2009. április 18., szombat

A csicsóka reneszánsza


Annyit emlegetik az armageddonisták az Index fórumában, a Peak Oil topikban a csicsókát, hogy kedvem kerekedett ültetni a kertemben, hátha éhínség tör ránk napokon belül és akkor mégis legyen mihez nyúlni. Annyira igénytelen, írják a különféle okos cikkek, hogy még nekem is sikerülni fog megtermelni és csicsókabőség lesz nálam. Bizony, ahogy írtam, már meg is jelentek az első csicsókafejecskék. De azért nem akarom viccesre venni, ugyanis minél többet olvasok róla, annál inkább rájövök, hogy az egyik leghasznosabb élelmünk lehetne pontosabban számomra lesz is ezentúl.

A csicsóka – Helianthus tuberosus – őshazája Észak-Amerika, ahol még ma is vadon él. Gumóját az indiánok Amerika felfedezése idején burgonyaként ették, a XVII században vált Európa-szerte ismertté. A XIX. század elején már hazánkban is több helyen termesztett, jól ismert növényként említik. Éhínségek idején a „szegények krumplija” – teakratákhoz és tirpákékhoz hasonló elitek azonnal tépjék ki ezeket a lapokat a blogomból, ne olvassák - a lakosság elsőrendű tápláléka, megmentője.

A csicsókanövény hasonlít a napraforgóhoz, közeli rokona. Burgonyához hasonló, 10-15 cm hosszú, 5 cm vastag gyökérgumót fejleszt, amellyel vegetatív úton szaporítható. A gumó a növény szénhidráttartalmának raktározója. Cukorburgonyának is nevezik,tartalmaz zsírt, nyersrostot, fehérjét, különféle ásványi anyagokat: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vitaminokat: béta-karotin, thiamin, riboflavin, niacin, aszkorbinsav, esszenciális aminosavakat: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin meg minden egyebet, szóval tényleg király kaja na, és finom.

Cukorbetegeknek egy csoda, inzulin nélkül hasznosul ugyanis a szervezetben. Ehető nyersen, sütve, főzve, főzelékként, levesként, salátaként és még sütit is lehet sütni belőle. Állítólag volt régebben egy csicsóka szórólap, nekem nem volt szerencsém hozzá, ez állt rajta: „Egészséges akar maradni? Fogyni akar? Cukorbeteg? Egyen cukorburgonyát (csicsókát)!" Akkor hurrá, rajta, együnk!:) Enyém ősszel már szedhető lesz. Majd nézzetek be a finom falatos blogomba, teszek csicsókareceptet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...