2010. február 15., hétfő

Befékezhetünk

Létezik egy füzetecske, negyedévente jelenik meg, Herbáció a címe. Mostanában ismerkedtem meg vele. Népgyógyászati receptmagazin tulajdonképpen, jó és hasznos. Arra gondoltam, jó lenne végre egy blog formájában rendszerezni amit a biotáplálkozásról, a természetközeli életmódról tudok. Sok könyvem van, rengeteget olvasok. Mostanában tértünk át Zével, a férjemmel az Ájurvéda szerinti táplálkozásra, sokat segít az egészség megőrzésében. Írok majd erről is. Rengeteg recepttel persze, mert mégiscsak egy gasztroblogról van szó:)

Nagy Z. Róbert írja a Herbációban: az utóbbi hónapokban sokan rájöhettek hazánkban, hogy a hitelbe vásárolt dolgok nem mások, mint a jövőben elvégzendő munkánk díjazásából előre megvásárolt tárgyak. Ezek nem azoké, akik használják, hanem a bankoké, amíg tartozás van rajtuk. Jó dolog volt szinte ingyen kihozni egy autót a szalonból, hűtőszekrényt vagy televíziót az áruházból, de ennek most jó időre vége. Eljött a böjt kora, amikor ezeket vissza kell fizetni, kamatostól...

A válság negatív hatásairól sokfelé olvashattunk, én egy pozitívumát szeretném kiemelni, ami persze senkit sem fog vígasztalni, aki már bajba került. A történtek után talán mindenki jobban meggondolja majd mielőtt megvesz valamit, hogy arra valóban és elengedhetetlenül szüksége van-e, vagy csak a pillanatnyi csábításnak engedve vásárolna.

A közelmúltban olvasgattam a Humusz lapját, melyben a sok elgondolkodtató adat mellett leírták, hogy mi is vezetett ide, és mivé lesz az ember, ha eluralkodik rajta a vásárlási kényszer. Pedig elég csak logikusan gondolkodni: ha csak feleannyi felesleges dolgot veszünk meg mint eddig, akkor feleannyi pénzre van szükségünk, tehát elegendő feleannyit dolgozni. Ha ez egy kicsit sarkosan is hangzik, az elvet tekintve mindenképpen igaz. Talán, szép lassan a gazosodó kiskertek tulajdonosai is rájönnek, hogy sok mindent meg lehet termelni néhány tíz négyzetméteren is és nem kell mindenért a boltba szaladni, költeni a megkeresett vagy még meg sem keresett pénzünket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Antoine de Saint-Exupéry: Fohász

Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! Tégy lelemény...