2009. február 24., kedd

Ész, merészség és....gátlástalanság?



Nézzük tehát hogy esett, ami megesett a Rothschild fiúkkal. Nátán angliai működésének első valóban jelentős gyümölcse a Napoleon által 1805-ben kihirdetett kontinentális blokád sikeres kijátszása volt. A nélkülözhetetlen gyarmatáruk, különösen a cukor, a kávé és a dohány egyetlen beszerzési forrása Anglia volt, és a blokád miatt ezek árai a kontinensen roppant magasra szöktek. Megfelelő kenőpénzek árán és kedvező időpontokban azonban lehetséges volt hollandiai és észak-német kikötőkön keresztül a blokádon áttörni, mivel Napoleon ellenőrzése a terjedelmes európai partvidéken nem volt egészen teljes. Így Nátán segítségével és saját információs szolgálatukra is támaszkodva, a Rothschildok éveken keresztül hatalmas haszonnal járó gyarmatáruforgalmat bonyolítottak le.

Izgalmas történet, hogyan csempészte át Jákob és Nátán a Kelet-Indiai Társaság aranykészletét az Ibériai-félszigetre Wellingtonhoz a legrövidebb úton, francia földön keresztül. A két testvér összejátszása nagyszerűen sikerült. A monetarizmustól még erősen átitatott francia pénzügyi életben Jákob elhíresztelte, hogy az arany kiáramoltatása a kontinentális zárlat alá vont Angliából az ellenség, Anglia hatalmát gyengíti – persze azt nem árulták el, hogy mi a végső úti cél. Ezt a félelmüket az angolok egy hamis levél megírásával adtál a franciák tudomására. A megtévesztés olyan tökéletes volt, hogy maguk a franciák biztosították a szabad utat, sőt, a védelmet is az arany számára, s mire észbe kaptak, az arany a célban, a megfelelő helyen, Wellingtonnál volt.

A Rothschildok 1808-tól fogva a dúsgazdag IX. Vilmos összes pénzforrásainak bizalmas kezelői lettek, és mivel úgyszólván valamennyi európai uralkodó ezektől a pénzforrásoktól, illetve az azokat a tulajdonos megbízásából kihelyező bankároktól remélte maga és rogyadozó államkincstára boldogulását, a Rothschild-ház az egész kontinensen meghatározó politikai befolyásra tett szert.

Ezentúl már nem a Rothschildok folyamodtak az uralkodók kegyeiért, hanem azok jöttek hozzájuk a mindenható Pénzért, s a feltételeket a Rothschildok szabták meg. Ők irányították a kulisszák mögül a háborúkat is, melyek gazdagodásuk fő forrásai voltak, mert Montecuccoli híres mondása szerint a háborúhoz három dolog kellett: "pénz, pénz és pénz", és a három-egy dolog fölött egyre nagyobb mértékben a Rothschildok rendelkeztek. Pénzeszsákjaik megszorítása hadjáratok, sőt országok sorsát döntötte el, és ebbeli döntéseiket nem emberbaráti szempontok, hanem kizárólag saját önös érdekeik, pénzhegyeik növelésének vágya irányították.

Nem volt mentes ettől a növekvő Rothschild-hegemóniától maga a császár sem. A hosszú háborúskodás miatt a bécsi udvar pénzügyeiben teljes káosz uralkodott. A papírpénzt annyira felelőtlenül szaporították, hogy az rohamosan vesztett értékéből; 1810 elején egy ezüstpénzért ötször annyi névértékű kincstárjegyet kellett adni, néhány hónappal később már tizenkétszer annyit. Az állampapíroknak ez a rohamos inflációja gyors mentőakciót igényelt, és a császári kincstár a hessei herceg vagyonát kezelő Rothschildokhoz fordult segítségért.

A Rothschildok azonban óvatosak voltak, és az általuk javasolt bonyolult kölcsönügylet nem felelt meg a császár pénzügyi tanácsadóinak. A tervezett tranzakció tehát nem jött létre, de a tény, hogy a Rothschildok közvetlen kapcsolatba kerültek a császári udvarral, óriási mértékben emelte tekintélyüket a nemzetközi pénzvilágban.

