2010. június 19., szombat

Szúnyoginvázió


Esik az eső, rengeteg szörnyűség történik az országban, sajnálom az embereket, akiknek át kell élni. Sokra persze nem mennek vele. Kis falucskánkban jól mennek a dolgok, nincs árvíz, nekünk meg főleg jó, mert a hegy tetején lakunk, csak úgy hömpölyög az úton lefelé a sok víz, de nem kell tartanunk sem árvíztől, sem földcsuszamlástól, sem attól, hogy beterít a sár.

Sőt, még a szúnyogoktól sem. Sokat szenvedtem tőlük a Duna-menti szigeten, itt viszont nincsenek. Száraz időben egyáltalán, nagy eső után elvétve előfordul egy-egy késő este vagy kora hajnalban. Ha valamiért, már ezért megérte ide költözni.

De azért gondolok rátok, kedves Barátaim, és közreadok néhány hatékony fegyvert a szúnyogok ellen, a Feminán olvastam:

az elektromos szúnyogriasztókat, füstölőket, aromagyartyákat biztos ismeritek már, de vannak természetes módszerek is, állítólag hatásosak.

Vaníliakivonat

Olcsó és hatékony eszköz, nagyobb élelmiszerüzletekben beszerezhető. Egy evőkanálnyit keverjetek el egy tálka vízben, tegyétek az ágyatok mellé, garantáltan nyugodt éjszakátok lesz. A nappaliba, a konyhába is mehet egy-egy tálka. Az én módszerem az, hogy vaníliaolajat cseppentek a párnámra. Szúnyog ugyan nincs, de finom illata van, nagyon kellemes ilyen illatok között aludni.

Szegfűszeg és narancs

Nem írja a cikk, de hozzáteszem, hogy a citrom is ide sorolható. Ki tudja miért, de ezek a undok vérszívók nem szeretik ezeket az emberek számára annyira kellemes illatokat. A szegfűszeget törjétek porrá, apró kis gézzsákocskákat töltsetek meg vele, függesszétek lakásotok helyiségeibe. A narancsot aromalámpában illóolaj formájában párologtathatjátok, a citromot is hasonlóképp, de ha kimentek a szabadba, a bőrötökre is dörzsölgethetitek.

Gyógynövények, virágok az ablakban

Amúgy is jó, ha gyógynövényeket, fűszernövényeket nevelgettek a teraszon, a kertben vagy az ablakban. Így mindig kéznél vannak. Bizonyos fajtáktól irtóznak a szúnyogok:

citromfű, borsmenta, kamilla, levendula, rozmaring, bazsalikom, oregánó, babér.

A citromfű méregtelenítésre is jó, bár én inkább a csalánteát szeretem erre a célra. Iszogatom is elég gyakran. Egy nagy csokor menta is elűzi a szúnyogokat, miközben a helyiségnek nagyon finom friss illatot kölcsönöz. A levenduláról pedig tudjuk, hogy a molyok ellen is hatásos, elalvás előtt pedig pár csepp illóolaj a párnára és nyugodt, békés lesz az éjszakánk.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm bejegyzését, számomra felettébb hasznos volt! :)
    A mostani nagy esőzések után naplementekor már ki sem tudok menni a kertbe, annyira sok a szúnyog.
    Remélem, beválnak a praktikák. :)

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. El kell jönnie ide hozzánk, itt garantáltan nincs szúnyog:)

    Örülök, ha segíthettem, érdemes kipróbálni valamelyiket. Citrom általában van kéznél, jót tesz.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...