2009. április 13., hétfő

A világ rosszabbodásának oka


Kezdetben, még a tudatosodás előtti állapotban az emberek részesültek az egész világnak kijáró nyugalomban. Abban az időben a Yin és Yang csöndes összhangban simultak; zavar nélkül folyt működésük. A négy évszak rendben váltotta egymást, sérelem nem érte a legkisebb létezőt sem, s az élőlények nem haltak meg idő előtti halállal. Az emberek a teljes megismerés birtokában voltak, de semmi okuk sem volt arra, hogy ezt hasznosítsák. Ez volt a tökéletes egység állapota. Abban az időben nem létezett célszerű cselekvés: minden szabadon haladt a maga útján.

Amikor ebben az eredendő állapotban romlás állt be, Sui Zsen és Fu Hi vették át a világ uralmát: ekkor ugyan minden jól ment a maga útján, de az ősegység már nem volt meg többé. S mikor a lét tovább hanyatlott, eljöttek Sou Nung és Huang Ti, hogy átvegyék a világ uralmát: ekkor ugyan megvolt a béke, de a dolgok nem mentek többé a maguk útján. Mikor a lét tovább hanyatlott, Yao és Sun vették át a világ uralmát: ők vezették be a rendbehozás, javítás módszereit s ezzel bemocskolták a tisztaságot, tönkretették az egyszerűséget, elhagyták a Taot, s helyére a jó eszméjét állították: a természetes tulajdonságok helyébe pedig az erényeket. Ettől kezdve feledésbe ment a természet, s az emberek saját fejük után mentek.

Az egyes elmék kicserélték ismereteiket, mégsem tudták a világot nyugalmi állapotába visszatéríteni. Ekkor még a ceremóniát is kitalálták, s az értelmet összekuszálta az ismeretek sokszerűsége. Ekkor kezdtek az emberek a legnagyobb zavarban és bizonytalanságban élni, s nem lelték többé az utat, amely igazi természetükhöz és eredendő állapotukhoz visszavezetett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...