2010. július 3., szombat

A pálmazsír

Mielőtt a pálmazsír remek tulajdonságairól zengedeznék, térjünk egy picit vissza arra, miért is ne süssünk zsírban, olajban.

A magas hőmérsékleten végzett ételkészítési eljárások (bő zsírban/olajban sütés, roston sütés, grillezés, faszénen sütés) eredményeként a zsírok különböző rákkeltő anyagokat termelnek: akrilaldehidet, szénhidrogéneket, nitrozaminokat és benzopirént, ami az egyik legártalmasabb karcinogén, amit ismerünk. A sütési hőmérséklet elérheti 200-500oC-ot is. Amikor a telítetlen növényi zsírokat és olajokat ilyen magas hőmérsékletre hevítjük (és különösen akkor, amikor a gyorsétteremben a többszörösen telítetlen olajokat a többszöri felhasználás miatt újra és újra felmelegítik), akkor a bennük lévő, eredetileg „cis” kötések „transz” kötésekké alakulnak, és létrejönnek az ún. transzzsírok, ezek jelentik az egyik legnagyobb, táplálkozással kapcsolatos egészségi kockázatot.

Az élelmiszergyártók hidrogénezik, vagyis hidrogénnel vegyítik a telítetlen zsírokat, hogy meghosszabbítsák a szavatossági idejüket, az ételek állagán pedig úgy javítanak, hogy azokat felmelegítik és nyomás alá helyezik, miközben hidrogénnel kezelik. A telített zsíroknak nem csak, hogy semmi hasznát nem vesszük, hanem ráadásul komoly veszélyt is jelentenek, mert eltömítik az ereket, emiatt pedig a vér kevesebb oxigént tud elszállítani a test különböző részeibe.

Keresni kellett tehát valami más megoldást. Így bukkantam rá a pálmazsírra, ma már azt használom.

A pálmazsírt Dél-Kelet Ázsiában már régóta használják sütésre és főzésre, Európában csak az utóbbi években kezdett elterjedni. A trópusi olajpálma magjából nyerik, termesztik a pálmákat ,hogy aztán felhasználják a magjukat így nem mondható, hogy túl olcsó lenne. Glicerol tartalma miatt nehezen oxidálódik ezért sokáig eltartható valamint szilárdabb állagát is ez adja.

Legfőbb tulajdonsága, hogy magasabb fokú hevítés hatására sem változik meg a benne található zsírsavak aránya és minősége (magas arányban tartalmaz az emberi szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavakat, szemben az állati termékekben, húsban található, koleszterinszint-emelkedésért is felelős telített zsírsavakkal), ezért a vele való sütés révén elkerülhetőek a hidegen sajtolt olajak magas fokú hevítésénél felszabaduló káros anyagok. Ideális pl. olajban sütéshez, tepsik kikenéséhez. Teljes egészében növényi alapú "zsiradék", amely koleszterinmentes, és a zsírsavak mellett E vitamin tartalma is jelentős.

Összetevőinek köszönhetően nem hagy kellemetlen szagot sütés tán. Szavatossági ideje legalább 2 év, így sokáig használható. Alkalmas sütemények, tészták készítéséhez és akár ételek alá is. Készülhet belőle vegetáriánus szendvicskrém-friss zöldfűszerekkel, hagymafélékkel dúsítva.
Sütemények közül a kevert tészták mint pl. a muffinok, lepények készítésénél helyettesíthető vele a vaj, margarin és az olaj.

18 megjegyzés:

  1. Pálmazsír:
    FÚÚÚÚÚÚÚÚJJJJXD

    már a neve is.. mint a zsírfagyi..

    Dorka

    VálaszTörlés
  2. Na most elolvasom, hátha mégis jó. Az előbbit csak első ránézésre gondoltam:)
    D.

    (valami jó kis más nevet kellene neki találni..)Pálmabalzsam.. vagy valami ilyesmi..

    VálaszTörlés
  3. Na, most már el is olvastam a cikket.az első reakció után..

    Tényleg nincs semmi mellékíze?
    És nagy/gazdaságos kiszerelésben is kapható?
    (lehet hogy csak nem figyeltem, de még nem találkoztam vele sehol (nagy áruházakban sem).
    Fritőzben is lehet használni?
    A megsütött, kiszedett rántott, bundázott, vagy csak kisütött élelmiszerekre(legyen az hús, krumpli zölsdég , hűlés során nem dermed fehér zsírréteg?

