2010. július 28., szerda

Tévedések szomorújátéka


A Tévedések vígjátékát Shakespeare már korábban megírta, a szomorújátékot, ami nem játék egyáltalán, most megírom én.

Mi az amit tudtok a helyes táplálkozásról, a sóról, a tojásról, a napozásról, a tejről és a koleszterinről? Mindenki mást tud gondolom, de abban azért egyetérthetünk, hogy a kenyér és a gabona fontos szerepet játszott a mindennapjainkban eddig. Nagyjából természetesnek vettük a kis kenyérkosárkát az asztalon, ettük főzelékekhez, szendvicsként, bárhogyan. Szerettük. És sosem gondolkodtunk el azon, jót tesz-e nekünk a gabona.

De miért is tettük volna? Vannak táplálkozási szakértők, orvosok, kutatók bőven, akik ezzel foglalkoznak, nekünk csak tudni kell, mit javasolnak, elfogadni valamilyen étrendet, amiről azt gondoljuk, jó nekünk. Most minden megdőlni látszik. Betartjuk a "helyes életmódnak" kikiáltott okosságokat, miközben az emberiség egyre betegebb. Sok az elhízás, a szívhalál, a szív- és érrendszeri megbetegedés, a rák különböző fajtái, az autoimmun betegségek. És folyamatosan nő a számuk. Nagyon sok hasznos infót találtok Szendi Gábor honlapjain:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/

http://szendigabor.freeblog.hu/

Nem ő az egyetlen, aki felismerte, mi mindent művel velünk az egészségügy, a gyógyszeripar, az orvosok. Utóbbiak részben kellő informálódás hiányában, vagy egyszerűen csak azért, mert megvásárolta őket a gyógyszeripar. Dr. Barry Sears, dr. Atkins táplálkozási és egyéb orvosi könyveikben már tíz évvel ezelőtt írtak a problémáról, de sok kutatási eredmény is meggyőző, bár a koleszterincsökkentőkből és sok egyéb gyógyszerből meggazdagodottak lázasan tiltakoznak. Néhány gondolatot elhozok ide Szendi Palolit táplálkozás című könyvéből.

Ami ma a reformtáplálkozásban a modern életformára válaszként született, az mélyen magában hordozza lenyomatként a 20. századi nyugati étrendet. Nem szakít vele, hanem csak megreformálja. A barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér, az ember alig 500 éve ismeri a cukrot. A teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentettje a gabona nem fogyasztása. Az evolúció során az ember évmilliókig nem élt gabonával. Hasonlóképpen, a hidegen sajtolt olajok némiképp egészségesebbek, mint a transzzsírokkal szennyezett hidrogénezett sütőolajok, de valójában, a "reformolaj" csak ugyanúgy omega-6 túlfogyasztást jelent, mint a modern táplálkozás általában.

A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt.

Modellként itt vannak a természeti népek. Azon a kevés helyen, ahol még háborítatlanul éli életüket, ismeretlenek a civilizációs betegségek.

Az orvostudomány mai szemlélete az, hogy nem a táplálkozással van alapvetően baj, hanem az emberekkel, akik az egészséges táplálkozásra betegséggel reagálnak. Lehet vizsgálni a szénhidrát-anyagcsere zavarát, de nem merül fel az, hogy maga a szénhidrát fogyasztás a probléma. Lehet konkrét ételek és vegyületek rákkeltő hatását vizsgálni, de nem merül fel, hogy a nyugati étrend és a melanoma kockázata miatti napfénykerülés egészében rákkeltő. Lehet az autoimmun betegségeket molekuláris szintig kutatni, de komolyan nem merül fel, hogy a nyugati táplálkozás két nagy alappillére, a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása a bűnös.

Nem merül fel, hogy a szívbetegségjárványt nem a zsír, hanem a szénhidrátok okozzák, ahogy a túlsúlyt is. Az sem merül fel, hogy a cukorbetegség valójában normális reakció egy megbetegítő étrendre.

A csillagászat, a fizika, a biológia megrekedt volna a világ megértésében, ha nem söpri félre a régi paradigmát a heliocentrikus világkép, a relativitáselmélet, a kvantummechanika, és az evolúciós teória. Az orvoslás új paradigmája az emberi táplálkozás új szemléletére kell, hogy épüljön.

Minden egyébről majd a bio-gasztroblogomban olvashat az, akit érdekel.

4 megjegyzés:

  1. Sok érdekes - és véleményem szerint helytálló - megállapítása van Hölgyem. Mivel egy egész iparág épül a "természetes" táplálkozásra, ezt meg kellett alapozni "okosságokkal", amik nem feltétlenül úgy igazak, ahogyan írják, mondják.
    Például, nem a cukorral van a baj, hanem annak ésszerűtlen és mértéktelen fogyasztásával. Az "update" vackokban felhalmozott "cukorhelyettesítők" jobban rongálják a máj és vese funkcióit, mint bármi előtte...

    Tetszett az írása, művelt és gondolkodó embert takarnak sorai.

    Tisztelettel,
    Zsedely

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm kedves Zsédely, de inkább Szendi Gábor gondolatai, mint az enyémek. Érdemes elolvasni a könyvét, igen meglepő. Viszont egyáltalán nem mulatságos. Baj van bizony a cukorral, mértékkel fogyasztva is. Ahogy a gyorsan a véráramba kerülő szénhidrátokkal is, főként a gabonákkal, a kenyérrel, a burgonyával, a rizzsel is. Majd írok talán erről a gasztroblogomban, egyelőre megpróbálok áttérni a szénhidrátcsökkentéses életmódra, de nagyon nehéz kitalálnom, mit ehetek.

