2010. szeptember 5., vasárnap

A nő felemelkedése és tündöklése

Nem nagyon bánom a hideget és az esőt, sőt, a szelet sem, mert legalább olvashatok és kedvenc öreg számítógépemnél ücsöröghetek egy picit.  Rendeltem a neten néhány könyvet az ayurvédáról, megrendeltem Antallfy Tibortól párat és Szendi Gábor összest. Utóbbi egyik könyvéről, a Nő felemelkedése és bukása címűről szeretnék zengedezni most.

Fantasztikus humora van a pasinak. Azon túl, hogy a Paleolit táplálkozás című művével elindított egy úton, hogy a pánikbetegségről rengeteget megtudtam a Pánik című könyvéből, vagy hogy ne is szóljak az Isten az agyban címűről, ami nagyon különös és érdekes gondolatokat vet fel, szóval azon túl megtudtam, mivégre vagyunk mi nők a földön, mennyire klasszak vagyunk, és hogy hiába férfiközpontú a világunk, a mozgatórugók bizony mi vagyunk, mi nők.

Értünk küzdenek a pasik, vívják vérre menő csatáikat, miközben távoli szemlélődőnek úgy tűnhet, hogy mi nők vagyunk a gyengék, akiket óvni, védelmezni kell. Hát nem.  Az Erő velünk van, a nő az evolúció titkos favoritja.

Rendkívül jól szórakozom a könyv olvasása közben, miközben lépésről lépésre megvilágosodom, választ kapok olyan kérdésekre, hogy miért vannak a nemek? Miért hal ki tízmillió év múlva a férfi? Ezt mondjuk nem kérdeztem volna meg, mert hogy eszembe sem jutott, hogy kihalhat úgy, hogy mi nők nem, mindenesetre elgondolkodtató. 

Néhány sor a könyvből, hogy kedvet kapjatok az olvasáshoz kedves nőtársaim, kedves férfi olvasóim: ..... az evolúció során az utód nemének genetikai biztosítása úgy történt, hogy az X-kromoszómán kialakult egy "kapcsoló", ami biztosította, hogy az utód hím legyen. Az ősnem tehát a nőstény volt, az Y kromoszóma az X kromoszóma kapcsolóval ellátott fajtája. Így nézve a történetet, a Biblia nyilvánvalóan a férfiak hamisítása, hiszen a nőből lett a férfi és nem fordítva....

......A nő, ha lányt hoz a világra, alkot egy lényt, aki hordozza a faj évmilliók alatt hasznosnak bizonyult sajátosságait. Ha férfit hoz a világra, akkor kibocsát egy kísérleti példányt, tulajdonságok egy lehetséges verzióját, amelyről az élet során majd kiderül, hogy hozott-e valami új, pozitív dolgot az emberiségnek, vagy belehullhat az evolúció süllyesztőjébe. A kísérleti példányok aztán összecsapnak, egymással versenyeznek, és ebben a küzdelemben dől el, melyik alkalmasabb a továbbszaporodásra....

.....A nő mindig szaporodik, az X kromoszóma információi mindig átadódnak a következő generációnak. De az Y csak akkor, ha a férfi rátermettnek bizonyult. A nő a faj tartós, a férfi a rövid távú emlékezete. ..

...A férfi a nő lebutított verziója. Az Y kromoszóma a nagy kísérletezgetésben addig alakulgat, amíg teljesen bekrepál. Olyan ez, mint a ceruzahegyezés. Ha mindig hegyes ceruzát akarunk, a végén elfogy a ceruza. Mi is történt ezzel a szerencsétlen férfinemmel? Még tízmillió év, és már csak papírforma szerint is, nincs többé férfi. De a genetika nem követi a papírformát, mert vannak kulcsfontosságú gének, és vannak mellékes tulajdonságot meghatározó gének.  Ha elvész az ujjak szőrösödését okozó gén, hát istenem. De ha elvész a péniszgén? Szóval ha a csatában lenyilaznak egy névtelen harcost, semmi vész. De ha a vezért lövik ki, akkor lehet hazamenni. Ráadásul az óra idegesítően ketyeg: az utóbbi pár évtizedben jelentősen felgyorsult az Y kromoszóma károsodása, mert a háttérsugárzás, a környezetszennyezés és az élelmiszerekben, ivóvizekben, megjelenő genotoxikus anyagok mennyisége megnőtt.....eddig Szendi, érdemes elolvasni a könyvet, van azért sok egyébről is szó benne.

