2009. február 16., hétfő

Hazatalálni


Mint a gólyák. Milyen messzire repülnek, és ha valami baj nem éri őket a hosszú úton, mindig visszatérnek a fészkükbe. Hazatérnek. És ez a gondolat mindannyiunk számára nagyon fontos. Menjünk el dolgozni a munkahelyünkre, utazzunk, csináljunk bármit, de térjünk haza. Olyan jó érzés már kimondani is: haza.

Nem számít, mennyi gonddal jár az élet, mennyit barangolunk, szükségünk van valamilyen mágnesre, valamilyen központra, ahonnan indítjuk a műveleteinket. Sokunknak ez az otthon. De vannak különleges emberek, akiknek elég, ha a lelkükbe húzódnak vissza. Ők mindenütt otthon vannak.

A tao filozófia szerint létezik egy központi szellem, ahova mindannyiunknak vissza kell térnie. Ezt a központi szellemet egyre jobban beszennyezik a gondolataink és a civilizációnk bonyodalmai. A viszatérés egyszerűsítés. Meg kell keresni az utat vissza, a tiszta belső személyiségünkhöz, vissza a természetes állapotunkba. Nem könnyű, keveseknek sikerül igazán.

6 megjegyzés:

  1. Istenünk, adj erőt, hogy megtaláljuk s megvédjük a hazánk, otthonunk.
    Segíts, ha már mi magunk képtelenek lennénk rá.
    Tudod, hogy nem köll sok: egy hely, ahol meghúzódhatunk, fedél, priccs, egy-két tányér, csupor, egyszerű belevaló, meleg ruha, egy mosoly, szó, Te Magad.

    VálaszTörlés
  2. Igen. És egy társ, de erre csak mostanában jövögetek rá, sok egyedül töltött év után. Aki éppen olyan egyszerű, mint én is, és az a fontos neki is, mint nekem. Kivéve a világvége hangulatot, mert abból rendjére kirángat:) Önzés az egyedüllét, rájöttem. Mert annyira jó szeretetet adni. Még csak egy-két napot tölthetünk együtt hetente, de elhárulnak majd az akadályok és akkor együtt lehetünk otthon, itthon.Mindigre.

    VálaszTörlés
  3. nagyon örülök, hogy megtalálod. vigyázzatok egymásra nagyon. Kösz a kutyás fölhívásho' fűzött iránymutató tanácsid is. minden jóut kíván Néköd - Néktek szeretettel egy virtuális kutya barátod

    VálaszTörlés
  4. Igazán, csak a tao által említett otthon létezik.
    Az ember azonban teremtő lény. Ebben a földi létben meg kell teremtse az otthonát, ami nem feltétlenül egy hajlék. Bizony, egy társ ölelő karja, de az egész planéta is lehet az otthon.
    Isten nem teremtett országokat, városokat, még házakat sem. Teremtette a Földet, és teremtette az embert. Mindenki teremthet otthont magának - szeretetből.

    VálaszTörlés
  5. Igen, Oli. Aztán a világ közbeszól. Meglátjuk, pontosabban remélem megtapasztaljuk, mennyire véd meg a szeretet. Mennyire tud megóvni bennünket mindentől.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...