2010. február 16., kedd

Gombakrém


Most, hogy Zé, a férjem is velem tart a vegaságban, elkezdem begyűjteni a kenyérrevaló krémek receptjeit. Malmunk már van, megrendeltük a bio tönkölybúzát, hamarosan érkezik. Frissen őröljük a lisztet, sütöm a kenyeret. Eddig is tettem, de kész lisztből. Tudni kell, hogy sok jó tulajdonságát elveszti a teljes kiőrlésű őrölt gabona ha álldogáll, jobb azt frissen őrölni. Kézi malmot vettünk, nem elektromosat, az az igazi.

GOMBAKRÉM

Lereszelünk 1 fej vöröshagymát és 25 dkg megtisztított, apróra vágott gombával puhára pároljuk 5 dkg biomargarinon. Közben megsózzuk és meghintjük borsikafűvel, valamint apróra vágott petrezselyemmel.

Amikor a leve elpárolgott, megszórjuk 1 púpozott evőkanálnyi liszttel, s kevergetve pirítjuk 3-4 percig. Ekkor egy kevés vizet teszünk hozzá, s lassan főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Akkor hozzáadunk 1/2 dl tejfölt és még egyszer felforraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...