Fellebben a fátyol némely női titkokról, párkapcsolatokról, szexről, megtudhatjátok, hogy korábban vízimajmok voltunk mi, emberek. Tanulhattok flörtológiát, evolúciós kriminalisztikát meg még sok egyebet. Mindent összegezve, nekem nagyon bejött a könyv. És vigyázzunk a pasikra a jövőben (is), kellenek ők nekünk.

Ez volt a reklám helye:)

8 megjegyzés:

  1. Szia Ildikó !
    Szívből örülök, hogy írtál a könyvről :)
    Régóta szeretném én is elolvasni, csak mire a festésekkel végzek, addigra örülök, ha pihen a szemem, így hát maradnak a hangoskönyvek...
    puszi nektek, jó egészséget kívánunk:cz-ék

    VálaszTörlés
  2. :-) Ezta vízimajom kifejezést már azt hiszem mondtam valakinek, de veszekedés közben a strandon:)
    (egy családtag volt, aki elkékült szájjal sem akart kijön a hidegvízből, hanem visítozva ugrált bele:D
    szóval van benne valami...

    VálaszTörlés
  3. Szia Tara:) Kellemes ez a blogod is. Érdekes érzés, bejöttem hozzád, és hirtelen, mintha friss levegőre mentem volna, szabad és szellős érzés fogott el.

    Szendi Gábortól én is olvastam ezt a könyvet, kb. 1-2 éve. Tényleg nagyszerű, szórakoztató olvasmány:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Kata!:) örülök, hogy bekukkantottál. Jók a hangoskönyvek, bár nekem nincs egy sem, annál több nem hangos. Rengeteget olvasok mostanában esténként, és még nincs is itt a tél:)

    Dorka, ez jó!:) akkor most már teljesen biztos, hogy vízimajmok voltunk. Nekem tetszik, szeretem a vizet.

    Köszönöm, Lili és Isten hozott szerény virtuális hajlékomban:) A hegyi levegőt érzed, a Bakony csodálatos, mint ott fent a képen.

    VálaszTörlés
  5. Talán a tanulási folyamatban a Nő mindég tanul valamit.Először a lányságot,aztán asszony,vagy anyaságot,ha szerencséje van,Nagyi lesz.Lehet,hogy Dédi szerepet is megéri.De mit tanul a Férfi?

    VálaszTörlés
  6. Bali:)
    Fiúságot, férfiséget, apaságot( ugyanolyan fontos mint az anyaság, nomeg nagyapaságot)
    Bár csak pár évig ismertem, életem legmaradandóbb emlékképeit,és a legodaadóbb odafigyelő szeretet élményét, tanítást, mesét, és azt az érzést, hogy nagyon nagyon büszkének is lehet rám lenni, azt az én drága nagyapámtól kaptam..
    És ezen csak emelt, hogy később megtudtam, hogy nem is volt köztünk vér szerinti kötelék, anyu a nevelt lánya volt.A férfiak nagyon nemesek és jók tudnak lenni, talán még jobban,, mint mi nők.. Ha hagyjuk őket férfinak maradni, dönteni, felelősséget vállalni..

    El fogom olvasni a könyvet, már csak a vizimajmos teória megismerése miatt is:)

    VálaszTörlés
  7. Bali, egyetértek Dorkával. A férfiaknak bizony van mit tanulniuk az életük során. Apának lenni nehéz de szép feladat, nem is mindenkinek sikerül sajnos, ahogy anyának sem jó mindenki. Helyt kell állni a férfinak a családért, van, hogy ő az egyetlen pénzkereső. Nyomja a vállát felelősség bőven.

    Szerencsém van, mert a férjem nagyszerű és jó ember. Így aztán tanulok jónak lenni mellette én is:)

    Nagyon sok mindenről szól a könyv, jó olvasmány.

    VálaszTörlés
  8. "A nő, ha lányt hoz a világra, alkot egy lényt, aki hordozza a faj évmilliók alatt hasznosnak bizonyult sajátosságait."

    Ez érdekes :) És a nők évmilliókon keresztül saját magukat v. egymást ejtették teherbe, amíg ki nem alakult a "kapcsoló" a kromoszómájukon? :D

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...