2009. április 17., péntek

Szolgálati közlemény


Minden külön értesítés helyett: kibújt a csicsóka!! Igen, igen igen:) Mindenhol, ahova csak ültettem. Imádom ezt a kis édes csöppnyi növénykét. Olyan lesz majd, mint a fotón, de most még csak három centis.

Annyira szeretem, hogy a növényektől is sokat lehet tanulni. A csicsókától például túlélést. Egyszerű növényke, alig eszik valamennyit, alig iszik, beéri árnyékkal ha nem süt a nap, mégis fejlődik, növekszik, terjed, elpusztíthatatlan. Maga az erő. Csicsókáim, szeretlek benneteket:)

14 megjegyzés:

  1. mi magasra nő a csicsóka?
    nekünk van hasonló növényünk s virágunk egész nyáron-őszön, mint a képen. kissé duzzadtabbak gyükeri.
    s dísznapraforgónak híjuk.
    a csicsóka ugyi más?
    minden jóut! - idvözlettel stb.

    VálaszTörlés
  2. A csicsóka valóban napraforgóféle, egyik lengyel neve gumós napraforgó.
    Megnő akár 3 méteresre is, bár akkorára inkább csak jobb talajon.
    Ezért nem mindegy, hova ültetjük, beárnyékolhat mást. Ha nem alkalmazunk valami támot, akkor elfekszik a földön, úgy sincs semmi baja, de esetleg útban lehet, rádőlhet másra, zöldségágyásra, stb, tehát meg kell tervezni a helyét.Én az ágyások négy sarkára négy hosszú karót verek le és körbekötöm madzaggal. A konyhakert északi szélén vannak, ahol nem árnyékol már be mást, illetve vannak a kerítés külső oldalán is, sövényszerűen megnőve elzárja a belátást. (a kilátást is...)

    VálaszTörlés
  3. Sat, lehet, hogy az csicsóka. Írok majd róla még, de személyes tapasztalatom eddig sajnos nincs, azt sem tudtam, hogy elfekszik a földön. Remélem, azért szép látvány lesz, majd a kerítéshez kötözöm valahogy, ha magától nem akar állni:) Csak a kerítés mellé ültettem, de az egyik oldalról legfeljebb kiszedem, ott nem lesz jó, ha árnyékol.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Csaba. Köszi az infókat. Helyben vagyunk. Nekünk es +nő a dijófa alatt az út szélin oly kétmétörösre, s mi es karózzuk s körbekötözzük. Most má' csak annak köll utánanéznem, hogy köll enni + tárolni a gyükerit. Minden jóut kívánok mindkettőtöknek. X T

    VálaszTörlés
  5. Ja és, Újra-Tara, a Néköd tetsző kép eredeti kifakulva az alábbi kapcsolósor /link alatt tanálható a jeddzetelőmbe' /blog:
    http://sztandit.blogspot.com/2008/08/perlrott-csaba-vilmos-jelenet-1914-bl.html
    A fejlécbe' azóta küssé pofozgatám, színezgetém.

    Biza az egyik ódalrul hamar ki fog köllni ásni a csicsókát, ha nem akartok hívest. De még most is átültethető. Én meg a szerves trágyába hordtam eddig, annyira terjedt. (Azér', akarcsak a télizöld meténgbül es Néktek, szülémhö' Há'skútra is vivém belűle a kerítés szélire, hogy ne lássanak bé.) De hogy mi finomságtul fosztám mög magunk!?

