2009. június 13., szombat

Itt és most


A szeretet csak akkor szeretet, ha meditatív. A szeretet csak akkor szeretet, ha mindkét oldalon hatalmas tudatosság van. Két "most" találkozik, két "itt" találkozik; két jelenlét olvad egymásba és akkor az szeretet. Spirituális minősége van.

Miközben azt tanultuk meg mostanában, hogyan kell tudatosság nélkül élni. Megtanultunk tudatosság nélkül jönni-menni. Gépiesen mozgunk a szoba és a konyha meg a kert között, tudjuk, hol vannak az ajtók a házban, mindenféle hasznos dolgot megtanultunk. El tudunk autózni a városba meg vissza, nem kell hozzá tudatosság. De ez a robotmozgás tönkre is teszi az életet. Mert nem vagyunk a jelenben, nem éljük meg a pillanatot. A jelenben lenni annyit jelent, hogy az általam elképzelt Paradicsomban lenni. Nézzétek a fotót. Csak egy pillanat. Észreveszitek, ha elmentek mellette? Része vagy a pillanatnak?

Ezért jó időnként változtatni. Új helyre költözni, új dolgokat tapasztalni, új környezetben, új házban mindent újra felfedezni. Minden más lesz. Új konyha, szép nagy, új bútorok, semmi sem ott lesz, ahol eddig. Felfedezni, újat tanulni öröm. A kert sincs készen, csak a gyümölcsfák, a dió vészelték át szépen a gazda nélküli éveket, a kertet mi alakítjuk majd olyanra, amilyenre szeretnénk. Jó a földje, ad majd nekünk sok finomságot. Nagyon várom a költözést.

11 megjegyzés:

  1. Várunk a Bakonyban!
    Üdv: bakonyi csutkalány :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszi:) Egyre több időt töltünk lenn, tegnap is az egész napot. Aztán meg majd az összeset:)

    VálaszTörlés
  3. Csak nem "bodzás" miatt tűnt el az előző bejegyzés? :-)
    Bocs a tréfáért, ha erős volt...
    Látom, nem vetted teljesen tréfára.
    Ez egy veszélyes világ és pont mi úgy tudjuk, hogy mostanában csak veszélyesebb lesz, nem kicsit.
    Túl sok konkrétumot ne tegyünk magunkról az ablakba.
    Jó kertészkedést, jó beilleszkedést!
    (hogy áll arrafelé a bodzaszedő iparág?)

    VálaszTörlés
  4. Nem, nem Bodzás miatt töröltem, jót nevettem rajta, bár a Sztojka név manapság elég rémisztő:) Viszont egy másik kommentben D beírta a falu nevét és mindezek elgondolkodtattak. Nem olyan időket élünk valóban, hogy túl sok személyes kerüljön a blogomba. Írhatok én a kertről, házról, pontos adatok nélkül is.

    A kertemben két hatalmas bodzabokor is van, meg is hagyom. A Bakony egyébként is híres a sok bodzáról, medvehagymáról. Van egy nagyon helyes kis falu, Borzavár. A helybeliek régen borzának hívták a bodzát, onnan ered a neve.Gyönyörű fekvésű falucska, ott is volt egy ház, ami nagyon tetszett, csak vizesedett eléggé, így lemontunk róla.

    VálaszTörlés
  5. Kedves T!
    Tegnap mikor bekerült a sztojkás (tudtam hogy Cs. az) Elgondolkodtam, hogy én meg honnan tudtam a falu nevét, mert a várat nem ismertem. Azt hittem, Te említetted korábban, mikor a költözésről volt szó,s így nyilvános.
    Ma reggel jöttem rá, hogy honnan vettem ezt az infót, ki akartam nagyítani egy váras fotót,anno(pár poszttal lennebb) hogy megnézzem milyen állapotban van a vár rákattintottam, és kattintás után ott volt a képen:falunévHungary JPG.

    Szóval lentebbi posztodnál is ajánlatos képet cserélni.

    (bár szerintem fölösleges az aggodalom. Főleg szerencsétlen romák miatt, nem hiszem hogy blogokról néznék melyik ingatlan kihez tartozik NBH meg nem keres.)

    Ui: bár nem azt mondom hogy a jelenség/probléma nem létezik, magam részéről személyesen 33 év alatt egyszer sem károsodtam meg roma ember miatt.Pedig hát nálunk sokan voltak,Zemplén megye ugye.Meg dolgoztam is velük eleget, még a ped. szak. szolg-nál.

    Jól szituált önkormis fejes (nem balos) meg okozott már milliós kárt tudatosan, hideg fejjel, kegyetlenül)

    Sőt, lehet hogy butus dolog de simán nem félek leírni, hogy újdonsült újpalotai lokálpatrióta vagyok:-)No jó, a lakásról nem tennék fel képet talán utcával házszámmal.

