2009. február 1., vasárnap

Kenyeret sütöttem



Nem most először, már hónapok óta magam sütöm a kenyerünket. Bizony ám. Nagyon szépséges lesz mindig, éppen olyan mint a fotón, bár ezt a fotót nem én követtem el hanem a recept mellől nyúltam, a finomfalatos blogomból.

Csak rábeszélni tudok mindenkit, annyira egyszerű elkészíteni. Leírom nektek, hogy csináltam, ne kelljen keresgélni.

Kell hozzá:

75 dkg teljes kiőrlésű tönkönyliszt
1 csomag organikus porélesztő
2,5 teáskanál só
5 dl víz
1 dl tej
1 evőkanál méz

Nagyon vicces dolog is történt. Mikor először sütöttem és bevásároltam hozzá, fogalmam sem volt, mi az az organikus porélesztő és a bioboltomban sem tudták, vettem tehát egy normál zacskós porélesztőt. Múltkor hülyéskedtünk a Konzin és Crl megfejtette a nagy titkot: az organikus egyszerűen bio-t jelent angol nyelvterületen. Úgyhogy jót vettem:)

Na akkor kezdjük. Összemancsolom először a poros dolgokat: a lisztet, a sót és az élesztőt, összekevergetem, hogy mindenhova egyformán jusson. Egy másik edényben a tejet keverem el a vízzel, majd szépen a lisztes kutyulékhoz öntögetem végül belekeverem a kanál mézet - bio vegyes virágmézet. Annyira sok a hamis méz, hogy csak a bioboltban veszek mézet, az garantált minőségű. De sütök néha méz nélkül is, úgyis jó.

Letakarom egy konyharuhával a tálat, nyáron kiteszem a napra, télen fel a kályha tetejére, másfél óráig békén hagyom, addig az élesztő teszi a dolgát, szépen megduzzad a tészta, ahogy kell. Kipakolom a konyhaasztalra, csinálok belőle négy egyforma cipócskát. Egyenként kilapítom őket, nem túl vékonyra és négyrét hajtogatom. Semmi extra, mintha fognátok egy zsebkendőt és a négy csücskét a közepére hajtogatnátok. Láttatok már túróstáskát, na úgy néz ki.

Egy lapos tepsit kilisztezek, sütőfóliát teszek rá és hajtással lefelé bepakolom szépen a négy cipócskát az előmelegített sütőbe. Legalulra behelyezek egy tál vizet és bár a receptleírás 30 percet ír, nekem több kell, kábé 50 perc alatt sülnek készre a cipócskák, igaz, ősrégi elavult tűzhelyem van, nem olyan puccos órás meg hőfokszabályzós meg mindennyavalyás. Az enyém az égvilágon semmit sem tud, palackos gázzal működik felül, a sütő meg villany, van rajta négy fokozat osztjóvan.

De szépen megsülnek mindig és nagyon finomak lesznek. Jó érzés magunk sütötte kenyeret enni. Kábé 600 forintból jött ki a négy cipó, olcsóbb, mint az eddig vásárolt kenyereim. Biolisztből biokenyér és pontosan tudom, mit tartalmaz, kell ennél több?:)

10 megjegyzés:

  1. Idén készen lesz az új kemencém Óballán, kenyérrel avatjuk, június első vasárnapján. Kovászolt kenyeret sütünk, aztán bodagot a hűlő kemencében.

    VálaszTörlés
  2. Édes Istenem, de jól hangzik:) Ha meghívsz, lemegyünk a Kedvessel. Úgyis menni akartunk a nyáron, és meg is valósítom. Ráadásul ingatlan ügyben is körül szeretnék nézni felétek is. Árvízmentes, baj esetén biztonságos, összetartó, magát megvédeni tudó, esetleg közösen munkálkodó települést keresek. tavaly letettem róla, de azóta másképp alakult az életem, újból keresgélünk. Immáron ketten.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tita, mi is hasonló kenyereket sütünk szintén villanysütőben már régebb óta, roszlisztből is.
    Légy szives küldj nekem egy emilt, szeretnék válaszul egy érdekes anyagot küldeni neked és valahogy nem találom a címed. Arra is vonatkozik, érdemes-e ártérben élni...

    VálaszTörlés
  4. Persze nem "rosszlisztből", hanem rozslisztből...

    VálaszTörlés
  5. Szoktam rozslisztből is, de valahogy picikébb lesz, mint tönkölyből.

    Csaba, a profilomban ott a címem. És nagyon várom az anyagot.