Ezen a ponton a Rothschildok már nem csupán a hessei herceg befektetésre váró millióit voltak képesek megcsillogtatni fejedelmi klienseik szemei előtt, hanem maguk is igen jelentős tőkével rendelkeztek, melyet egyre magasabb körökben forgattak. Így 1810 decemberében már saját pénzeikből kölcsönöztek 400.000 tallért a dán pénzügyminiszternek. Rövidesen ők pénzelték a bajba jutott császárt, az angol kincstárt, és Napoleon egyre nagyobb méreteket öltő hadjáratait is. Mindezt olyan diszkréten tették, hogy a szembenálló felek nem is sejtették ezt a kétszínű pénzpolitikai játékot.

Üzleti köreik szélesedése és vagyonuk rohamos növekedése szükségessé tette a Rothschildok számára a cég jogi szerkezetének szabályozását. Ezért az apa 1810 szeptemberében formális társasági szerződésre lépett fiaival: magának megtartotta a vezető szerepet és a viszonylagos részvénytöbbséget, de a két legidősebb fiú, Amschel és Salamon is jelentős részt kapott az üzletben, míg a két legfiatalabb, Kalmann és Jákob, akik még kiskorúak voltak, kisebb összegekben részesültek. Nátán a családdal kötött titkos megállapodás szerint Amschellel és Salamonnal azonos arányban vált a cég tulajdonosává, de bankháza Angliában lévén, nevét nem volt ajánlatos Frankfurtban dobra verni.

Egyre nagyobb stílű nemzetközi pénzügyleteik ellenére a Rothschildok továbbra is kitartottak a hessei választófejedelem mellett, aki Napoleontól való félelmében állandó jelleggel Prágában ütötte fel székhelyét. Az összekötő szerepét Frankfurt és Prága közt többnyire Kalmann látta el, míg Jákob a közben Párizsba áttelepült Salamont és a Manchesterben székelő Nátánt látogatta rendszeresen a frankfurti üzleti központból. Nátán ekkor már maga is tekintélyes pénzember volt Angliában, hatalmas saját vagyonra tett szert. Salamon Párizsban forgatta a Frankfurtból rendelkezésére bocsátott pénzösszegeket, és rövid idő alatt annyira beférkőzött a francia üzleti életbe, hogy Jákob is csatlakozott hozzá, és Nátánnal onnan tartotta fent a kapcsolatokat. A Rothschild-háznak így hatalmas támaszpontjai működtek a Csatorna mindkét oldalán, a két szembenálló tábor legfőbb politikai központjaiban, mikor Napoleon a Grande Arméeval elindult nagy kalandjára Moszkva felé. Ezekben a napokban érkezett Mayer Amschel Rothschild földi életútja végére.

Halála közeledtét érezve az agg bankár 1812 szeptember 16-án megíratta végrendeletét, melyben a "Mayer Amschel Rothschild és Fiai" bankházat egyenlő arányban öt fiára hagyta. Leányairól másképpen gondoskodott, vejeit és fiaikat pedig teljesen kizárta az üzletből. Meghagyta családjának, hogy szigorúan tartsák meg az ortodox zsidó hitet, és lehetőleg egymás közt házasodjanak, keresztényekkel pedig semmiképp sem. Három nappal később örökre lehunyta szemét, és az immár gigantikus pénzbirodalom az öt Rothschild fiúra szállt.

kép: Nátán Rothschild

folytatom

14 megjegyzés:

  1. Höhö...
    Semmi.Csak a névválasztáshoz:
    Akaratodon kívül (valószínűleg) az Izraelben legnépszerűbb tejtermékcsalád nevét választottad :Tara=טרה
    :)
    Olyannyira,jellemző (majdnem) mintha Magyarországon azt mondod "gulyás"..
    Ja , és forgalmazza a Rotschild:D áruházlánc (kóser biotermék részlegen megtalálod Budapesten:DD

    Kép alapján (érzéki száj, kopasz fej) Mr Rotschild szenvedélyes pasi lehetett. (bár nem túl szép)

    VálaszTörlés
  2. Tara szanszkrit név, csillagot jelent. A hindu mitológiában Brhaspati felesége, a női Buddha. A kötődésemet a hindu valláshoz pedig ismered.

