személyeskedő beszólásokkal, mint dona, nem megyünk semmire. Nem vagyok híve sem a trágár stílusnak, sem a finomkodó durvaságnak. Hiszen tudod. Még a kemény Vaffanculo és vaffi lett a kedvemért:) De szeretem őt ezért (is), istenem. Nézzünk a szavak mögé, figyeljünk egymásra, ne legyünk felszínesek és ne ítéljünk látszat alapján. Ennyi közhely után mit mondhatnék még?:) Igyekszem, nagyon igyekszem én is ezt tenni.

    VálaszTörlés
  9. Természetesen rosszul tudod, Dorka. A zoknikat a rossztékony manócskák lopják el, persze szigorúan csak az egyiket. Biztos egylábú manócskák. A koboldok az erdőben laknak és jók, vigyáznak rám és Teóra és elkergetik a medvéket, ha ránk akarnának támadni. Ezért nem láttam még egy medvét sem.

    Vigyázz magadra, jó utazást. És ne izgulj nagyon a költözés miatt, jó lesz, meglátod. Nagyon aranyos az a lakás.

    VálaszTörlés
  10. Dorka!
    A legemberbarátibb jóindulattal mondom neked, hogy nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy most kimereszd a sündisznótüskéidet! Ahogy tita is írta és én is mindig hangoztatom: sajnos VÉGETÉRTEK A BOLDOG BÉKEIDŐK.

    Főleg olyan barátságos emberekben kár az ellenséget keresni, akikkel reménytelen a kommunikáció, mint tita.
    Mit szólnál az "egyszerűbb" népekhez, akik majd tömegével lepik el az utcát nemsokára állástalanul, éhesen? Mert ez jön, az biztos.

    VálaszTörlés
  11. Szeretném ha tudnátok, hogy Dorka kommentjeit nem én töröltem, hanem ő saját maga. Szokása egyébként, nem ez az első eset.

    VálaszTörlés
  12. Oda van írva, hogy a szerző távolította el, a blogspot mást ír a kimoderált kommentre, mindenki látja.

    Ha már itt is szóba hoztad: szó nincsen arról, hogy a háborús bűnöket ne ítélném el. Csak ugyanúgy, ahogy a zsidó holocaust ügyében igyekszem tárgyilagos maradni - és éppen a halott-eltüntetési kapacitás bizonyítottan szűkösebb volta miatt vonom kétségbe azt a bizonyos hatmilliót - úgy a gázai ügyben se üvöltök együtt senkivel. Az éremnek ugyanis itt sok oldala van. Ami nem menti fel Izraelt, illetve azokat, akik civilek megöléséért felelősek, de a sima "népirtanak a rohadt zsidók, most kijött az igazi természetük" szlogen nem állja meg a helyét.

    Igazán nem akarlak szétoffolni, szóval inkább visszamegyek, és magamnál fejtem ki - illetve, már ki is fejtettem. Egyben biztos vagyok: hogy a mostani konfliktus újabb húsz évre eltemeti a béke lehetőségét, és ártatlan áldozatok százait-ezreit generálja. Mert a következő menetben megint jönnek majd az öngyilkos merénylők, aztán a rekontra, szubkontra, fel a Fedák Sáriig.

    VálaszTörlés
  13. Utóbbiban egyetértünk, Göri. Ezért mondtam, hogy sürgősen be kellene fejezni. Nehogy aztán egy hirtelen mozdulattal Izrael bevonja az emberiséget a III.VH-ba. Mikor azon kívül is van mitől tartanunk.

    VálaszTörlés
  14. Szia Tita keresztmamim:) Jól emléxem, h ez a posztod vót már kint eccer régebben? Tök jó,h végre vót időm újra rád kattanni:)
    Ezzel bearanyoztad a napomat, pedig ma olyan lepukkant vok, h simán elaludtam a tv előtt:
    "Még a kemény Vaffanculo és vaffi lett a kedvemért:) De szeretem őt ezért (is), istenem"
    Fogok én még Horány felé evezni (remélem legalábbis) oszt megnézlek:)
    Hát igen, a vaffanculo nem egy szépségdíjas nick:)

    VálaszTörlés
  15. Jól emlékszel keresztfiacskám:) A régi blogomban már szerepelt, most csak picit aktualizáltam.

    Pihenj akkor, egy pohár finom bor és alvás:) aztán majd nyáron jöhetsz, akár hajóval is:) Vagy úszol. ahogy kellemesebb:)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon egyetértek a gyermeki lélek és a felnőtt viselkedés szembeállításával, ez jó példa szerintem.
    Sajnos valóban gyakran elfelejtjük, milyen jó felszabadultan pocsolni a sárban, és magunkat is korlátok közé szorítjuk.
    Pedig néha ki kell menni az esőbe jól megázni és önfeledten ugrálni...

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...