2009. február 8., vasárnap

A környezettudatos királynő


Annyira tetszik ez nekem. Egy királynő igenis mutasson jó példát, ha már a politikusok nem teszik. II. Erzsébet kizárólag ökoáramot használ, mert saját vízerőműve van Balmoralban, kedvenc tartózkodási helyén. Egy megawatt áramot termel, így az erőmű nem csak a kastély rengeteg termét látja el árammal, hanem még ezer, a környéken élő családnak is tud áramot adni.

Ezzel a királyi család nyári rezidenciája az első olyan kastély, amely teljesen alternatív erőforrásból látja el saját magát. Az erőmű egy hatalmas, háromszáz megawattos skót vízerőmű kicsinyített mása, egy patak mellett áll és a nemzeti áramhálózathoz is kapcsolódik. Annyi patakunk van nekünk is. Meg folyónk. Erőmű? Valaki? Lehet, hogy már az összes patakunkat is eladta a kormány? Ahogy a Vízműveket meg a szelünket is? Ha szeretnék egy pici szélkereket, ezerféle engedélyt kellene beszereznem hozzá, ha egyáltalán megadják. Ezért jó királynőnek lenni. Ő megteheti. Én meg csak hercegnő voltam és az is álmomban. Mesélek majd róla.

Így mutat példát tehát a királynő alattvalóinak. Balmoralban komposzttal trágyáznak és a kastélyban használt gépek is mind biodízellel üzemelnek. Utóbbinál biztos kitalálnak majd még jobbat is, nem szabad elvenni a földeket üzemanyag céljára az élelemtől.


10 megjegyzés:

  1. Ne feledkezzünk meg a trónörökösről sem, aki a hagyományos építészet és urbanisztika nagy mecénása és a modernista szélhámos álépítészek , a szakma mai túszejtői ismert szidalmazója. A hagyományos angol vidéki tájkép védelmezője.
    A sajtó ezt elhallgatja, ők a szerencsétlen magánéleten csámcsognak.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, bizony. És imádja a saját virágoskertjét, maga foglalkozik a növényekkel, láttam filmen, csodálatos az a kert. Jó nevelést kapott:)

    Építészet... befejeződött 1900 környékén. Néha iszonyúan elszomorodom. Mit hagyunk a gyermekeinkre és az unokáinkra? Egy lepusztított bolygót, etnikai háborúkat, világválságot, kiárusított hazát.

    VálaszTörlés
  3. Az erőmű-építésekkel sok a környezetvédelmi probléma is, szerintem mesterséges vízesést csak oda lenne szabad rakni, ahol hasonló természetes vízesések is vannak. Az a legnagyobb baj, hogy az 'erőmű' ma még csak több gigawattos tájsebként képzelhető el, holott őseink a víz erejét enélkül is jól kihasználták. A patakok mellé telepített vízimalmokhoz volt ugyan duzzasztómű, létre is jött egy-egy malomtó, de az nem állta útját az élőlények vándorlásának, hanem része lett az ökológiai folyosónak. A Dunán sem kellene eltüntetni a szigeteket egy-két hatalmas gáttal. Az viszont pazarlás, hogy a régi úszómalmok mintájára nem dolgoznak pici 1-2 megawattos erőművecskék sorban lehorgonyozva mindenhol, ahol a hajózást/strandolást nem zavarnának. Még a fenyegető löszfal-omlási folyamatot is lelassítanának a partközeli úszómalom-erőművek, mert lelassíthatnának a felszínközeli áramlás sebességét. Ha csak a partközeli vízművek, szennyvíztisztítók és a hidak világításai üzemelnének a megtermelt áramból, már előrébb lennénk. Illetve hátrébb az energetikai katasztrófától

    VálaszTörlés
  4. A globális birodalom, aki felvásárolta már kis hazánkat, talán előbb végignézi,ahogy soktízezren földönfutók lesznek, netán éhen halnak. Gyorsan lezajlik, gondolom, besegít majd az etnikai háború. Egymást fogják gyilkolni a népek - ahogy már most is zajlik - de hiszen ez a szándék. Végezzük el magunk a piszkos munkát.

    Aztán ha majd minden lezajlik, akkor lesz pénz mindenre. Talán még kis vízerőművekre is. Ha valaki azt hiszi, egy-két év és vége a válságnak, ott folytatódik minden, ahol abbahagytuk, az gyorsan ébredjen fel.

    VálaszTörlés
  5. Valóban ez az etnikai robbanás most nagyon előz, tán még az államcsődöt is megelőzve lesz ebből totál káosz.
    De utána nem lesz sima terep valami háttérhatalomnak azt csinálni, amit akar. Nem "lesz pénz mindenre". Milyen pénz? A mai hitelpénz? Máris döglődik.

    VálaszTörlés
  6. Bolygónk leggazdagabbjai nincsenek sokan. Vagyonuk láthatatlan és nem virtuális pénz. Nem szerepelnek a leggazdagabbak listáján, a vagyonok alapítványokban és egyéb titkos helyeken vannak, nyíltan nem öröklődnek, nem jelennek meg a tőzsdén, sehol sem. Nálam avatottabbak többet tudhatnak erről. Ők a globális birodalom, ők irányítják a világot, ők akarnak lenni a túlélők. Érdeklődéssel figyelem az eseményeket, a fejleményeket. A kapzsi bankárok virtuális vagyon a borul, de őket is mozgatja valaki. Akikről az előbb beszéltem. Mi itt, a kis európai országok aprócska bábok vagyunk, amíg vak a nép esélyünk sincs bármit tenni.

    VálaszTörlés
  7. isteni + félisteni do'gokkal foglalkoztok, mintha örök éltűk lennétek. élvezzétek kicsit az életet, mint a trónörökös - úgy, h. neki: a gyerekeknek, a jövő nemzedéknek is maradjon lehetőleg annyi, mint nekünk juta. Ti má' úgy látom: lemondtok róluk, a saját idvötök akarjátok biztosintni. nem jóul van ez így. oldódjatok végre kissé. az istenek se mindenhatók.
    s ne haragudjatok nagyon a világra, kérlek, nem oly rossz a.
    Minden jóut kíván Néktök
    idvöz lettel
    Tibi

    VálaszTörlés
  8. Teljesen igazad van Sat. Száműztem is az életemből a borús olvasmányokat és gondolatokat. Várom a tavaszt:)

    VálaszTörlés
  9. :) nálunk a hóu hull. de csak nem lész rögvest jégkor, bár a borúsak azt hírlik: készülni köll rá, mer'hogy nincs remény. brr. hajnalba munkába köll menni, de ma éjjel +' 1 algériai-francia búcsúfilm is lész.
    jóu éjt, sziep álmokat s ébredést!

    VálaszTörlés
  10. Nálunk is hatalmas hó esett, gyönyörő hófehér minden. Éppen hazaértünk a túrából mikor rákezdett. Jó éjt neked is, kedves Sa!:)

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...