2010. február 17., szerda

Ájurvéda, az élet tudománya


Az Ayurveda az élet hosszúságával és minőségével foglalkozik. A nyugati orvostudomány főleg a betegségek tüneteit kezeli gyógyszerekkel. Az Ayurveda célja ezzel szemben, hogy a betegségek okait kutassa fel és szüntesse meg. Elsősorban persze az egészség megőrzésésére törekszik. Megközelítése tehát alapjaiban más: az individuális személyt kezeli. Meghatározzuk a saját, egyéni anyagcsere típusunkat, így képesek leszünk arra, hogy figyelembe vegyük mindazt, ami típusunknak jót tesz, és el tudjuk kerülni a számunkra káros dolgokat, azokat, amelyek felborítják szervezetünk egyensúlyát. Eredményeképpen minőségi életet kapunk. Számomra kevésbé fontos, hogy meddig élek, a fontos az, hogy milyen minőségű életet.

Az Ayurveda az egészség alapjaiként a táplálkozást és az életvitelt határozza meg. Maga a gyógítás csupán másodlagos jelentőségű a két alappillér mellett: ezek az egyéni felépítésnek megfelelő étkezés, illetve az olyan élet megteremtése, amely magában foglalja a mozgást, a kreativitást, az örömet, a célokat és a kihívásokat.

De mi is zajlik most az úgynevezett nyugati kultúrában? Ami az egészséghez, táplálkozáshoz és súlyunk karbantartásához való jelenlegi hozzáállásunkat illeti, valamit végzetesen elrontottunk.A legnagyobb gond az, hogy az élelmiszeripar teljesen profitorientált. Az iparágat a gyógyszeripar támogatja, amely teljes egészében ugyancsak profitorientált. Az orvostudomány egy része is profit-motivált, ez aztán szintén nem segít. Gondoljunk csak arra, hogy a háziorvosok jó része konkrétan pénzt kap a gyógyszercégektől annak fejében, hogy bizonyos készítményeiket felírják a betegeiknek. Egészségünket a PÉNZ tartja ellenőrzése alatt, és rosszabbodásának is a mindenható pénz az oka.

Táplálkozásunk szánalmasságának másik oka, hogy jelenlegi gyógyítási rendszerünk összefüggéseiből kiragadott részleteket tanulmányoz. Kiragadnak egy sejtet, mikroszkóp alatt vizsgálgatják. Hol marad az a kölcsönös kapcsolat, amely az élő szervezeten belül a vizsgálat tárgya és annak környezete között fennáll? Ha így elvész az eredeti környezet, akkor a mi modern tudományunk bizony holt tárgyakkal bíbelődik.

Az Ayurveda ezzel szemben élő emberekkel foglalkozik: megfigyeli, milyen hatással van a táplálék a testre, szellemre és az érzelmekre. Az ájurvédikus táplálkozási rendszer mögött több, mint ötezer évnyi tapasztalat áll, de sajnos csak akkor nyúlnak hozzá az emberek, ha már valamilyen komoly betegségben szenvednek, amely gyógyításában a modern orvostudomány csődöt mondott. Előbb kellene.

folytatom majd, írok az egyes anyagcsere típusokról is, könyvajánlóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...