    Nincs ellenemre, ha Taráról egy tejtermékcsaládot neveztek el a zsidók, miért ne tehetnék? Talán éppen ők nem tudják a név mitológiai eredetét. Neked is elmondom, ahogy másoknak is mindig, minden plusz infónak örülök, nem tudhatok mindent.

    Rothschildék történetével nem a zsidóságnak akarok beszólni. Sokkal inkább azt szeretném megvilágítani nálam okosabbak írásai segítségével, mi zajlik most a világunkban és hogy jutottunk idáig. Arról pedig, hogy némely zsidónak köze van hozzá, nem én tehetek és valószínűleg nem is te. De nem árt, ha néha leveszed a szemellenződet.

    Ja, örülök, hogy meglátogattál, bár azt mondtad, szakítottál velem és többé nem szólsz hozzám:) Gyere csak, szívesen látlak. De tudnod kell, hogy a cionizmussal kapcsolatban változatlan a véleményem:)

    Egyébként meg ha már mostanában annyira büszke vagy a zsidóságodra, írd már le helyesen a Rothschild nevet pls. A zsidóság nagyjai közé tartozik, gondolom.

    VálaszTörlés
  3. Nyilván lenne uzsora zsidók nélkül is.
    Viszont a Rócsildok (így írom, én tudok írni, ellentétben a franciákkal, angolokkal, hiába, nem szittyák)komoly anyagi támogatói voltak az első cionista telepek létrehozásának Palesztinában.

    VálaszTörlés
  4. Mellesleg ha már visszafelé írunk, akkor Tara - Arat

    VálaszTörlés
  5. Rothschild,Rothschild,Rothschild,
    Megtanultam:)

    VálaszTörlés
  6. Tara. Nem azt mondtam, nem szólok hozzád, azt kérzem, ne szóljunk egymáshoz sem egymásnál, sem más blogokon (nem egészséges)
    Ennek ellenére megtetted, A görénylyukban. Nem tagadom, kellemetlen perceket okoztál,mert a "barátnőd Dorka" fordulat miatt esmég magyarázkodnom kellett a férjemnek.(mondtam, olvas,mident amit írok, olvasok, ő is.) Nem érdemli, hogy rajtam keresztül őt is bántsd, még annyira sem, hogy tizedmásodpercnyire megforduljon a fejében, hogy vajon miért írsz ilyet?Mert alapja az nincs, soha nemis volt.
    Ezt az egyet kérem, kérlek tartsd magad hozzá,akkor én sem jövök ide. Amúgy sem.

    VálaszTörlés
  7. Elírások természetesen annak köszönhetőek, hogy analfabéta vagyok, /nem tudok magyarul.

    VálaszTörlés
  8. Rosszul emlékszel, nem szóltam hozzád. Görihez szóltam. És fogalmam sincs, hogy ha nincs rá okod, miért turbózod fel ennyire, hogy azt írtam, "Dorka barátnődnek". Ez feltétlenül ágyba bújást jelent? Szerintem nem. Másrészt meg mocskosabb dolog az a fajta hűtlenség, mikor valaki a lelkét adja oda másnak és a testét nem, de ne menjünk bele a hűtlenség fogalmának tisztázásába.


    Sem téged nem bántottalak, sem a férjedet. Nem is ismerem, miért bántanám? Te bántottál engem, most is bántási szándékkal jöttél, lásd első komment (amit ha jó szokásod szerint törölni gondolnál ne tedd, kimásoltam és beírom újból, még hülyébben fog kinézni).

    VálaszTörlés
  9. És az Arat mit jelent, Csaba?:) remélem nem valami tartósítószeres húskészítményt:) magyarul persze tudom, szép szó.

    VálaszTörlés
  10. Felmerült, hogy érzéki vonásai vannak. Nos a fickó határozottan fehér néger. Nézzétek meg alaposan. Nem egy askenázi fej, szefárd.
    Nem mintha jelentőséget tulajdonítanék ennek.

