2009. március 5., csütörtök

Kétségek között


Nagyon nehéz így élni. Megélni akarni a pillanatokat, amit olyan nehezen tanultam meg, hiszen annyira buták vagyunk mi, emberek, hogy vagy a jövőben élünk, vagy a múltban de legritkábban a jelenben.

Kavarog a lelkemben minden. December óta történnek velem a dolgok, egyszerre a legjobbak és a legszomorúbbak. Visszatért az életembe a szerelmem, akivel 19 éves korunktól ismerjük egymást és három évet együtt is éltünk, aztán elsodródtunk egymástól hogy végül hazataláljunk. Jön haza a kislányom május végén, aki ismer, tudja, mekkora nagy boldogság ez nekem, évek óta nem láttuk egymást, hiszen messzire röppent a fióka, egészen Indonéziáig, Bali szigetén él.

Tervezgetünk a Kedvessel, de szabad-e tervezni? Megvalósítani a terveket még nem tudjuk, anyukája nagyon beteg, mellette marad, míg él, mindketten így akarjuk. Utána még lehetne sok jó évünk együtt, de mit ad a világ nekünk? Éhséglázadásokat? Háborút? Meghalunk? És ha igen, hogyan? Lelőnek majd vagy éhen halunk? Ha nekünk lesz is tartalékunk, de mi van akkor, ha a környezetünkben élőknek meg nem? Senki nem hiszi, hogy nagy a baj, csak akkor majd, ha nem lesz kaja a boltban.

Maradjunk a szigeten, évente többször átélni az árvízveszélyt, esetleg megtapasztalni, milyen is az, amikor a Duna birtokba veszi, ami az övé? Elköltözni, de hova? Hol vannak hozzánk hasonlóan gondolkodók? Hol lelhetünk igazi közösségre? - mert itt olyan nincs.

Ha maradunk, fel kell újítani a házamat, picit megnagyobbítani, hogy kényelmesen elférjünk. Új tető is kellene, új burkolatok. De van jövőnk, ami miatt érdemes? Ha megyünk, újak leszünk valahol, a „gyüttek”, akiket talán sohasem fogad be a falu.

Megannyi kérdés és nincsenek válaszaim. Kedves Barátaim, segítsetek. Adjatok tanácsot, esetleg mondjatok falvakat, amiket megnézhetnénk, ahol élni lehetne. Nem tudok aludni éjjelente, töprengek. Félek és féltem a szeretteimet.

A fotó egy gyönyörű tavaszi kép. Mert eljön a tavasz, ugye?

16 megjegyzés:

  1. akar a szülőfalum: Hárskút, vagy a csonkaországi testvérfalvi: Bogács s Bakonyhárskút is, de lehet Jablonca is vagy Szilice, Szádelő, Lucska. rokonszenves Helemba is az Ipoly és a Duna összefolyásánál, tovább Ipolyszalka, de a túloldalon a csonkaországba' a börzsönyalji falvak is, vagy a pilisiek, mondjuk Szentlélek, Gödöllőnél Veresegyház s Szada, vagy keleten az Aggtelek környéki karszti faluk, még tovább Tornaszentandrás, Abaújvár. I-nak nagyon tetsze Szanticska, de az Őrség is vonzá. nálunk a zoboralji magyar falvak, Jóka se rossz hely a Kis-Dunánál, meg a Szelik. de a legjobb lenne tán vmi ökofalu Somogyba' vagy hun. lehet, h. Z. anyjának is jót tenne a vidék /?

    VálaszTörlés
  2. Köszi, végignézem, amiket ajánlottál. Zé anyukáját kétnaponta dialízisre viszi a mentő, egyik veséje sem működik. 85 éves, gyenge, 40 kg, nem bízom az egészségügyben annyira, hogy bárhol megbíznék a kétnaponkénti kórházi ellátásában. Most járt úton halad, évek óta viszik, de egy új helyen... rajtam egyébként nem múlna. Sokkal szívesebben mennék vele, mint maradnék addig Zé nélkül.

    VálaszTörlés
  3. Az árvíz ott több, mint biztos.
    Gyüttmentnek lenni egyrészt jobb, mint az árvíz, (a rendszeres), jobb, mint a nagyváros közelségeés különben is annyi ember lesz olyan helyen, ahol új, hogy ez nem lesz valami ritka élmény.
    A kedvesed édesanyjához hasonló emberek - nagyon nem szeretném, ha ez valami lelketlenségnek tűnne - a közeljövőben már egy ilyen állapot elején meg fognak halni. Nem esélyes, hogy tömegesen tudna az egészségügy akár mostantól 2-3 éven belül várható romja embereknek dialízist biztosítani. De lehet, hogy pl. az inzulin se lesz hozzáférhető a legtöbb betegnek, vagy az antibiotikumok...

    VálaszTörlés
  4. Pontosan így látom én is. Sőt, Zé is tudja. Meg fogjuk találni a helyet, nem akarok a szigeten maradni. Anyukájával kapcsolatban is teljesen igazad van, mi sem látjuk másképp.

    VálaszTörlés
  5. a fenébe má', ne csak károgjunk, hanem dolgozzunk, szervezzünk, javítsunk!
    az előbbivel magába' semmire se megyünk, az utóbbival van remény.

