2009. március 25., szerda

Konyhakertem lesz



Bizony. Elkezdtem a munkálatokat, átalakítom a kertem. Minden növénykém megmarad, csak átcsoportosításokat tervezek, és a kert hátsó részéből, ahol most a kavicsos sziklakertem van, konyhakertet varázsolok. Idén még csak előkészítés folyik majd, átültetem a növényeket, ősszel betrágyázom a talajt, betakarom és jövő tavasszal vetek bele először.

A csicsókám addigra már teremni fog, a dughagymák felét sikerült ledugnom, de abba kellett hagyni a munkákat, hideg van és nagyon erős szél fúj. Lesz tehát újhagymám, fokhagymám és mindez vegyszermentesen, ahogy szoktam. Írok majd a tapasztalatokról. Komposztálok folyamatosan, nagyon hasznos, szépek a növényeim, megélnek boldogan ezen a homokos talajon is.


A fotókon az uborka még nem saját termés, de ilyen lesz majd, a rózsás fotó viszont az enyém, ott lesz a konyhakert, a rózsák egy szép nagy cserépbe költöznek és télre majd behozom őket a házba. Legyen már jó idő, kertezni szeretnék.

13 megjegyzés:

  1. Nálunk hó van, az éjjel minusz 5 fok volt, befagyott a kerti tavacska...
    Azért már elültetem egy ringlószilvát, egy mirabella szilvát, 5 piros és egy fekete ribizlit. Egy eperfa, egy kékszilva és további ribizlik a komposzthalomba temetve várják a hóolvadást.
    Széttelepítettem némi csicsókát, amikor a tavaly ültetettek gumóiból ások elő az ebédhez, a nagyját esszük, az apraját ledugdosom kívül a kerítés mellett, sűrűn, hogy egymást érjék. Egyrészt némileg akadályozza a belátást a kertbe, másrészt hasznosítom az önkormányzati "senkiföldjét", megnövelve értékes termőterületünket.
    Én nem átmentettem a dísznövényeket, örökzöldeket, amik a ribizlisövény helyén voltak, hanem kegyetlenül kivágtam őket, bár vérző szívvel. Nejem ellenállása egyelőre megmentette az orgonafát, pedig hosszabb távon nincs mese, a kert minden négyzetcentijének ehetőt kell teremnie számunkra.

    VálaszTörlés
  2. Fúúú, az jó, de jól haladsz:) A naspolyát, pici cseresznyefát, mogyorót én is elültettem már, lassan rügyeznek, remélem, megmaradnak. Itt is mínuszok voltak reggel, hó az nem esett.

    Megférnek egymás mellett a dísznövények és a veteményes, átgondoltan alakítom ki a kertet, terveket is rajzolgattam:) Nagyon jó a biokönyvem, mindenre ad tanácsot. Úgy vetek majd, hogy jó szomszédok legyenek együtt. Pázsit is marad egyelőre és a tűzrakó körüli murvás részt sem bántom, de lesz még felszabadítható helyem, ha szükség lesz rá. A csicsókát szanaszét ültettem végig a kerítés mellé, rengeteg lesz reményeim szerint. A gyümölcsfáim nem egyszerre teremnek, a naspolya októberi, csinálok majd cukor nélküli lekvárt belőle, addigra azt is megtanulom, bár nem vagyok lekvárpárti cukrot meg a kedvesem mákos tésztáján kívül semmihez sem használok, cukorellenes vagyok. Málna,ribizli és szeder nekem is jó lenne, gondolkodtam rajta, de ahhoz, hogy helyem legyen, be kellene áldozni a spireákat, lélekben még nem tartok ott. Egyetlen növény nem fogja megúszni szegényke: le kell szednem a kerítésről a görögtekercset, hogy a csicsókák napot kapjanak. Sajnálom őket, de nem átültethetők sehova sem. Agresszív növény, több mázsányi van már a kerítésem, mindentől elveszi a fényt. Ha nem lesz ott, ott nőnek majd a hagymák, fokhagymák, oda dugtam le őket. Megyek is ki mindjárt dolgozni, de nagyon be kell öltözni, még a kezem is lefagy:)

    Csaba, kóstoljátok majd meg nyersen a csicsókát. kapros joghurttal nagyon finom salátának, szeretem. Kefével ledörzsölöm a földet és már szeletelem is.A joghurt elveszi az édeskés ízét, kellemes lesz. De most még hideg van hozzá, a saláta hűtő hatású, ilyenkor jobbak a párolt zöldségfélék, gyümölcsből is az alma.