    VálaszTörlés
  4. Nincs mellékíze. Nagyon jó szendvicskrémeket lehet készíteni belőle, finom. Nem dermed rá semmire sem, viszont sütéshez drága, főleg, ha egy öttagú családról van szó. 25 dkg kb 620 Ft. Van nagy kiszerelésben is, vannak a neten a bio-webáruhazak, onnan rendelhetsz, akkor valamennyivel olcsóbb. Én Győrben vásárolok a bioboltomban, egyszerre hatot-hetet. Sokáig elég, vagy két évig is eláll romlás, avasodás nélkül.

    VálaszTörlés
  5. Kösz a választ: Végülis, ha egy kiló kijönne 2500-ból nem olyan vészes, főleg ha többször is használható leszűrve. Egy próbát mindenképp megér, de megnézem először valamelyik nem bio nagyáruházban, hátha azért nem láttam, mert nem is kerestem. Hátha van vödrös kiszerelésben:)
    szendvicskrémet biztosan nem készítenék belőle, de sütihez sütéshez olaj helyett kipróbálnám.
    D.

    VálaszTörlés
  6. Van nagy kiszerelésben, a neten biztosan, boltban még nem néztem, a bioboltomban csak 25 dekás van. Már a családomat is megfertőztem, hugi is azt használja, szeretik.

    VálaszTörlés
  7. no. Találtam neki egy normlis nevet: Pálmavaj.
    Nem is tudom miért nem harapnak rám a marketingesek:)
    D.

    VálaszTörlés
  8. Legyen:) Viszont zsír. De ötletnek nem rossz, javasolni kellene a gyártóknak, hogy a bolti csomagolt dizsnózsírt kereszteljék át disznóvajnak, mennyivel jobban fogyna:) És még jobban is hangzana.

    Aki szereti a zsíroskenyeret jó kis hagymával (én például), annak a pálmazsír mennyei kaja.

    VálaszTörlés
  9. Disznóvaj:DD ÓÓÓÓ.. nem is tudom ,azt akár Mazsola és Tádé fehér kenőaranyának is nevezhetnék, akkor sem vennék:D

    DE Mééé' pálmazsír??? Ilyen alapon a teavajat is mondhatnánk tejzsírnak.. mert végülis az.. Van valami molekuláris szerkezetbelei dolog ami zsírrá teszi az egyik zsiradékot, vajjá vagy krémmé a másikat..? most jól utánanézek, mielőtt valami roppant kémiai alaphiányosságról adnék számot..(az olaj az rendben van, szobahőmérsékleten folyik..)
    Éa a margarin, akkor miért nem napraforgó vagy repcezsír?Mert hidrogénezve van? ??
    Mennyi kérdés így kora reggel...

    (nagyon becsípődött nálam ez a pálmazsír cucc, érzem hogy venni fogok egyet...)
    D

    VálaszTörlés
  10. Még annyit találtam róla, hogy a Palmolive termékeknek is ez a pálma adja az alapanyagát.
    És még itt van aminek örülök:
    http://holisztikusgyogyulas.blogspot.com/2010/02/palmazsir.html
    Szóval hogy van 2 kg-os vödrös kiszerelésben, így két kiló 3400 Ft körül van, így 25 deka 425 Ft -ra jön ki ha jól számolom. Végülis egyáltalán nem barátságtalan ár, és máshol is csupa jót írnak róla. Kösz hogy felhívtad rá a figyelmet!
    D

    VálaszTörlés
  11. Örülök, ha bejön neked. Most fogok keresgélni én is a neten, hátha olcsóbban jövök ki, ha rendelek, mintha Győrben veszem meg huszonöt dekánként.

