2009. április 18., szombat

Az élet célja


Mindannyian megkérdeztük már magunktól: mi az élet célja? Ha nincs velem valami különleges célja, akkor miért élek? Kell, hogy legyen valami különleges célja és akkor az életem értékes. Ha nincs különleges szándéka velem, akkor meg jelentéktelen.

Valószínűleg az ego kérdezi. Az ego, ami közönségesnek érzi magát, nem eléggé különlegesnek. Azt képzeljük, akkor van értelme az életünknek, ha az egónk csúcsán élünk.

Pedig nem. Az élet értékes és jelentése van, de valószínűleg nincs semmi célja. Egy cél nélküli jelentőség, mint egy dal vagy egy tánc. Mint egy virág. Minden cél nélkül kivirágzik, nem valakinek a kedvéért virágzik. Ha senki sem jár arra, akkor is kivirágzik és szétszórja illatát. Teljesen mindegy, hogy megszagolja-e valaha bárki is, vagy sem. Hogy jár-e arra egy szorgos méhecske, vagy sem. Magának a virágzásnak van jelentősége, nem pedig bármiféle célnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...