2009. április 14., kedd

Óvjuk az életet


Nincs nagyobb öröm, mint körülnézni korán reggel a kertben, érezni a virágillatot, látni a sok szépséget. Nyílnak a virágok, itt van a cseresznyevirágzás ideje, rózsaszín felhőbe burkolózott a díszszilva, piroslik a japánbirs, majd hozok fotókat. És az is eszembe jut, milyen jó, hogy nem használok vegyszereket, élhet minden kis élőlény békésen, legalábbis én nem ártok nekik, csak a természetes folyamatok avatkozhatnak az életükbe, máshol pedig még az ember is.


Hétköznapi nyelvhasználatunk mutatja, hova jutottunk: a növényeket és állatokat "hasznos" és "káros" skatulyákba suvasztottuk be. "Küzdeni kell" a gyomok ellen, "ki kell irtani" a tetveket. "El kell pusztítani" a zöldséges káposztalepkéit és ki kell gyomlálni a pázsitba fonódó százszorszépeket; a gombákat erőszakosan "irtani" szükséges.


Ezt nevezik "növényvédelemnek", ami valójában nem más, mint esztelen pusztítás, tömegmészárlás. Vajon csak azért dugjuk homokba a fejünket, mert nem látjuk, vagy nem kényszerülünk látni a rovar- a gombaölő és a gyomirtó szerek milliárdnyi apró áldozatának haláltusáját? Ám e szomorújáték elmaradhatatlan következményei is egyre érzékelhetőbbé váltak: kizsarolt földek, szennyezett talajvíz, alig ellenálló kultúrnövények értéktelen gyümölcsök és olyan újfajta kártevők, melyek jóval edzettebbek minden korábbinál.

10 megjegyzés:

  1. Azt kihagytam, hogy viszont virágzik a sárgabarack és a fosókaszilva...

    VálaszTörlés
  2. Nálunk, itt a Kárpátoktól északra az általad felsoroltakból még egy fa sem virágzik, legfeljebb bimbós, a százszorszép viszont virít. Én örülök neki a gyepben, a pitypangnak és a mohának is. Árusítanak külön gyepmoha-irtószert, agyatlan ismerősök panaszkodnak, mennyit kell fáradozniuk az ilyen "betolakodók" gondos kipusztításával és jóindulatú tanácsokat adnak "borzasztóan elhanyagolt" kertünk vegyszeres feljavításához. Meg szörnyülködnek, hogy miért nem metszem a fákat. Mert a fák tudják, hogy kell nekik nőni.
    Kidugták már a fejüket a csicsókák? Nálam egyre többen.

    VálaszTörlés
  3. Bocs. Még a som is, mert azt virágozva vettem a kertésznél a múlt héten cserépben, úgy ültettem el. Állítólag 9 éves, ahhoz képest nem túl nagy, de már teremhetne az idén is. Ehető som.
    Vettem fanyarkát is, de az pici, ismeritek?

    VálaszTörlés
  4. De jó, te sem bántod a növénykéket. Szükség van mindre és a kis apró élőlényekre is. Csaba, nálam nem akar kibújni a csicsóka. Rengeteg helyre letettem és sehol sem látom. Tettem le ősszel és mostz tavasszal is. Tavaly tavasszal is, az egyáltalán nem bújt ki.

    Mi a manó lehet? Akkora erős töveket tettem le, úgy, ahogy a falubeli bácsi a kertjéből kiásta, sok-sok gumóval és gyökérrel. Alátrágyáztam valamennyire. Szóval nem értem. Ha most sem bújuk ki, lemondok a csicsókáról asszem:)

    Ismerem a somot, van az erdőben nálunk is, általában nem ismerik fel, nem tudják, hogy ehető. Tudsz róla mindent, vagy írjak pár dolgot?

    Metszeni és sem szeretek, de vannak apró bokraim, azokat szoktam.Sokkal erősebbek így.