    Eperfás környék:-)Sok aktív emberke, multikulti hangulat, fölöttem mosolygós kínai család édes kisfiúval,
    alattunk meg indiai vega guru magyar feleséggel,(olyan fűszereket használ főzéshez hétvégéken, hogy a nyálam csorog a felszálló illatoktól:)

    Szóval a környezetváltás nagyszerű dolog lehet, (cica is megszokja ukmukfukk majd)Említetted a pórázt, mi is vettünk Zazának,(hámszerű) de egyelőre nem tudjuk használni, mert ha rárakom, laposkúszásban kezd el közlekedni benne, és igy röhejes.Valamint feldzsoggolt a kis akácfára, (pórázzal le lehetett húzni onnan, de egyelőre több macskás produkciót nem tervezek az utcán:-D Állítólag megszokja idővel ha játszunk a hám madzagjával..

    Jövő héttől munka , idő nem lesz,
    úgyhogy ezúttal is sok örömet kívánok az új helyen.
    Üdv D

    VálaszTörlés
  6. Akkor jó, bár bodzaszedés alatt természetesen a közbiztonságról érdeklődtem. (igen, cigányilag)
    Azt hiszem, a Borzavár inkább a borzzal kapcsolatos.
    Bár igaz, hogy arrafelé az eperfát is szederfának hívják, úgyhogy sose lehet tudni.

    Dorka, jó, hogy neked ilyenek a tapasztalataid, de statisztikailag elég sokaknak rosszabbak.
    Ezzel nem vitatom, hogy egy vezető beosztású nemcigány több anyagi kárt képes tenni és sokuk tesz is, de az elhagyott falvakban nyugdíjasok elleni szörnyű támadások egy olyan jelenség, ami nagyon is komolyan veendő. Ezt jelzi a választási eredmény is.

    VálaszTörlés
  7. Hajrá Tara!
    Bátor vagy hogy belevágsz.
    Biztos vagyok benne szép helyet találtál.
    Én valami folyóvízre vágynék, de már feladtam.
    Közhel a balaton, s ha nem is folyik, víz az is.
    A hely ahol tanyázom, nem túl vadregényes, de laktam, ill. építettem már házat vadregényes terepen, s ha nem volt kutyám, a baltámmal aludtam.
    A helyzet azóta rosszabbodott, bár itt nálunk szó sincs semmiféle atrocitásról.
    Elég rideg, zárt falu, nehezen fogadtak be, de már azt hiszem körön belül vagyok.
    A kocsma is bezár este nyolckor még vasárnap is.
    Kiváncsi vagyok írsz e a házról, sok sok apróságot fedeztem fel az enyémben, meséltek is róla az öregek kéretlenül.
    Története van mindnek, az egyiket leírtam a Dilemmában.
    Akkor jöttem, rá, hogy a ház amit birtoklok papíron ugyan most az enyém, de az emlékek másokat is idekötnek és tiszteletben kell tartanom.
    Jó költözést, sok szerencsét.
    Ü.
    Inszeminator

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű helyen fogunk élni, fantasztikus a kertből a panoráma. Egyébként a Balcsi csak 45 kilométer, biztos lemegyünk majd párszor.Végre megszabadulok a szúnyogoktól és az árvízveszélytől, bár most egyik sincs éppen, más kérdés, hogy ha irtanak akkor mérgeket szórnak ránk, évek óta iszonyodom az egésztől, de nem tudtam tenni ellene, csak az elköltözés maradt. A Duna most nagyon alacsony, hatalmas a part, kérdése, meddig.
    Fogok írni az új házról és kép is lesz majd biztos, különösen a kertről, gondolatban már tervezgetem:) Valószínűleg július végén költözünk majd, hétfőn kezdődnek a felújítási munkálatok.

    VálaszTörlés
  9. Igen, Inszeminátor, a házról én is így gondolkodom és a leendő környezetemről is. Tiszteletben tartom az eddigi lakókat, nem is bontom el az ólakat, amit ők építettek, majd felhasználjuk valami másra, rendbehozzuk picit. És elfogadom a szomszédaim szokásait, én jöttem később, én fogok alkalmazkodni. Mindkét szomszédom őslakos, sokat fogok tanulni tőlük.A házunk nem túl öreg, nem igazi parasztház, nem is kocka, hanem hármas tagozódású, különleges, szép lesz az új színekkel majd. 67-ben épült és jól megépítették. De azért van már múltja, tud mesélni a lakóiról.

    VálaszTörlés
  10. Csabának: a közbiztonság teljesen rendben van arrafelé. Német falvak ezek a kis bakonybéli falvacskák, német őslakossággal, sokan még az anyanyelvüket is őrzik, beszélik. Nincsenek bodzások egyáltalán, ahol meg akad egy-egy család, azok dolgosak, rendes emberek, nincs velük semmi baj. Leendő kis falumban nem tudok egyről sem. Nagyon jó a közösség, sok közös program van, mi is tervezzük a minél előbbi bemutatkozást, beilleszkedést.

    VálaszTörlés
  11. Most látom, még Dorkának sem válaszoltam, szétszórt vagyok már kissé:)

    Én sem bízom a pórázban, de azért vettem, biztosan nem fogom egyedül kiengedni a házból az első napokban. Gondolom én, aztán persze ő dönt:D Vettem oda is kutya-cica ajtót, később talán már megnyithatom előttük. Ez lesz egyébként a költözés, megszokás legnehezebb része: a félelem, hogy valami baja esik a cicámnak. Teóval nem lesz semmi gond.

    Köszi a jókívánságokat, én is hasonlókat kívánok neked.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...