    Nincs bajom egyébként a pálmazsír elnevezéssel, mert zsír. Éppen olyan finom vele a zsíroskenyér, mint a hagyományos zsírral. Kóstoljátok meg végre és írd meg, hogy ízlett:)

    VálaszTörlés
  12. Nem telt bele fél óra és lehet, hogy felül kell bírálnom a pálmazsírral kapcsolatos pozitív véleményemet. Kint hőség van, ezért a neten vagyok és keresgélek. Egyre több infót találok arról, hogy a pálmazsír egészségtelen. Megnéztem annak az apróbetűs részét, amit én használok, 96%-ban pálmaolajat és 4%-ban pálmazsírt tartalmaz. A pálmaolajat pedig kifejezetten tiltják, egészségre ártalmasként. Még böngészek tovább, ha összeáll a kép, írok róla egy posztot.

    VálaszTörlés
  13. http://vog.hu/termekek/olaj/fritozolaj.html

    VálaszTörlés
  14. Nem is vagyok meglepve... Valahogy az ember ha az ösztöneire hallgat, megérzi mi a "furi".
    De a pálmazsírral kapcsolatban elég nagy a bizonytalanság, pl. itt is a fűszeresben:(én is keresgéltem pálmazsíros dolgokat:
    http://www.fuszereslelek.hu/2008/10/furcsa.html (kommentek)
    Az kiderült, hogy ezt használják a Mekiben is!!Pálmazsírban sült bundáskenyér a magyaros(?!) mekis cuccok közt..
    Mindegy, egyelőre nem alkotok véleményt, tudom hogy ha Te egyszer nekiveselkedsz egy témának, az átfogó és alapos lesz..Úgyhogy várom a posztot, nyitottan egyelőre a pálmacuccra..

    Az élelmiszerek egészségességével kapcsolatban már annyi olyasmi történt, mint pl. a vajjal, tojással. Két évtizedig azt hallgattuk, hogy mennyire egészségtelen, mára kiderült hogy nem.. tévedés volt. Egyre többen nyúlnak vissza a libazsírhoz is..

    Asszem igaza volt nagyimnak mikor azt mondta, "semmi hóbortos dolog, mindenből kell enni egy KICSIT, abból baj nem lehet".

    Ez lesz szerintem a pálmával is... De várom a cikkedet!!
    D.

    VálaszTörlés
  15. Egyre zűrösebb ez a pálmazsír ügy. Részleteket majd később. Még várok egy válaszlevelet a Biokosártól, aztán valószínűleg megírom az egészet a Tékozló homárnak, hadd kapjon nyilvánosságot. Valami ugyanis nagyon bűzlik. Írok posztot is, persze.

    VálaszTörlés
  16. Jaaj Tara..
    Olyan izé ez az egész biobiznisz.(?)Kezdem azt hinni, hogy csak az az igazi, amit az ember a két kezével állít elő, vagy elenőrzi a gyártási folyamatot.. És ahogy kutakodom, nem tudom higyjem e vagy nem amiket írnak vagy mondanak.. vagy mit higyjek egyáltalán, mert akkora csalódások érnek folyamatosan. A Himalája sóról is írtrál, hogy azt hasznélod. Vettem is egyszer.De ha utánanézünk annak is, fel kell tennünk, hogy mi a f***t adnak el nekünk Himalája só néven tonnaszámra EurópábaN??Mikor az egész himalájából nem jön kia tizede sem annyisónak évente..
    mérgező só, vagy ilyesmi címe van a kérdésnek, amire Várhegyi úr válaszol, némmeg:
    http://www.natursziget.com/tanacsadoink/?valaszok=varhegyilaszlo&oldal=23
    No és akkor egy halandó, aki csak egészséges (nem mérgező kaját akar adni a kölkeinek, az hogy döntse el hogy mi a jó, és mi a hamis , az átkúrás? Egyelőre jól működnek az ösztöneim, de ez nem tuti módszer. Minden termék vásárlása előtt kutatatómunka kell?
    Ez olyan ... izé.. bosszantó.. de ez nem a megfelelő kifejezés..
    Sok sikert a kutakodáshoz, várom a posztot.
    D.

    VálaszTörlés
  17. + l, mínusz elütések, bocs, lendületből írtam.

    VálaszTörlés
  18. Sajnos én is csalódom a biotermékekben időnként, mint most a pálmazsírban. A Himalája sóm éppen most fogyott el, normál tengeri sót fogok használni helyette. Várhegyi szerint a patikában kellene venni a sót, mert csak az a tiszta, rendben, ha arra járok, rákérdezek majd. De túlzásokba semmiképp sem szeretnék esni.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...