    VálaszTörlés
  11. No.
    Végülis talán módomban áll válaszolni végre,-(macskámnak köszönhetően, aki hajnali négykor a hasamon állva közölte, hogy ennie kell, és nem azt ami a tányérjában van)- és ezzel le is zárni ezt a rémes komédiát.
    Látom törölted az utolsót, jól tetted, köszönöm. Amit én töröltem, az egy 20 helyett vagy 300 sornyira sikeredett copy/paste volt,ami valóban hülyén mutatott volna.
    Node nem is kell nekem idemásolgatnom amit, mert pontosan tudod, mit értek azalatt, amit mondtam, /kértem.
    Ha nem engem szólítasz meg közvetlenül, de emlegetsz,és közvetve (akár testi/akár lelki hűtlenségemre utalgatsz)azzal előszöris hülye, vicces komikus helyzet áll elő, egy polblogon. Hallgathatnék is, de azzal ha érted ha nem, engedném, hogy a férjem valamiféle szánalmas lúzerként tűnjön fel, pedig NAGYON nem az.Ezért kérlek, utoljára, hogy többet ne. Természetesen én is tartom magamahhoz amit mondtam, nem szólítalak meg, nem jövök ide, nem is esik jól, hidd el. (nem is tudtam volna idetalálni sem, ha nem a reklám, és az emlegetés)

    A legelső hsz.-szel(ahol rosszul írtam a pasi nevét) meg nem bántani akartalak,de valóban egy bizonyos gránátalmás nullaegész valahány százalékos joghurt ugrik be mindig, node ez az én bajom:)

    Remélem nem törlöd ezt,és remélem nem is lesz szükség további kérésekre.
    Minden jót, sikeres házvásárlás/eladást. (ingatlanoztál, tudod mi van most, azt tapasztaltam hasonló cipőben, hogy most amennyit bux ha lemész az árral, annyit nyersz is, mikor vásárolsz.Nem hiszem, hogy érdemes várni az eladással. Mindenütt leszaladta az árak)

    VálaszTörlés
  12. Te játszol haragszomrádot folyton, csak mert nem értünk egyet bizonyos kérdésekben. Nyugodtan gyere, miért ne jönnél. Különösen, ha nem a nevemen rugózol, hanem a témához szólsz hozzá.

    Mennénk, mennénk,mennénk, te nem is tudod, mennyire. Zé édesanyja súlyos beteg, kétnaponta viszik dialízisre, se ott nem hagyhatja, sem vinni nem tudjuk. Várunk és én ezt rosszul tűröm.

    Különösen azért, mert el fogunk késni mindennel. Tegnap hallottam a híradóban, hogy valószínűleg lesz árvíz - még jó, ennyi csapadék után - és nincs pénz a védekezésre. Ha bekövetkezik, ember nem lesz, aki megveszi a házamat. Így állunk. Tehetetlenül várunk.

    A joghurtot meg edd csak, váljék egészségedre - ha nincs benne cukor, úgy lesz - legalább sűrűn gondolsz rám:)

    VálaszTörlés
  13. Tényleg eladod a házad Tara...? Én vízparti házat keresek.

    VálaszTörlés
  14. Még nem tudom, mit teszünk a házzal, Inszeminátor, mert nem tudjuk a párommal, mikor kezdhetjük el a közös életünket és sokban függ az ország akkori helyzetétől, meg merjük-e kockáztatni, hogy új betelepülők legyünk egy kis faluban. Szeretnék régi parasztházban élni. Nagyon beteg az anyukája, kétnaponta viszik dialízisre és már 85 éves, mellette kell lenni, költöztetni nem lehet, tehát csak várni tudunk, semmi mást. Legfeljebb tervezgetni.Mindenféle döntések utána jönnek majd.

    Lebeszéllek a vízparti házról hiszen mi is az árvízveszély miatt mennénk el, nincs pénz védekezésére a klímaváltozás miatt pedig egyre gyakoribb lesz, kezdve mindjárt idén tavasszal. Van itt sok eladó ingatlan és az enyém is az lesz előbb-utóbb, ha mégis a sziget mellett döntesz, bár nem vízparti de közel a víz.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...