2010. február 16., kedd

Apróságok innen - onnan


- Jellegzetes nőnapi virágunk, a kankalin (primula, égi kincs, tavaszfű, sárga kökörcsin, istenkesztyű) erdők, cserjés rétek védett évelő növénye. Szárított gyökere és virága nehezen múló köhögést csillapít, köptető, hurutoldó, vizelethajtó és köszvényben, reumában is hatásos gyógynövény.

- Az anyák-napi orgona gyógyító hatású is. A fehér orgona alkalmas vérző, nyílt sebek kezelésére. Falusi emberek gyakran használták levelét úgy, hogy összetördelték, "levesítették" és naponta kétszer cserélték a sebre téve, azt bekötözve vele.

- A gesztenyevirág-kivonat és a kudzu (kínai gyógynövény) csökkenti az alkohol iránti vágyat.

- A homoktövis és az articsóka-kivonat májvédő, illetve segíti a máj méregtelenítő működését.

- Tudjátok, hogy az emberek ma jóval kevesebbet esznek, mint 15-20 évvel ezelőtt, mégis több az elhízott. Igaz, kevesebbet is mozognak. Ma, ha valaki annyi tápanyagot akar fogyasztani, mint amennyit régen 20 dkg kenyér jelentett, 6 kg-ot kellene megennie. Hááát....fehér kenyérből jobb, ha nem teszi. Maradjunk a teljes kiőrlésűnél, lehetőleg a vegyszermentesnél. Laktató, viszonylag kevés elég belőle.

- Az enyhébb depresszió kezelésére alkalmazott orbáncfű készítmények csökkentik bizonyos gyógyszerek, például a fogamzásgátlók hatását.

- Egy három hétig tartó passzív pihenés állítólag 20 ponttal csökkentheti intelligencia-hányadosunkat. Nos, ebben a kérdésben azért vannak kétségeim. Már azt sem hiszem, hogy bármiféle teszt képes mérni, ki mennyire intelligens. Számomra az intelligencia a mindennapok probléma megoldó képességét jelenti nagyjából, ezt meg hogy a manóban mérhetik a háromszöges és egyéb rajzokkal telepakolt tesztek? 130 pont körüliek az eredményeim, akkor most nagyon intelligens vagyok? Hm. Mi lesz velem, ha pihenni kezdek, méghozzá passzívan? Egy csekket sem tudok majd befizetni?

forrás: Herbáció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...