    VálaszTörlés
  3. http://www.fn.hu/kulfold/20090325/konyhakert_boom_egyesult_allamokban/

    Konyhakert-boom az Egyesült Államokban

    "

    A gazdasági visszaesés miatt egyre többen adják a fejüket kertészkedésre az Egyesült Államokban; még a First Lady is veteményez a Fehér Ház kertjében.
    Az amerikai országos kertészeti társaság kutatása szerint idén várhatóan 43 millióra nő a "háztájival" rendelkező háztartások száma a tavalyi 36 millióról. Ez azt jelenti, hogy idén már az amerikai háztartások több mint harmada fog zöldségeskertet művelni, mondta Bruce Butterfield, a társaság munkatársa. A kertészkedők közül minden ötödik újonc, azelőtt sosem foglalkozott ilyesmivel."

    "A kerttulajdonosok többsége eddig a füvet nyírta, legföljebb virágot ültetett csak."
    ----------------------

    Ezek szerint ujjunkat a kor ütőerén tartjuk...

    VálaszTörlés
  4. Óriási öröm a kert, boldogságforrás:)Különösen ilyen jóhírínséges időkben. Elvitt a szél, de mostanáig kerteztem, déli kávécska és folytatom. Nagyon izgalmas lesz, mikor a saját termésünket fogjuk eszegetni:) Bár nekem nem most lesz az első ilyen, van sóskám, fűszernövényeim, pár palánta eper, volt zöldbabom, uborkám, paradicsomom. Lesznek most is, ezeknek van helyük. Vettem cékla és tépősaláta magot, zellert is, karalábét, de ezeket majd jövőre vetem el az új helyre. Van termő cseresznyefám hatalmas és két piros szilva. Akinek nincs kertje, ajánlom a balkonládát, vagy az ablakhoz közel egy ládikát. Sok dolog megterem abban is.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik a míved.
    Csak sajna azzal es számolni köll, hogy a kertecske termési sokszor bizon'talan /az időjárás mián - ezt a parasztsorbul t'om. Ezér' is nagyon öszve kén működni másokkal es. De a kárbaveszett munka is hasznos, még akkor is, ha mások lopják szét a gyimölcsit /ezt meg a cigánysoron tanulám. Kösz azt is, hogy +int mögvédelmezél. Ha még mög szeretnéd kóstuválni, alakulgat az út az o'mával /a bort sajna centinkint bényakalánk, de föltúrom majd a közel-keleti pincénk, nem maradt-é vmi óbor apum után), ha esetleg nem félsz egy idegen orrára kötni az alakuló paradicsomotok elérhetőségit. Kocsit is visz át a komp felétek? Sokba kerül? Használhatod esetleg a jeddzetelőmbe' tanálható villámpocstacímöt es. Minden jóut továbbra es. Tisztöl ettel stb.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is eszembe jutott, hogy könnyen lehet, kudarcaim lesznek majd a termesztéssel. A föld nagyon homokos, bármi azért nem terem meg benne. Először kis területen kezdem, aztán majd meglátom.

    Köszi Sat, emil ment.

    VálaszTörlés
  7. Szeretnék homoktalajt ehelyett a tömör agyag helyett, ami van...

    VálaszTörlés
  8. Az tényleg nem jó. A homokkal jól lehet bánni, csak sokkal több tápanyagpótlást igényel, mint bármi más.

    VálaszTörlés
  9. Futtasd fel az uborkát Tara. Hálóra. Gyönyörűség ahogy szépen lógnak, és nem terpeszkednek szét a talajon. Én amit csak lehet futtatok. Jobban áttekinthető, jobban célzatosabban lehet locsolni gazolni.
    Bazsalikomot, kakukkfüvet, majoránnát egyebeket is ültethetsz cserépbe. Az illatuk csodálatos.
    Biztos, hogy csicsóka az amire vársz, hogy teremjen...?
    Mert az igazi csicsóka, ha egyszer eldugtad, a következő évben már terem robbanásszerüen. Nálam most van a szezonja.
    A vastag többméteres szára tüzelő, a gumója meg reszelve fokhagymával darával, vagy liszttel keverten lepcsánka. Olajban kisütve persze.
    Tudnék még okosakat, de én csak egy mezei műparaszt vagyok a két birkájával.
    Amióta birkaüzemmódra tértem és beásom a dolgaikat, semmi mást nem használok.
    A körforgás magáért beszél.
    Jó munkát a szigeten.

    VálaszTörlés
  10. Köszi a tanácsokat, megfogadom. Tavaly ősszel tettem le a csicsókagumók felét, felét pedig a múlt héten. Semmi jele, hogy bármi is ki akarna bújni. Biztos, hogy csicsóka. Ettem belőle, ismerem jól a gumót. Talán még fázik:)

    VálaszTörlés
  11. A csicsó szokatlanul lassan bújik elő, én is aggódtam tavaly. Minden jó lesz.
    Lepcsánkának én nem próbáltam, de jó tipp, kipróbáljuk.
    Jó nyersen, főzve, sütve.

    VálaszTörlés
  12. Akkor majd csak júniusban kezdek aggódni, ha addig nem bújik elő. Megnyugtattál azért, köszi:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...