2010. március 16., kedd

Jó, ha tudjuk - a köretekről


- Nem túl jó dolog hevíteni az olajat, káros anyagok keletkeznek benne. Az olajban sütött burgi helyett válasszuk inkább a héjában főttet, vagy a héjában sütöttet. Utóbbinak nagyon finom íze van, ha a kályhában sütöm, de jó az a sütőben is. Alaposan megmossuk a burgi héját, így sütés- főzés után nem kell meghámozni. A C-vitamin közvetlenül a burgonya héja alatt található, a hámozással rendszeresen eltávolítjuk. Ha vízben főzzük a krumplit, ne öntsük ki a főzővizét, hiszen abban is sok vitamin oldódik ki, használjuk fel valamire, főzzünk vele levest, kását, bármit. Legyetek kreatívak!:)

- A krumplipürét, ha lájtosabbra akarjátok, vaj-tej helyett keverjétek ki egy kevés olajjal, olívával vagy szójaolajjal, nagyon finom úgy is. Akinek nagyon hiányzik az ízéből a tej, és elvetemült vegaként nem akar tehéntejet használni, vagy nem tudja a tejet jó helyről beszerezni, készítsen magtejet, nem nehéz. Holnap írok egy magtej receptet nektek.

- A fehér rizs helyett minden esetben barna rizst készítsetek. Laktatóbb is, értékes korpája pedig jótékony hatású, segít a koleszterinszint csökkentésében, jelentősen lelassítja a gabonában lévő cukor felszívódását, így egyenletesebb vércukorszintet biztosít.

Sokan panaszkodtak nekem, hogy nem tudják jól elkészíteni a barnarizst. Pedig nem nehéz egyáltalán. A mérőedényem egy két és féldecis csésze, mindig ezt használom mindenhez, jól lehet vele adagolni. Vegyünk tehát két csészényi rizst egy négytagú család részére, válogassuk, mossuk meg alaposan, és ha lecsepegtettük, tegyük egy rozsdamentes acél vagy zománcozott lábosba. Nagy lángon, zsiradék nélkül, szárazon pirítsuk meg folyamatos kavargatás mellett kb 5-7 percig. Amikor a szemek már jól gurulnak egymáson, és kellemes pörkölt illata van, öntsük fel mindig két és félszeres vízzel. A hagyományos rizshez kétszeres, a barnarizshez két és félszeres víz kell, ez fontos. Pici sót, esetleg vega fűszerkeveréket tehetünk a vízbe, de nem fontos. Én kurkumával ízesítem e rizst, nagyon szeretik egymást, kifejezettem jó az ízhatás és szép sárga színt is kap. Valamivel tovább fő, mint a fehér rizs, én általában húsz percig főzöm, utána ott hagyom a meleg platnin egy konyharuhával letakarva, hogy elérje végső puhaságát.

- Ne használjunk fehér lisztből készül tésztákat. Nagyon sokféle tésztát lehet kapni. Aki a Sparba vagy Kaisersbe jár, vehet biotésztákat is, nagy a választék és nem drágák. Vehet durumlisztből készültet, ez hasonlít a fehérhez, de jobb. Vagy tönkölyt, ez is sokkal jobb. De az értéktelen fehér lisztet, cukrot, amennyire csak lehet, száműzni kell az étrendünkből.

- Nagyon finom köret a párolt zöldség. Hamarosan itt a tavasz, a nyár, színesebb lesz a zöldségkínálat, éljetek vele. Van egy fazekam, rá egy lyukacsos edény, abba pakolgatom a zöldséget, forró víz felett párolom. Utána megöntözöm egy kevés olajjal, fűszerezem, ha kell, bazsalikommal, kaporral, vagy petrezselyemmel, igazán egyszerű elkészíteni.

Ötletek a Legyen néktek eledül V. c. füzetből, persze általam személyre szabottan:)

2 megjegyzés:

  1. Olajhevítés...
    értem. de van amit muszáj zsiradékban hevíteni. Mi újság lehet pl a libazsírral? Vagy a vajjal? Végülis őseink csak elvétve használták a puccos napraforgó/repceolajat.Margarint meg aztán pláne nem..
    Hmm. Nics is jobb mint egy jó kis parázs héjában sült krumpli igazi vajjal.. vagy libazsírral+savanyúkáposztával..
    Éhes vagyok mint a farkas, pedig ma nem vacsorázom. meg holnap és holnapután sem a fene egye meg.

    VálaszTörlés
  2. A sült krumplihoz nem kell hevíteni a zsiradékot, mi is nagyon szeretjük:) Zé vajjal szereti én meg szójaolajjal és borssal. Megszokom lassan, hogy hagymát vízben dinsztelem, a főzelékeket meg sohasem rántom már be, csak habarom, vagy magával a zöldséggel sürítem.

    Ha bármi rántottat csinálunk, azt muszáj hevíteni, de egyszer-egyszer szerintem belefér.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...