    VálaszTörlés
  5. Persze, bokor és főleg sövény az kivétel, meg a kúszónövények, pl. szőlő, azokat érdemes metszeni. (de ők is megvannak nélküle...)
    A csicsót nem féltem, inkább kiirtani nehéz. Az első telepítéskor tart ilyen sokáig, tavaly nálam is így volt, már második éven gyorsabbak. A kiterjedt gumótömeget érdemes széttördelni darabokra, úgy több helyre jut.
    A somról írhatsz, most vettem először, sose ettem, ez az ehető faja mintha nem fordulna elő a környék erdeiben. Az ártérben (Visztula) van bőven másféle som, de az nemigen ehető.

    VálaszTörlés
  6. A somról azt érdemes tudni, hogy ha érett a termése, lepotyog a földre, könnyen összeszedhető. Ha meg nem érett, de látod, hogy nagyon sok lesz, akkor az olajbogyóhoz hasonlóan kell eltenni rosszabb időkre: sós vízben vagy ecetben. Remekül megmarad. Az érettet eheted, ahogy van, picit savanykás, de jó az úgy. Gyümölcslének is jó illetve lekvárnak, sőt, pálinkát is lehet készíteni belőle, gondolom ugyanúgy, mint az egyéb gyümölcspálinkákat, ennek nem vagyok mestere, de megtanulom majd. Édesítve meg likőr lesz, már annak, aki szereti. Én nem.

    Meg is lehet szárítani, tartalékolni így is lehet. Magját meg szokták pörkölni, megőrlik, és ez adta a török hagyomány alapján készített bécsi kávé jellegzetes aromáját. Tehát kávépótlónak sem rossz.

    VálaszTörlés
  7. a befősztje is mönnyei (savanykás:-)
    tán még a besztercei + a jonatán elé is he'yezném a gyimö'csrangsoromba'.
    kösz a medvehajmát es.
    minden jóut!
    idv
    stb.

    VálaszTörlés
  8. Nehéz úgy írnom ide, hogy ne emlékeznék Nagyapám kertjében a fák metszésére, a permetezésre, a kapálásra amelyeket csillogó szemmel bámultam-mi a szöszt csinál az Öreg-s mégsem tudom mi a helyes ebben a kérdésben.
    Amit Te írsz Tara nagyon szép, de nem tudom hol az egészséges határ, hiszen ezek általunk kitenyésztett haszonnövények, lehet nem tudnának a gondoskodásunk nélkül meglenni már.
    A műtrágyázás káros hatásaival nagyon egyetértek, az tényleg szétvágja a talajt, de egy metszés nem tudom mit okoz, s mit okozna a hiánya pl. egy sárgabarackfánál?
    Ki kell próbálnom... :)

    Ma láttam két gyönyörűséget-és hülye voltam hogy nem fényképeztem :( -egy ici-pici kisborjú álldogált az út mentén a tehenek közt, olyan elszánt akaratos fejjel ami megnevettetett, s eközben hihetetlen mód visszaadta az ÉLETBE vetett hitem. A másik egy gyümölcsös, ahol a virágzó fák alatt szinte szőnyegként terült el a pitypang, csodaszép volt!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Sat, neked is!:)
    Szabi, a metszés talán csak fáj a növénynek. Megmérték a fák rezgését, amikor a balta közelít feléjük és állítólag teljesen más. Ha nem is fotóztál, de a lelkedben ott maradnak a képek és a hangulat. Ilyesmiért érdemes élni.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Saaby, van a kertünkben két sárgabarackfa is, nemigen voltak metszve előttünk sem (ahogy a többi fa sem, rendes tulajtól vettük a házat, kerte), szépen teremnek, semmi bajuk. A száraz ágakat persze kivágom, ha vannak, de az is maradhatna, a szelek elvégzik a "metszésüket". Nekünk kényelmesebb.
    Ami a haszonnövények ránkutaltságát illeti, nem kis részük képes kivadulni, jól megél, sőt valamit terem is elhagyott parlagokon, mégha visza is erdősül.
    Permetezni végképp nem kell, a lényeg a monokultúra kerülése, a vegyes, hagyományos gyümölcsösben nincs olyan kártevőinvázió, mint a nagy ültetvényekben.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...