    Hárskúton gyorsmentőállomás, a közeli rozsnyai kórház remélhetőleg nem szűn' +, Galántán se valószínű, Pozsonyba' v. Nagyszombaton + csak akkor, ha a tót állam is, ami biztosb lábakon áll, mint a csonka-magyar.

    de ha nem vállaljátok a nagyb változtatást, akkor Z. anyjáho' közel kén keresgélnetek
    /az nem t'om, hun). jó éjt, reggelt

    VálaszTörlés
  6. Kedves tara, "egy másik fórumon" a "falusi ház" rovatban van egy ajánlat, ami érdekelhet titeket. Nézd meg!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm fiúk, sokat segítettetek:) Zé anyukája budapesti, ott nem akarunk élni. De már haladok, köszi Csaba. Majd írok róla, ha alakul valami addig meg valóban cselekedjünk:) Gyorsan eladom a házam először is.

    VálaszTörlés
  8. csak ne meggondolatlanul, potyán /annyira nem köll gyorsan

    VálaszTörlés
  9. A LATOC mai nyitóhíre, vérfagyasztó:

    http://www.lifeaftertheoilcrash.net/BreakingNews.html

    "Civil unrest will break out before the end of the year. The Military and Guard will be called up to try to stop it. They won’t be able to. Big cities are at risk of becoming a free-fire death zone. If you live in one, figure out how you can get out and live somewhere else if you detect signs that yours is starting to go “feral”; witness New Orleans after Katrina for how fast, and how bad, it can get."

    Teljes pénzügyi összeomlást vár az USÁ-ban az idei év végére, a nyugdíjak, az egészségügy, a szociális rendszer megszűnését, katonai szükségállapotot, amely azonban nem lesz képes fenntartani a rendet. Aki nagyvárosban él, szerinte meneküljön, amíg teheti.
    Amikor ez lesz az USÁ-ban, lehet-e sokkal vidámabb mifelénk?

    Szóval, ha valaki lakáscserén töri a fejét, siessen, lehet, hogy maradt rá mondjuk 2-3 hónapja! Hacsak nem gyalog, batyuval a hátán gondolja az új lakás találását, ahol sok hulla hever az utakon, esetleg lehetnek üres házak...

    VálaszTörlés
  10. Sietek, amennyire tudok. De nem rajtam múlik sajnos.

    VálaszTörlés
  11. Talán szerencse, hogy nem USA-ban vagyunk és reméljük nem kell fejet vesztve menekülni hullák között, ez egy rémálom. Tegnap a Dunaparton sétáltunk és szemmel láthatóan emelkedik a vízszint, arra gondoltam micsoda erővel tud a gátak közül kiszabadulni víz, úgyhogy minél előbb menni kell az árterületről, legyen még mit eladni.
    Jó embereket mindenhol örömmel várnak és szeretettel befogadnak, ez nem lehet gond. Ha két ember bízik egymásban nem kell aggódni a jövőért és együtt minden sokkal könnyebb!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm, Nebo. Nagyon rám fér a bátorítás:)

    VálaszTörlés
  13. Veszélyhelyzetben az egészséges stressz ("félelem") életet menthet, az indokolatlan nyugalom az ellenkezőjét jelenti...
    A nem pánikig fokozódó félelem a menkülés módjának megtalálására mozgósít.

    VálaszTörlés
  14. A pániktól azért messze vagyok. Igazad van egyébként, a félelem, a bizonytalan helyzet engem cselekvésre ösztönöz.

    Viszont. Most két falu merült fel: Bakonyszentkirály és Döbrököz. Mindkét helyen barátok vannak, hozzánk hasonlóan gondolkodók (ismered őket, Csaba). A Bakonyban nem jó a faluközösség, sok levelet váltottam Kurtával és nem túl jó (lenne) a szomszédság, pénteken megyünk le megnézni a házat.

    Döbröközben Zsolték vannak, és a fórumokból még két család, jó a falu vezetése nagyon, van cigány kisebbségi önkormányzat is, élő falu és szép fekvésű de: mindent elolvastam róluk a neten és az nem tetszett, hogy vannak bőven romák és fegyverkeznek. Azt mondják, a Gárda ellen, de lehet ott nyugodtan élni, ahol felfegyverkezett cigányok vannak? Vagy ők a "mi" cigányaink? Zsolt azt mondja, komoly a polgárőrség, nincs mitől tartani.

    Még mindig nem tudok jól aludni és lassan már ott tartok, hogy talán az árvíz mégis jobb mint a bizonytalan új környezet. Viszont itt a szigeten kaja sincs igazán, a homokon alig terem meg nekem valami. Operett falu ez, nem olyan igazi.

    Döbröközbe két hét múlva megyünk. Ott majd jobban el tudom dönteni a dolgokat.

    VálaszTörlés
  15. Megnéztem a térképen az említett két települést, 180 ill. 210 km, ami igen nagy távolság, a világ vége, kérdés hol az eleje. Sajnos nem fiatalodunk és ha szükség van orvosi ellátásra, esetleg kezelésre a közelben megoldható? Mi lesz a családi talkákozások, a baráti látogatások sorsa? fogják vállalni az utazást, mert nagyon tudnak hiányozni.
    Nem lehetne találni pl. 50 km körzetben egy nyugodt, barátságos települést, garantált közlekedéssel? Mindezen gondolatok mellet legfontosabb, hogy bármikor mobilizálható legyen. Kívánok gondos körültekintést és sok sikert a kiválsztáshoz.

    VálaszTörlés
  16. Lehetne találni közelebb, de nem tudjuk megfizetni. Hol kapok a közelben 5-6- millióért nagyon jó állapotban levő házat? Sehol. 3-4-szer annyiért.

    Most jöttem vissza a napi sétánkról, kuttyommal és húgommal voltunk az erdőben. A szívem fáj a szigetért, időnként ott tartok, hogy mégis inkább az árvíz, mint a költözés. Naponként változik a hozzáállásom és az elhatározásom, ennyire bizonytalan vagyok abban, mi a helyes lépés. Isten majd megoldja helyettem: nem küld vevőt a házamra:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...