    VálaszTörlés
  3. Ne szomorkodj.. egyél mindenből egy kicsit. Abból nem lehet semmi baj. Ha vega maradsz, elhagyod a szénhidrátot, akkor marad a lecsó.. ami nagyon finom, de egy idő után uncsi..
    Még mindig azt mondom, hogy oda kell figyelni a testünk jelzéseire, és azt enni, amit súg. (mértékkel)
    Én nem szeretem a kenyeret különösebben. Nem is eszem, de semmi megfontolásféle, meg Norbi update, csak nem esik jól. A rizs sem. A krumpli max. heti egyszer, tészta csak a család kedvéért, a gyerekek imádják a spagettiket..Fagyi viszont jöhet minden nap...Tej is, Simon nagyon nagyon szereti.Én is.

    Voltunk egy munkahelyem által szervezett komplex szűrésen.
    Tkp 3 alatt van a koleszterinem, Csabának is, aki nagy húsevő, sőt csülök-függő. Vércukor, húgysav, vérnyomás, EKG tökéletes lett. Mikor elmentünk a szűrésre, féltem előtte, mert az volt a képzetem, hogy egészségtelenül eszünk.. Azóta meg vagyok nyugodva tkp.. Szerintem Ti se aggódjatok túlzottan, és egyáltalán nem hülyeség odafigyelni hogy miben mi van, és mi a divat, a lehúzás, és mi a tényleg tiszta forrás.Ehhez további kitartást és jó kutatást kívánok mindenki javára..

    Paleolithoz: (biztosan van benne valami, csakúgy mint a vércsoport-étrendben is..meg még egy pár új és kevésbé új felvetésben.. de azért ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a paleolit korszakban mennyi volt a várható élettartam,(kicsi) a gyerekkori halálozás(nagy)..
    Tkp. a legegészségesebbeken kívül nem is érte meg a felnőttkort senki, aki meg megérte, nem volt ideje érelmeszesedést kapni. Mert hamarabb meghalt..

    VálaszTörlés
  4. Nálam ami baj és nem értem: magas a koleszterinszintem, bár Szendi könyve szerint ez nem baj és a táplálkozásnak semmi köze hozzá (igaz, de picit azért mégis, most hosszú lenne elmagyarázni, hogy miért). A vércukor normális, viszont magas a vérnyomásom és gyógyszert kell szednem évek óta. Nem értettem sohasem, mi lehet az oka. Évek óta vega vagyok, teljesen indokolatlan. Súlyfelesleg sem indokolja. Pár kiló van ugyan rajtam, de annyi semmiképp, ami indokolná.

    Csak arról lehet szó, amit Szendi ír, hogy a gabonaféléket nem bírja a szervezetem. Ki fog derülni, már második hete, hogy nem eszem semmilyen gabonát, kenyeret sem, semmilyen hüvelyest, semmilyen tejet, tejterméket. Kivétel a zab és a kemény sajt, ezeket lehet. Jól megvagyok így is, visszahoztam a halat az étrendembe és nagynéha eszem majd egy szelet pulykát vagy csirkét. Rengeteg gyümölcsöt és párolt zöldséget eszem, odafigyelek a glikémiás indexre, ez a legfontosabb.

    Muszáj, mert ha igaz, hogy a vérnyomásom is rendeződni fog, a koleszterinszint is, akkor megéri. Decemberben újból laborvizsgálatot kérek, aztán majd meglátom, tényleg a gabonával volt-e baj.

    Dorka, mindenki úgy táplálkozik, ahogy jónak látja. Annyiféle vélemény van arról, mi a helyes táplálkozás, hogy talán már senki sem tud eligazodni. Kit érdekel addig, amíg jók a leletei? Az a baj, hogy senkit. Sokáig tűri a szervezet a negatív hatásokat, de egyszer majd fellázad. Jó lenne ezt megelőzni. Sok éve keresek, kutatok, mégsem gondoltam arra, hogy a teljes kiőrlésű gabona éppen úgy árthat, mint a finomított termékek. Apám gyomorrákban halt meg 47 évesen, féltem a családomat, ezért bármit megteszek, hogy rájöjjek, hol van a baj. Anyám szívelégtelenségben hirtelen halt meg úgy, hogy az orvos sohasem diagnosztizált szívproblémát nála. A nagyszüleim fiatalon rákban, illetve agyvérzésben. Csoda, ha foglalkoztat az egészséges életmód? Ki a manó akar (viszonylag) fiatalon meghalni, vagy rokkantan élni?

    Ezért ért nagy csalódás, ezért okoz problémát a gasztroblogom folytatása, sőt, egyáltalán a blogolás. Felelősséget érzek, nem írhatok hülyeségeket azoknak, akik olvassák, ha nincsenek is sokan. Teljes hittel írtam az eddigieket, most teljes hittel írjak teljesen mást? Mert azt kellene. Szóval, nem is tudom...

    Ja és utálom a lecsót:) Amúgy nem is jó kaja. A paradicsom lúgos kémhatású, megfőzve savas lesz. Nem jótékony hatású. Néha főzök Zének, ő szereti, én általában nem eszem belőle.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...