    VálaszTörlés
  6. Hja, tönkölylisztből könnyű jó kenyeret sütni!
    Minden tiszteletem a "ződ" boltoknak, de:
    - a tényleg "bio" élesztő az, amit a cefrés hordóban úszó deszkafedőről lehet leszedni. Tkp. a cefre "habja" csapódik le oda. Nemhogy kenyeret, de hatalmas, foszlós kalácsot is lehet vele készíteni.
    - A natúr "sütőélesztő" még jobb, mint a por, gyorsabban indul kelésnek.
    - Mézet nem "bioboltból" veszünk, hanem ismerős, megbízható méhésztől. Olyantól, aki szerelmese a szakmájának.
    - A legtöbb kenyérféle, főleg a rozs(os)kenyerek készítéséhez kovász is kell, amit lehet ugyan kapni is, szintén főleg bioboltokban, de ha a víz és a tej helyett aludttejet (aszfalték kedvéért natúr joghurtot) használsz egyszer, esetleg vízzel felére hígítva, vagy ha olyan szerencsés vagy, hogy tudsz étkezési (nem megélhetési/hobbi!!!) írót venni, az még jobb, és a dagasztóedényről, konyharuháról a megszáradt tésztamaradékot összeszeded, remek kovász-alapot is kapsz. Jól össze kell morzsolni (a népnyelv morzsókának is hívja), vászonzacskóban szellős, száraz helyen tárolni, és egy-két teáskanállal előző este beáztatni a (mézes) sós vízbe. Még finomabb lesz a kenyér, és nemcsak a sajnos méregdrága(;P)tönkölylisztből, hanem akár sima lisztből is kenyér ízű kenyér készíthető így.
    A tisztán vagy nagy arányban rozslisztből készülő kenyereket meg jobb a sütés előtti este bedagasztani. Gombás panaszokkal küzdők élesztő nélkül, csak a fenti módon leírt kovásszal is készíthetik a kenyerüket. Nem lesz olyan könnyű, és finom, kissé savanykás íze lesz, de ahhoz meg nagyon gyorsan hozzá lehet szokni.
    (Minden dagasztásnál kell morzsókát menteni, 3-4 héttől tovább nem igazán áll el.)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, sokat tanultam:) Sajnos ez egy operettfalu, ahol élek, nagyon kevesen tartanak tyúkot is, alig tudom beszerezni a tojást. Nekik már a szupermarketben terem a csirke. Az a része meg, ahol élek, üdülőterület, fővárosiak szórakozóhelye, annak minden hátrányával, egyáltalán nem vigyáznak a környezetükre. Látnád az erdőt egy hétfői napon, vagy az út menti árkokat. Oda dobálják a szemetet, mert a szemétdíjat nem fizetik be és akkor nem kapnak zsákot. Ők a "hétvégesek", de hálisten egyre kevesebb van belőlük.

    Ezért (is) mennék el innen. Meghirdettem a házam, de félő, hogy érdeklődő sem lesz, óriási a kínálat, millió eladó ház van a szigeten. Nagyon áron alul mennek csak. Mindenki menekül, ki ilyen, ki olyan okból.

    Szeretnék kemencét nagyon. És igazi kenyeret sütni. Tőzsgyökeres városi voltam, de fölszerető, állat-és növényszerető. Igaz Budán éltem, ott is közel a Dunához, más, mint Pest. Még élt a természet. Ma már..jobb nem is beszélni róla. A féltett védett, óvott kis növénykéinket crossmotorok gyalázzák halálba itt az erdőben és a polgármester nem csinál semmit. Meg a quadosok. És igen, mind fővárosi bunkó újgazdag, hogy halnának éhen. Majd a válság talán betesz nekik, megérdemlik, bár sajnos azoknak is, akik nem érdemlik meg.

    VálaszTörlés
  8. Gyertek le kérészt nézni, addigra kész leszek sok projekttel. Mézem is lesz, akác. Megnézzük a Tisza-virágzást, sütünk valamit, kinézünk a földre (mielőtt kisajátítják, árvízvédelmi töltést építenek, ami nem baj, de nekünk éppen keresztül megy 27 hektáron), van gólyafészek nem messze a háztól, csend, nyugalom, béke.

    VálaszTörlés
  9. Jaj de jó, feltétlenül lemegyünk akkor. Ha Isten is meg a válság is úgy akarja. De hogy tudjuk pontosan kiszámítani, mikor virágzik? Bár biztos vannak előjelei és te tudni fogod. Köszönöm a meghívást, nagyon szeretnék menni így aztán menni is fogunk.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...