    VálaszTörlés
  6. Nemrég tüzeltem el a tavalyi, fás csicsókaszárakat, a legnagyobbat lemértem 3,1 méter volt,
    Bizony megdől, s ebbéli állapotában a csúcs újra felfelé növekszik.
    Jó helyre raktad Tara, egyméteres állapotában kösd körül és ne hagyd a körön kívülieket.
    Próbáltam tárolni a konyhában, de hamar megfonnyad, pedig nálam aztán nincs fűtés télen a konyhában, néha a vizem is elfagy. Néhány napig maradt meg jó állapotában, inkább benne szoktam hagyni a földben. Aki nem szereti a kissé édeskés ízét, fűszerezze, fokhagymázza, nagyon pikáns.
    Nem tudom mi történt nálam, megszokott helyén még nyomát sem látom. Igaz ebben a szezonban kisebbek voltak a gumók is, pedig én az öklömnyi adagokat szeretem.
    Igaz ugyan, hogy mással is bajban vagyok, mert van ami már várható lenne de még semmi.
    Egyre rosszabb véleménnyel vagyok a nagy márkás drágább cuccokat illetően, vetőmagokról beszélek, mert vagy kijönnek részlegesen, vagy sehogy. Már ez is lutri.

    VálaszTörlés
  7. Sat köszi, megnézem majd a képet, szeretem. Minden tanácsot köszönök, remélem, jól bánok majd a csicsókáimmal.

    Inszeminátor, nem lehet jól tárolni a csicsókát de nem is kell. A földben kell hagyni, és mindig annyit szedni fel, amennyit megeszünk. A vetőmagokra én is kíváncsi vagyok, még nem szórtam ki semmit, csak hagymám van egyelőre, sok munka, míg előkészítem a veteményest, a kert egyik részét át is kellett alakítanom de szép így is. Sat hozott nekem diófát, nagyon szépen kihajtott, jó helye lett, fejlődhet szépen, süti a nap - ma meg esőt kap bőven - jól érzi magát.

    VálaszTörlés
  8. Azt hiszem végleg felhagytam a hagymával. Vettem dughagymát piacon áruházban, mindenhol, és majdnem mind kukacos lett. Pedig a fene megesz a friss hagymáért. Talán még teszek egy utolsó kisérletet, a szomszéd szerint ezt is permetezni kéne....

    VálaszTörlés
  9. Kedves Inszeminátor!
    Jobb a biovédelem, úgy ültetni-váltogatni a növényeket, hogy egymást védjék meg a kártevőktül. Hogy a hajmát mi védi ., annak utána kén' nézni. De sok növényhö' jó a bidöske-virág es.
    Idv stb.

    VálaszTörlés
  10. a régi, el nem adott vetőmagokat a forgalmazók s termelők újracsomagolva s frissített szavatossággal szokták árulni.) vetőmagba' is +bíz6óbb a saját magunk megtermelte.

    VálaszTörlés
  11. s Újra-Tarának + másoknak is, köszönöm a hasznos tájékoztatásokat + tanácsokat. minden jót kívánok mindenkinek. stb.

    VálaszTörlés
  12. Még nem szedtem fel a hagymát, remélem, jó lesz. Semmit sem permetezek vegyszerrel, legfeljebb csalánnal, ha nagyon muszáj és igazán gyönyörű minden.

    Sat, azt mondta valaki hogy a diófa mindent elsavasít és tönkretesz a környezetében, igaz lehet ez?

    VálaszTörlés
  13. Nem igaz. Ez egy rasszista diógyűlölő előítélet. :-)
    A diófa levelében növekedésgátló anyagok vannak, ezért a diófa alatt a lehullott leveleiből képződött avar miatt nemigen nő semmi, de olvastam egy kísérletet egy szakértőtől (majd kereshetem), hogy komposztálás során pár hónap alatt lebomlanak ezek a növekedésgátlók. A dió alatt minden éven kap utánpótlást, tehát ott tartósan nem nő semmi. De ha elgereblyézzük, akkor talán enyhül a hatás. A fa alá amúgy se érdemes semmit ültetni, távolabb pedig nem árt. A szél elfújja a leveleit, azt össze kell szedni.

    VálaszTörlés
  14. Huha. A diótól kb két méterre van az új kis naspolya. Nem lesz ez így jó valahogy. Át kell ültetnem a naspolyát, de már egy talpalatnyi hely sincs a kertemben ilyen nagy bokornak. Jaaaaj..

    Sat, a kicsi diófa magról kelt? Mert akkor 14-20 év múlva fog teremni, most olvastam. Mit csinál annyi ideig? Nem is értem.

    VálaszTörlés

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...